Süre daraldı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) geçişler hızlandı, yetkili firmalarda yoğunluk yaşanıyor. Uzman isimler, taşıt sahiplerine son güne kalmamaları uyarısında bulunuyor.
31 ARALIK 2024 SON GÜN
Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün Konya’da yetkili kıldığı Yıldız Petrol’ün Otobil Satış Müdürü Hasan Şirin, yaptığı açıklamada, 5 Ekim 2023'te yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği kapsamındaki mükelleflerin araçlarına, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Bu kapsamda söz konusu mükelleflere ait 8 milyon taşıtın 31 Aralık 2024'e kadar TTB taktırma yükümlülüğü bulunduğunu belirten Şirin, UTTS kapsamında Mükellefler ve Yetkili Taşıt Montaj Servisleri tarafından verilen TTB sipariş sayısının 1 milyonu geçtiğini söyledi.
TTB taktırmak için son tarihe az bir süre kalması sebebiyle, özellikle filo kiralama ve taşımacılık firmaları, holdingler, finansal kuruluşlar, perakende firmaları, hizmet şirketleri gibi kurumsal işletmelere ait taşıtlar için yapılan TTB siparişlerinde büyük bir yoğunluk yaşandığı dile getiren Hasan Şirin, bu yoğunlukta, 2025'te yapılacak ÜFE artışından etkilenmek istemeyen mükelleflerin başvurularının da önemli rol oynadığını ifade etti.
UTTS TAKILMAYAN ARACIN YAKITI VERGİDEN DÜŞÜLEMEYECEK
Akaryakıt harcamalarının gider gösterilip gösterilmemesine bakılmaksızın UTTS kapsamındaki mükelleflere ait taşıtların en geç 31 Aralık 2024'e kadar TTB taktırarak UTTS'ye geçme zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Şirin, söz konusu taşıtların, 1 Ocak 2025'ten itibaren akaryakıt alımlarında UTTS'de düzenlenmeyen fişlerin gider beyanında kullanılamayacağını ve vergi indiriminden faydalanmalarının mümkün olmayacağını belirtti.
MONTAJ, YETKİLİ FİRMALAR TARAFINDAN YAPILIYOR
UTTS'ye kaydolarak TTB siparişi verilebilmesi için, UTTS'nin resmi internet sitesi olan "www.utts.gov.tr" adresine giriş yapılıp gerekli bilgilerin sisteme işlenmesi ve ödeme yapılması gerekiyor. Bu işlemlerin ardından taşıt sahibine kısa mesaj yoluyla TTB montaj kodu iletiliyor. Taşıt sahipleri, Türkiye genelinde yetkilendirilmiş Yetkili Taşıt Montaj Servisleri'ne giderek montaj koduyla araçlarına TTB montajını yaptırarak UTTS'ye geçiş sürecini tamamlıyor.
“MAĞDUR OLMAMAK İÇİN SON GÜNE BIRAKMAYIN”
Konya’da bu alanda çalışma yürüttüklerini, Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirildiklerini belirten Hasan Şirin, “Konya’da bu alanda çalışma yapan ilk firmalardan biriyiz. Uzun yılların verdiği deneyim ve tecrübe ile yola devam etme adına UTTS cihazlarının hızla montajına ilişkin günler öncesinde hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Başvuru durumunda UTTS cihazının montajını donanımlı ekibimizle kısa sürede gerçekleştiriyoruz. Sürenin kısalması nedeniyle ticari araç sahiplerine mağdur duruma düşmemeleri için en kısa sürede montaj başvurularını öneriyoruz.” dedi.