Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ikinci müzesi Mevlana Müzesi'nin Kubbe-i Hadra'sı, diğer bir adıyla Yeşil Kubbesi'nde, tarihinin en kapsamlı restorasyonu devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün Konya’daki temasları kapsamında Mevlana Müzesini de gezdi, sürdürülen bu çalışmaları yerinde inceledi.
Ersoy, Mevlana Müzesi'nin Kubbe-i Hadra'sında devam eden restorasyon çalışmaları hakkında Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’dan ayrıntılı bilgi aldı.
Bakan Ersoy, daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi dokuya uygun olarak yürütülen Alaaddin Cephe Sağlıklaştırma Çalışmaları'nın yürütüldüğü alanda bulunan resim sergisini gezdi.
Cadde üzerinde aslına uygun dokuya göre yeniden restore edilen iş yerlerini inceleyen Bakan Ersoy, esnafları selamladı. Bakan Ersoy'a Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay eşlik etti.
KUBBE-İ HADRA (YEŞİL KUBBE) NE ZAMAN TAMAMLANACAK?
Ön hazırlık çalışmaları 3,5 yıl süren Kubbe-i Hadra yenileme çalışmaları 2020 yılının haziran ayında başladı. Restorasyonun, 2021'in Şeb-i Arus'undan önce eylül ayının sonlarında da bitirilmesi planlanıyor.
KUBBE-İ HADRA (YEŞİL KUBBE) NE ZAMAN YAPILDI?
Hz. Mevlana'nın 17 Aralık 1273'te vefatının ardından kabri üzerine bir yıl sonra inşa edilen dört ayaklı kubbe, ilk kez Karamanoğulları döneminde çini ile kaplandı. Zaman içerisinde yıpranan ve dökülen çiniler 18. ve 19. yüzyıllarda yenilendi. En son 1960 yılındaki restorasyonla yenilenen çinilerde yıpranma ve yer yer dökülmeler görülmesi üzerine, oluşturulan bilim kurulu tarafından çinilerin yenilenmesi çalışmaları başlatıldı.