Konya’nın en fakir ilçesinin dikkat çeken hikayesi

Konya’da tarihi asırlar öncesine dayanan ilçelerden biri de Emirgazi. Adını Emrullah Gazi’den alan ilçe, birçok özelliğiyle diğerlerinden ayrılıyor. Örneğin, coğrafi açıdan en fakirlerin başında. İşte Emirgazi’ye dair tüm merak edilenler.

Konya il merkezine en uzak ilçeler arasında yer alıyor. 3 şehre sınırı var. İçanadolu’nun en az yağış alan yerlerinden biri. Peki nasıl ilçe oldu, başka hangi özellikleriyle öne çıkıyor ve Emirgazi adını nereden aldı? İşte Emirgazi’nin dünü ve bugününe dair merak edilenler…

EMİRGAZİ ADINI NEREDEN ALMIŞTIR?

Emirgazi ilçesinin tarihinin Hititlere kadar dayandığı, eski Kışla (Dikilitaş-Yukarıkışla) ve Arısama’da (Belkaya) yapılan kazılarda bulunan tabletlerden anlaşılıyor. İlçe adını, 2 kilometre güney doğusundaki Emrullah (Emir) Gazi Türbesinden alıyor.

3 İLE SINIR

Emirgazi’nin Konya il merkezine uzaklığı l40 kilometre. Doğusunda Niğde, güneyinde Konya Ereğli, batısında Karapınar ve kuzeyinde Aksaray bulunuyor.

Hititler’den kalma Eski Kışla diye adlandırılan yerleşim merkezi üzerinde bulunan Kale ve Yeraltı şehrinden Romalılar ve Bizanslılar faydalanmışlar. Rivayetlere göre bu yerleşim merkezindeki ve Bağlıca Köyündeki halk 5 asır kadar önce dağlara bir kısmı Arısama Dağındaki Kale'ye, bir kısmı da şimdiki Emirgazi'nin kurulu olduğu yere yerleşmişler.

Emirgazi’nin yaklaşık 2 kilometre kuzeyinde yer alan ve "Kötü Dağ" ismiyle anılan dağ üzerinde bir kale mevcut. Kale ve çevresindeki yerleşim yerlerinde eski zamanlarda yapılan kaçak kazılar sonucu; Hitit, Firigya, Roma ve Bizans Uygarlıklarının daha önce bu yerde yaşadıkları anlaşılıyor.

EN AZ YAĞIŞ ALAN BÖLGE

Emirgazi ilçesi İçanadolu'nun en az yağış alan bölgelerinden birisi. Ayrıca akarsu veya gölet gibi herhangi bir yerüstü su kaynağına sahip değil. Arazi, bazı bölümlerde engebeli ise de genelde ovalık ve bozkırlarla kaplı. İlçenin tek ormanlık alanı güney bölümdeki Karacadağ’da bulunan meşelikler.

COĞRAFİ AÇIDAN ÇOK FAKİR

Coğrafi zenginlikler yönünden hayli fakir olan ilçenin topraklarının oluşumu da ilginç. Etrafında bulunan volkanik dağların yüz yıllar önce patlamasıyla yer altında boşluklar oluşmuş ve bu boşlukların oluşturduğu göçüklere rüzgar erozyonu ile toprak dolarak Emirgazi'nin bugün tarımda kullandığı araziler ortaya çıkmış. Bu topraklar, killi ve kireçli bir yapıya sahip.

EMİRGAZİ NE ZAMAN İLÇE OLDU?

Emirgazi, 1955 yılına kadar köy statüsündeyken bu tarihte belediye teşkilatı kurularak kasaba statüsüne kavuştu, 09 Mayıs 1990 tarihinde ve 3644 Sayılı Kanunla ilçe oldu, 01 Ağustos 1991 tarihinde fiilen faaliyete geçti.

EMİRGAZİ (EMRULLAH GAZİ) TÜRBESİ NEREDE?

İlçeye ismini veren Emir (Emrullah) Gazi Türbesi Emirgazi ilçe merkezinin yaklaşık 4 kilometre güneydoğusundaki Türbe Mevkii olarak adlandırılan alanda yer alıyor. Yapım tarihi kesin olarak bilinemeyen eser, plan ve yapım özellikleri itibarıyla Karamanoğulları Dönemine, XIV-XV. yüzyıla tarihlendiriliyor. Kitabesi bulunmadığı için yapının banisi ve ustası hakkında herhangi bir bilgi yok.

EMİRGAZİ NÜFUSU

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; Emirgazi’nin nüfusu 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 7 bin 724 kişi. 4 bin 1 erkek nüfusu bulunan ilçedeki kadın nüfusu sayısı ise 3 bin 723. Emirgazi, nüfus bakımından merkez dışında Konya’nın 20. ilçesi.

KONYA EMİRGAZİ BELEDİYE BAŞKANI KİM?

Emirgazi Belediye Başkanı Nurişen Koçak, 1973 yılında Emirgazi'de doğdu. İlk ve ortaokulu Emirgazi' de okudu. Lise tahsilini ise Ereğli İvriz öğretmen lisesinde yaptı. Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesini 1997 yılında tamamladı. 16 yıl serbest Emirgazi ve çevresinde veterinerlik yapan Nurişen Koçak askerliğini Samsun sahra sıhhiye okulunda yaptı. 2014 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisinden başkan seçildi. 5 yıl bu görevi yürüttükten sonra 2019 Mahalli idareler seçimlerinde yeniden Belediye Başkanlığına aday oldu ve tekrar Belediye Başkanı olarak seçildi.

Halen Belediye Başkanı olarak görevini sürdürmektedir. Nurişen Koçak evli, 2 kız ve 2 erkek çocuk babası.

Nurişen KOÇAK / Konya Emirgazi Belediye Başkanı

Emirgazi'de bir gün...

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Konya’nın coğrafyası fakir, tarihi zengin ilçesindeki antik kent; Hyde

Konya Haberleri