Çeşitli ülkelerden Konya’nın Karapınar ilçesine gelen bilim insanları dünyanın nazar boncuğu olarak adlandırılan Meke Gölü ile bölgede oluşan obrukları inceledi. Araştırmacılar, obruklara karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.
Bölgesel Jeomorfoloji Kongresi çerçevesinde Polonya, Slovenya, Nijerya, Japonya, Macaristan, Avustralya, Hindistan gibi farklı ülkelerden Türkiye'ye gelen katılımcılarla Karapınar ve çevresinde arazi çalışması gerçekleştirildi. Katılımcılar, Kızören ve Çıralı obruklarını ziyaret etti, Meke Gölü’ne de giderek inceleme fırsatı buldu.
Gezide Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Coğrafya Bölümünden Doç. Dr. Muhammet Zeynel Öztürk, katılımcılara Meke Gölü hakkında bilgi verdi. Meke Gölü’nün volkanik patlamalar sonucu oluştuğunu hatırlatan Doç. Dr. Muhammet Zeynel Öztürk, “Volkanik patlama sonucu oluşan krater, zamanla suyla dolarak göle dönüşmüştür. Göçmen kuşların Türkiye üzerinde mola verdiği doğa harikalarından biri olan, yeraltı su kaynaklarından beslenen Meke Gölü’nde yaklaşık 12 metre derinliğinde su bulunurken 2000’li yılların başından itibaren doğal güzelliği yok olmaya başladı. Günümüzde Meke Gölü yeraltı sularından beslenemez hale gelmiş, yağmur suları da yeterli olmadığından alan güzelliğinden eser kalmamıştır” dedi.
Araştırmacılar da obruk oluşumlarının tehlikeli olduğuna dikkat çekerek mutlaka önlem alınması gerektiğini, obrukların bir bakıma da etkileyici olduğunu kaydetti.
Slovenya’dan katılan Splea Conc, Meke Gölü’ndeki görüntünün üzücü olduğunu kaydederek, dünya üzerindeki kuraklık sorunu karşısında tüm insanların bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi.