Mühendislik eğitiminde yarım asırlık bir tecrübeye sahip Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültesi, URAP sıralamasında Türkiye’de Mühendislik eğitimi veren üniversiteler arasında 10. sırada yer alırken, son 3 yılda uluslararası saygınlığı olan SCI, SCI-E, SSCI ve AHCI, indekslerine giren dergilerde 928 yayın ile Türkiye’deki mühendislik fakültelerinin yayın ortalamasının 3 kat arttırarak yürütülen bilimsel çalışmalarla Türkiye’nin önde gelen Mühendislik Fakülteleri arasında üst sıralarda yer almayı başardı.
Bugün itibariyle 13 bölüm, 325 öğretim elemanı ve 6 bin 684 lisans, bin 502 lisansüstü öğrencisiyle faaliyetlerini yürüten KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 2018-2020 yılları arasında gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarda başarı grafiğini önemli ölçüde arttırdı. URAP sıralamasında Türkiye’de Mühendislik eğitimi veren üniversiteler arasında 10. sırada yer alan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 2018- 2020 yılları arasında Uluslararası saygınlığı olan SCI, SCI-E, SSCI ve AHCI, indekslerine giren dergilerde yayınlanan tam metinli makale sayısı 928 olup, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı açısından Türkiye’de faaliyet gösteren mühendislik fakültelerinin yayın ortalamasının 3 katı bir ortalamada yer aldı. Fakültede görev yapan 325 öğretim elemanının yayınladığı makalelere yapılan atıf sayısı ise 16 bin 372.
Yine SCI ve SCI-E indeks haricinde diğer uluslararası dergilerde yayınlanan makale sayısı ise 286 ve bu makalelere yapılan atıf sayısının ise bin 719 oldu. Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim elemanları tarafından basılan uluslararası kitap sayısı 9, basılan uluslararası kitap bölümü sayısı ise 47 olarak belirtildi.
YÖK’ün Üniversite izleme ve Değerlendirme 2019 Genel Raporuna göre, 2018 yılında 169 üniversitenin SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI ve ESCI dergilerde kurum adresli yayımlanmış en az bir yayını bulunuyor. Öğretim elemanı başına düşen yayın ortalaması 0,314 iken, yayın sayısı dikkate alındığında, kurum adresli yayını bulunan üniversitelerin yayın ortalaması ise 320 olarak kaydedildi. SCI Yayın İstatistikleri, YÖK’ün Üniversite İzleme ve Değerlendirme 2019 yılı Genel Raporuna göre, Ulusal Hakemli Dergilerde yıllık yayın sayıları Türkiye üniversiteleri ortalaması 63 iken KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ortalaması 80 oldu.
KTÜN Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, “Üniversitemiz, özellikle alanında uzman akademik kadrosu, nitelikli lisans ve lisansüstü öğrencileriyle ülkemizin kalkınmasını destekleyecek alt yapıya sahiptir. Anadolu’nun sanayi merkezi haline gelen Konya’da önemli bir misyon üstlenen üniversitemiz, günümüz dünyasında, bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi teknolojik ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde ürüne dönüştüren yüksek teknoloji üssü haline gelmesine katkıda bulunacak nitelikli araştırmalar yapılması ve bu araştırmalarla elde edilen bilginin sanayide uygulamaya koyulmasını sağlamak yönünde kendine önemli hedefler koymuştur. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz de bu anlamda öncü olabilecek bir fakültedir. Kendini sürekli yenileyen, çağı yakalayan ve çağın ihtiyaçlarına yönelik güncel bilimsel çalışmalar yürüten Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültemiz, gerek Konya’mız gerekse ülkemiz için katma değere dönüşecek bilimsel çalışmalarla katkı sağlamaya devam edecektir. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarımızı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyor önümüzdeki süreçte bu başarılarının artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.