Konya'nın Karatay İlçesindeki Fatih Çarşısı, şehirde ilk asansörün kullanıldığı çarşı olarak kayıtlarda yerini alıyor. Bir zamanlar Konyalıların uğrak yeri olan Fatih Çarşısı bugünlerde eski hareketli günlerini özlüyor.
AYNI ZAMANDA İLK ÇOK KATLI ÇARŞI
Kurum arşivlerinde, "Konya'nın ilk asansörlü ve çok katlı (5 kat) çarşısı" olma özelliğine sahip Fatih Çarşısı'nın planı, o dönemlerin ünlü mimarı Şevki Vanlı tarafından tasarlandı.
1965'TEN BERİ ÇARŞI
İş yeri sahibi olmak isteyen çok sayıda küçük tüccarın, kooperatifleşerek yaptıkları bir girişim olan Fatih Çarşısı'nın inşaatına 1965 yılında başlandı.
Binanın yapım süreci yaklaşık iki yıl sürdü ve 1967 tarihinde açılışı gerçekleştirildi.
TAM MERKEZİ NOKTADA
Mevlana Caddesi ile İstanbul Caddesinin kesiştiği köşede yer alan Fatih Çarşısı, şehrin merkezi sayılan ve kentin biçimlenmesinde etkili olan Alaaddin Tepesi ile uluslararası platformda da büyük öneme sahip olan Mevlana Türbesi aksında, yoğun bir yaya ve araç sirkülasyonunun olduğu bölgede yer alıyor.
AVM’LERE ÖNCÜLÜK ETTİ
1968 yılında aktif olarak kullanıma başlanan Fatih Çarşısı, dönemin ilk asansörlü ve çok katlı çarşı özelliğine sahip. Türkiye’deki modernleşme hareketinden etkilenilerek yapılan çarşı, kent içinde modern mimarlık örneği olarak kendinden sonra yapılan alışveriş merkezlerine öncü oldu.
FATİH ÇARŞISI ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR
Bir dönem Konyalıların uğrak yeri olan 58 yıllık Fatih Çarşısı saatçilerin, terzilerin, gözlükçülerin yoğun olarak bulunduğu yer olarak biliniyor.
Son yıllarda Alışveriş Merkezlerinin (AVM) artması ile canlılığını yitiren Fatih Çarşısı esnafları eski canlılığını ve hareketli günlerini arıyor.