Ahmet Kural'ın başrolde yer aldığı Gassal dizisi "Ölünce beni kim yıkayacak?" afişleriyle Türkiye’de ses getirdi. TRT'nin dijital platformu Tabii'nin yeni dizisi Gassal dizisinin 10 bölümü izleyiciyle buluştu. Dizi milyonlarca izlendi, sosyal medyada gündem oldu.
İKİNCİ SEZON FRAGMANI YAYINLANDI
Gassal dizisinin ikinci sezon fragmanı yayınlandı. Ünlü oyuncu Hande Soraldiziye kadın gassal olarak katıldı. Hande Soral'ın yanı sıra şarkıcı Bayhan da şarkılarıyla dizideki yerini aldı.
“GENELDE ETKİLENDİĞİMİZ CENAZELER ÇOCUKLAR VE BEBEKLER OLUYOR”
Dizi ile birlikte gassallık mesleği öne çıktı, meslek araştırılmaya başlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi Cenaze Hizmetlerinde görevli Arzu Yavuz (37) ile Osman Doğan (37) ve Necip İgnel (33) gassallık mesleğini anlattı, diziyi yorumladı.
KOMEK’teki kursta aldığı eğitim ile 3 yıl önce gassallık mesleğine başladığını belirten Arzu Yavuz, “İlk yıkadığım cenazeyi hatırlıyorum. Normal bir cenazeydi, arkadaşlarımızla birlikte yıkadık. Etkilendiğimiz ya da korktuğumuz bir cenaze değildi” dedi.
Anne olarak bir çocuk veya bebek cenazesi yıkamanın çok zor olduğunu söyleyen Yavuz, “Çocuk yıkarken ‘anne’ olarak bakıyorsunuz. Onların anneleri geliyor acı günlerinde yanında olmaya çalışıyoruz. Tabi bizim için de zorlandığımız zamanlar oluyor. Gassal olduğumu ilk zamanlarda birçok kişiden sakladım. Ailem de bilmiyordu. İşe başladıktan sonra öğrendiler. İlk başta da tabi farklı tepkiler alıyorduk. Dizi sayesinde gassallık mesleğine bakış açısı değişti. Dizi gündeme geldikten sonra arayanlar olmaya başladı, ‘sen gassal değil miydin?’ diye. Cenazeyi yıkarken manevi bir his oluyor ancak işimize odaklanıyoruz. Hislerimiz ağır bastığı zaman işimizi aksatmış oluruz. En çok bebek ve çocuk cenazeleri bizi etkiliyor. En son bir anneyi yıkadım. 9’uncu bebeğini doğum yaptıktan sonra vefat etmiş. Ondan çok etkilenmiştim. Arkasında 9 tane çocuk bıraktı” diye konuştu.
“DİZİ İLE BİRLİKTE İNSANLARIN BİZE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ”
Dizi sayesinde tanınan bir meslek olduğunu belirten Yavuz şunları söyledi:
“Gassalın anlamını bile bilmiyorlardı. Gassalız dediğimizde ‘o ne demek’ diyorlardı. Şimdi artık sormuyorlar. Diziyi izledim büyük bir çoğunlukla bizi yansıtan bir iş olmuş. Bizi tanıttığı için insanların bize bakış açısı da değişti, dönüşler olumlu oluyor.”
“KOMEK KURSLARINDA EĞİTİM ALDIM”
13 yıldır Konya Büyükşehir Belediyesi Cenaze Hizmetlerinde görev yapan Necip İgnel, “İmam Hatip’ten mezun oldum. Cenazenin nasıl yıkanacağını tabi hocalarımızın anlattığı kadarıyla biliyorduk. Detaylı öğrenmek için araştırmaya girdim. Konya Büyükşehir Belediyemizin KOMEK kurslarında eğitim aldım. Sonra ihtiyaç olduğunu öğrendim ve başvuru yaptım. Bu vesileyle mesleğe başlamış olduk” dedi.
“OĞLUMUN DOĞUM EVRALARINI VERMEK İÇİN GELDİĞİMDE OĞLUMLA AYNI GÜN DOĞAN BİR ÇOCUĞUN CENAZESİNİ YIKADIM”
Oğlunun doğum evraklarını vermek için geldiğini, çocuğuyla aynı gün doğan bir bebeğin cenazesini yıkadığını söyleyen İgnel, “İlk cenazemi kursta iken yıkadım. İhtiyaç olduğunu birkaç kişinin yardım etmesi gerektiğini söylediler. Gönüllü olarak gittim. Benle aynı yaşta birinin vefat ettiğini gördüm. O cenazeyi yıkadım. Meslekle alakalı unutamadığın olay ise evliyim, oğlum var, çocuğum olduğu gün doğum evraklarını vermek için buraya geldim. Çalışma arkadaşlarım bebek cenazesi olduğunu söylediler. Yıkamak için girdim, çocuğumla aynı gün doğan bebek cenazesini yıkadım. O anda empati kurdum, benim çocuğum da olabilirdi. Çünkü çocuğumla aynı gün doğmuşlardı, o bebeği halen unutamıyorum. Kendi çocuğunu severken bile halen o yıkadığım cenaze aklıma geliyor” diye konuştu.
İgnel, “Yeni tanıştığımız birine gassalim dediğim zaman bir adım kendini geri atıyordu. Tabi diziden sonra insanların gassallık mesleğine bakış açısı değişti. Önceden geri kaçanlar şimdi ‘sen de mi gassalsın’ diyerek yaklaşıyorlar. Yaklaşım çok çok değişti” dedi.
“ACILARINI PAYLAŞMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”
Cenaze yıkarken, cenaze yakınlarının yerine kendini koyduğunu belirten İgnel, “Yakınını kaybetmiş birinin en acılı anını paylaşmak için elimizden geleni yapıyoruz. Her cenazenin farklı bir yaşantısı var. O yaşantıları aileden dinledikçe biz de etkileniyoruz. Dizide bizim mesleğin çoğunluğunu anlatmışlar. İnsanların tepkisi, cenazenin yıkanması, ailelerin tepkileri. Tabi cenaze yakınları dizide dolduğu gibi sakin gelmiyorlar, biz burada ailelerin daha çok acılarıyla karşılaşıyoruz” diyerek konuştu.
“ÇOCUK CENAZESİNDE BABASI TAŞA YATIP ‘BENİ DE YIKA HOCAM’ DEDİ”
12 yıldır mesleği yaptığını söyleyen Osman Doğan, şunları söyledi:
“Bizleri çocuk cenazeleri çok etkiliyor. 9 yaşlarında bir çocuk vardı. Cenazeyi yıkadığım sırada babası da taşın üzerine yattı, ‘beni de yıka hocam’ dedi. O yıkadığım cenazeyi hiç unutamıyorum. Onların acısıyla acılanıyoruz, hüzünleriyle hüzünleniyoruz. Gassal olduğumu öğrenenler meslekle alakalı çok soru soruyorlar. ‘Nasıl yıkıyorsunuz, nasıl yapıyorsunuz?’ gibi. Elimizden geldiği kadar bilgi vermeye çalışıyoruz. Tabi mesleğimizi duyan bazı kişiler de çekingen davranıyor. Yakınım olarak babanın cenazesini yıkadım. Burada yıkadım. Tabi sonuçta yıkadığım kişi babam.
Duygusal olarak değişik oluyor. Diğer cenazelere nasıl yıkıyorsak, kendi cenazemiz de öyle o şekilde yıkıyoruz. Yapmış olduğumuz meslek farzı kifaye bir iş yani, farzları yerine getirmeye çalışıyoruz. Dizinin tamamını izledim. Gayet güzel dizi yapmışlar. Bizim mesleği yansıtıyor. Yıkama şekli olsun, kefenleme şekli olsun, bizimle aynı değişiklik yok. Dünya güzel yaşayalım. Güzel bir Hadis-i Şerif var. ‘Kişi dünyada nasıl yaşarsa o şekilde ölür, nasıl ölürse de o şekilde dirilir.’ Elimizden geldiğince dinimizi yaşamaya çalışalım”
TRT Tabii'de Gassal dizisinin ikinci sezonunun yayınlanması beklenirken, Türkiye genelinde gassalların hayatına ilişkin farklı konuların gündeme gelmesi bekleniyor.