Konya’nın dağlarında duman altında ekmek parası kazanıyorlar
Konya’nın Doğanhisar ilçesinde geçimlerini mangal kömürü üreterek sağlayan işçiler, sıcak hava ve yakılan kömür ateşinin dumanı arasında ekmek paralarını kazanmaya çalışıyor.
117
Mangal kömürü üretimi için Mersin'den gelerek Konya Doğanhisar’ın Konakkale Mahallesinin dağlık alanlarına yerleşen Öner ailesi, kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.
217
ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞIYORLAR
Orman sahalarında gençleştirme çalışmaları kapsamında kurumaya yüz tutan meşe ağaçlarını keserek toplayan aile, meşe odunundan mangal kömürü yaparak geçimlerini sağlıyor.
317
Doğanhisar’ın dağlık bölgelerine kurdukları çadırlarda aileleriyle kalan işçiler, günün ilk ışıklarıyla zorlu mesaiye başlıyor.
417
Sabahın erken saatlerinden itibaren odun kesmeye başlayan işçiler, yığma işi bittikten sonra odunların üzerini ve etrafını meşe yaprağı ve toprakla kapatıyor.
517
Yığını daha sonra ateşe veren işçiler, mangal kömürü yapmak için yoğun çaba sarf ediyor. Elleri kömür karasıyla kaplanan işçilere, eş ve çocukları da yardım ediyor.
617
“BİZİM İŞİMİZ; TOZ VE DUMAN”
Ailenin reislerinden Yılmaz Öner, Haber Dairesi muhabirine aslen Mardinli olduklarını ve Mersin’den gelerek 30 yıldır bu işle uğraştıklarını söyledi.
İşlerinin zahmetli bir iş olduğunu ve yaz aylarında çalışmakta çok zorlandıklarını ifade eden Öner, şöyle konuştu:
“Bizim işimiz emekli bir iş, zahmetli bir iş. Toz, duman. Sabah 7’de başlayıp akşam 7’ye kadar çalışıyoruz. Meşe odunlarını öbek yapıyoruz. Öbekten sonra üstünü toprakla kapatıyoruz. Ateşe veriyoruz. Bir öbeğin yanması 15 gün ila 20 gün arasında sürüyor. Bu öbeklerin hava almaması lazım. Bu yüzden gece gündüz başında bekliyoruz. Ürettiğimiz meşe kömürlerini toptan satıyoruz.”
717
AİLENİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ ALİCAN
Ailenin en küçük bireyi 13 yaşındaki Alican Öner, yaz tatillerinde ailesine yardım ediyor. Bu işin çok zor olduğunu ve çok yorulduklarını anlatan Alican, akşam olduğunda artık güçlerinin tükendiğini söyledi.
Babasına yardım ederken eline odun çarptığını ve çatladığını anlatan Alican Öner, bu haliyle de ailesine yardım etmeye çalıştığını anlattı.
817
KÖMÜR KARASI HAYATLAR
Kurdukları naylon çadırlarda hayatlarını sürdüren ailenin en küçük üyesi Alican, bölgedeki tek çocuk olduğunu ve bazen canının sıkıldığını söyledi.
917
Yaşadıkları çadırları gezdiren Alican, güneş panellerinden elde ettikleri elektrik ile televizyon seyrettiklerini, telefonlarını şarj ettiklerini ifade ederek; Euro 2024’te Milli Takımın maçlarını da hiç kaçırmadığını anlattı.
1017
Bu zor şartlar altında eğitimine ara vermediğini ve Deştiğin Mahallesindeki okula devam ettiğini söyleyen Alican, ilerde avukat, savcı veya hakim olmak istediğini de sözlerine ekledi.
1117
GÜNDE 15 KİŞİYE YEMEK YAPIYOR
Öner ailesinin en büyük destekçisi ve annesi Güneş Öner günde 15 kişiye yemek yaptığını belirterek şunları söyledi:
“İşimiz çok zor. Sabah 5’te kalkıyorum. 15-20 kişiye yemek yapıyorum. Çocuklar geceleri nöbet tutuyor. Bazen onlara kıyamam, çağırmam. Gece nöbet tutmaya ben giderim. Mesleğimiz budur, ne yapalım.”
1217
KONYA VE ÇEVRE İLLERİN KÖMÜRÜ BU BÖLGEDEN
Doğanhisar Belediye Başkanı Ali Öztoklu tarafından ziyaret edilen aile çalışma şartlarının zorluklarına rağmen alın teriyle ekmek parası kazandıklarını ve mutlu olduklarını ifade etti.
1317
Başkan Öztoklu, Konakkale Mahallesinde 30 yıldır bu bölgede meşe kömürü üretildiğini belirterek, ailenin 20 yıldır burada olduğunu söyledi. Bahar ve yaz aylarında gelen ailenin Konya’nın, Doğanhisar ve çevre illerin kömür ihtiyacını karşıladığını vurgulayarak, kendilerine teşekkür etti.