Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Çetmi Mahallesi’nde bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen Geleneksel Çetmi Şeker Fasulye Şenliği düzenlendi.
Ata tohumlarından geleneksel yöntemlerle üretilen, coğrafi işaret tescil belgeli Çetmi Şeker Fasulyesinde bu yıl rekoltede büyük düşüş yaşandı.
“KONYA’NIN ÖNEMLİ BİR MARKASI”
Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yerleşim merkezinde düzenlenen şenlikte konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, ata tohumlarıyla ekilen ürünün coğrafi işaretle tescillenerek Konya’nın önemli bir markası haline geldiğini söyledi.
Çetmi Şeker Fasulyesine 2016 yılında ise Birleşmiş Milletler GEF fonu tarafından proje desteği verildiğini belirten Seçen, “Böylece BM’nin envanterine girmiştir. Yaklaşık bin-bin 200 dekar alanda yapılan üretim ortalama 250-300 ton civarındadır. Ancak, son yıllarda üretimi 80-100 ton civarında gerçekleşmiştir. Ürünün yurtdışında Almanya, İngiltere, Norveç ve Belçika gibi ülkelere ihracatı yapılmaktadır. Mahallemizde tarımsal kalkınma kooperatifi aktif olarak çalışmakla beraber kooperatife ait bir eleme ve paketleme tesisi de bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.
“SADECE BİR TARIM ÜRÜNÜ DEĞİL”
Akçabelen Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar da, şeker fasulyesi üretiminin bölge tarımı için taşıdığı öneme dikkati çekerek, “Bu topraklarda yetişen şeker fasulyesi, sadece bir tarım ürünü değil, aynı zamanda bizim kültürümüzün ve mirasımızın bir parçasıdır.” dedi.
Çetmi Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Ali Yıldırım ise “Bu festival, sadece fasulyeyi değil, aynı zamanda kültürümüzü, geleneklerimizi ve birliğimizi kutlama fırsatıdır.” ifadelerine yer verdi.
Çetmi Mahallesi Muhtarı Selman Şanal ise, düzenledikleri şenliklerle ilgili olarak, birlikte başarıp birlikte kutlama yaptıklarını vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti.
“ŞEKER FASULYESİ, BEYŞEHİR’İN TARIMSAL ZENGİNLİĞİNİN SİMGESİ”
Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver de, “Şeker fasulyesi, Beyşehir’in tarımsal zenginliğinin bir simgesidir. Bu tür festivaller, bu değerin tanıtılması ve korunması için büyük bir fırsattır.” dedi.
AK Parti Beyşehir İlçe Başkanı Kahraman Şanal da, “Bu festival, bölge insanımızın üretkenliğini ve kültürel değerlerini yansıtıyor. Yerel tarımın desteklenmesi, bölgemizin kalkınması için büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
“FASULYEMİZİ KORUMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ”
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır ise “Bu topraklarda yetişen her ürün, bu bölgenin emekçisinin, çiftçisinin alın terinin bir yansımasıdır. Akçabelen’in şeker fasulyesi ise bu alın terinin en güzel meyvelerinden biridir. Beyşehir olarak, sadece yerel değil, ulusal çapta da tanınan ve değer gören bir tarım ürünü olan şeker fasulyemizi korumak ve geliştirmek adına elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi.
“BU TÜR ORGANİZASYONLAR ARTARAK DEVAM ETMELİ”
Beyşehir Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar da “Bu festival, bölge halkının dayanışmasını ve birlikteliğini güçlendiren bir etkinliktir. Yerel tarımın desteklenmesi için bu tür organizasyonların artarak devam etmesi gerekmektedir.” şeklinde cümlelere yer verdi.
Şenlikte protokol konuşmalarının ardından en güzel şeker fasulye yemeği pişirme yarışması düzenlendi, dereceye girenlere ödülleri verildi. Ayrıca, ağalık seçimi, hediye çekilişi ve ödül töreni gerçekleştirildi.
Etkinlik, katılımcılara şeker fasulyesi yemeği ikramı ile son buldu.