KOSKİ'nin bu tesisi Akşehir Gölü'ne can suyu oluyor

Akşehir Atıksu Arıtma Tesisi, Akşehir Gölü ve çevresinde oluşabilecek çevre kirliliğinin önüne geçerek bölgenin ekolojik yapısını koruyor, Akşehir Gölü’ne can suyu oluyor.

Hizmet alanına giren yerleşim yerlerinde atık suların çevreye olan olumsuz etkilerini bertaraf etmek ve arıtılmış suyun tekrar değerlendirilmesi amacıyla önemli çalışmalar yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında tamamladığı ve 2018 yılı itibariyle işletmeye aldığı Akşehir Atıksu Arıtma Tesisi’yle Akşehir Gölü ve çevresini koruyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, günlük 15 bin 102 metreküp kapasiteli Akşehir Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2020 yılında sadece bir yıllık sürede 3 milyon 869 bin 525 metreküp suyun arıtılarak Akşehir Gölü’ne deşarj edildiğini belirtti.

SU KİRLİLİĞİ ÖNLENİYOR

Evsel atık suyun, çevreyi kirletici birçok madde içerdiğini, bu yüzden alıcı ortama deşarj edilmeden önce yerel deşarj sınırlarına uygun olarak zararlı maddelerin giderilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Altay, “Su kirliliğinin önlenmesi bakımından, atık suda bulunan ana kirletici maddeler; karbonlu bileşikler, azot ve fosfordur. Bu nedenle bu kirleticiler büyük oranda giderilmelidir. Modern evsel artıma tesislerinde olduğu gibi arıtım, bu projenin bir parçası olan biyolojik proses ile gerçekleşmektedir. Atık suyun ön arıtılması için mekanik arıtma kullanılmaktadır. Akşehir Atıksu Arıtma Tesisi arıtma prosesi; karbon, azot ve fosfor giderimi sağlayan uzun havalandırmalı aktif çamur sistemidir.  Arıtma tesisinin ilk aşaması olan 2025 yılı için 62 bin 325 eşdeğer nüfus, ikinci aşaması olan 2040 yılı için ise 78 bin 868 eşdeğer nüfus baz alınmıştır” dedi.

SON TEKNOLOJİK EKİPMANLAR

Akşehir Atıksu Arıtma Tesisi’nde son teknolojik ekipmanların kullanıldığını kaydeden Başkan Altay, ileri biyolojik arıtım yapan tesiste atık suların çevreye zarar vermeyecek şekilde arıtıldığını ve arıtılmış atık suların sulama amaçlı kullanılabileceğini ifade etti. Başkan Altay, “Akşehir ilçesinden kaynaklanan atık suların, ilgili yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun bir şekilde arıtılması ile Akşehir Gölü ve çevresinde oluşabilecek çevre kirliliğinin önüne geçiliyor, bölgenin ekolojik yapısının korunmasına dolaylı olarak katkı sağlanmış oluyor. Bir diğer ifadeyle arıtılmış suyun Akşehir Gölü’ne verilmesi göle can suyu oluyor” dedi.

4 BİLEŞENDEN OLUŞUYOR

Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda tamamlanan “Akşehir Su ve Atıksu Projesi”, Atıksu Arıtma Tesisi ve Kollektör Yapımı, İçmesuyu Temini Projesi Yapımı, Teknik Yardım ve Süpervizörlük Hizmeti, Ekipman Temini olmak üzere dört bileşenden oluşuyor. 93.9 milyon liraya mal olan tesis projesinin toplam finansmanının yüzde 85’i AB hibesinden, geriye kalan kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri