Konya’nın eşsiz yayla yolculuğu tatlı şifaya döndü

 Yazı İşleri Müdürü
Konya’nın Meram yaylalarında endemik bitkilerle beslenen arıların ürettiği bal, tam bir şifa kaynağı. Zahmetli bir sezonu tamamlayan Konyalı üreticiler fiyat farkının bu zorluk ve kalite olduğunu vurguluyor.

Konya’nın yeşiliyle ünlü Meram yaylaları, sadece doğal güzellikleriyle değil, endemik bitki çeşitliliğiyle de dikkat çekiyor.

Bu yaylalarda kekik, geven otu, sığır kuyruğu otu, tüylü çay, boz şavlak, adaçayı ve ballı baba gibi tıbbi ve aromatik bitkiler bulunuyor. Arılar, bu zengin bitki örtüsünün yanı sıra alıç ve kır çiçeklerinden de beslenerek lezzeti ve şifası yüksek bal üretiyor.

HEM AROMASI HEM ŞİFASI ÜST DÜZEYDE

Konya Meram Arıcılar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Gediklibayır Arı Çiftliği sahibi Mustafa Özkan, bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen ürünün kalitesinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Özkan, “Geçen yıla göre bal miktarı azaldı ancak kalitemiz arttı. Endemik bitkiler sayesinde ballarımız hem aroması hem de şifa yönünden emsallerinden üstün” dedi.

FİYATIYLA DA FARKLI

Yaylalarda üretilen balın fiyatı da dikkat çekiyor. Süzme ve petek balın kilogram fiyatı 1000 TL’ye ulaştı. Ortalama 3 kilogram gelen bir peteğin fiyatı ise yaklaşık 3 bin TL’yi buluyor.

ARICILARDA KIŞ HAZIRLIĞI DÖNEMİ

Bal sağımı tamamlanırken, üreticiler şimdi arıların kışlık hazırlıklarına geçti. Kovanlar, ayçiçeği ve kabak tarlalarının bulunduğu ovalara taşındı. Arılar kış boyunca buralardan beslenecek, baharla birlikte yeniden endemik bitkilerin bol olduğu yaylalara götürülecek.

Mustafa Özkan, Meram yaylalarında üretilen balın hem lezzet hem de sağlık açısından emsalsiz olduğunu özellikle vurguladı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haberleri