Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) ve İsnad Derneği iş birliğiyle düzenlenen beşinci Rıhle programı, 25–30 Ağustos 2025 tarihleri arasında Selçuklu Kongre Merkezi’nde yaklaşık 3 bin 200 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İLMİ YOLCULUK GELENEĞİ KONYA’DA YAŞATILDI
Beş gün süren programda, dünyanın farklı bölgelerinden gelen konuşmacılar ve ilim insanları, İslami ilimlerden sosyal bilimlere, tarihten fenni ilimlere uzanan geniş bir yelpazede bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaştı. Toplam 25 saatlik eğitim verilen programda 15 değerli konuşmacı yer aldı.
Program, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun’un verdiği açılış dersiyle başladı. Açılışa; Konya Valisi İbrahim Akın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Milletvekili Selman Özboyacı, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal ve TİMAV Genel Başkanı Dr. Sami Bayrakcı katıldı.
Beş gün boyunca 13.30–18.30 saatleri arasında süren derslerde ilimle yoğrulduklarını, Konya’dan çok farklı coğrafyalara uzanan ilmi bir sefer gerçekleştirmişçesine aklen ve ruhen zenginleştiklerini belirten katılımcılar, 2026 yılı Rıhle’si için şimdiden heyecanlı bir bekleyiş içinde olduklarını ifade ettiler.
RIHLE’NİN ANLAMI VE MİSYONU
“Rıhle”, sahabe döneminden bu yana ilim arayışıyla yapılan yolculukları ifade eder. Bu program da, bu geleneği yaşatmak amacıyla her yıl Konya’da düzenlenerek, dünyanın dört bir yanından konuşmacıları ve ilim yolcularını bir araya getirmektedir. Katılımcılara hem ilmi hem de kültürel açıdan ufuk açıcı bir ortam sunan Rıhle, Konya’nın ilmi mirasını güçlendirmeye devam ediyor
2025 RIHLE PROGRAMI KONUŞMACILARI VE DERS BAŞLIKLARI
2025 Rıhle Programı’nda katılımcılar, alanında uzman birçok konuşmacının dersleriyle bilgi ve fikirlerini derinleştirme fırsatı buldu. Doç. Dr. Selim Argun, “Vakıf Kurumu, Tarihi ve Eğitime Yansıması” başlıklı sunumuyla vakıf geleneğini ele alırken, Mustafa Koruyucu “Islah-ı Medaris-i İslamiye: Bir Islah Tecrübesi” dersiyle İslami eğitimdeki reform deneyimlerini aktardı. Dr. Hüseyin Gökalp, “İslam’ın Yayılış Tarihi: Bir Muhasebe” sunumuyla tarihsel perspektif sunarken, Nureddin Yıldız “İslam’da Dini Yaşamak ve Tebliğ: Kadınlara Has Bir Görev mi?” başlıklı dersinde dini sorumlulukları tartıştı. Prof. Dr. Hakan Olgun, Hz. Musa’nın hayatını işlerken, Dr. Hüseyin Şen “İslam Bilim Tarihi: Portreler, Eserler ve Keşifler” ile İslam dünyasının bilimsel mirasını inceledi. Prof. Dr. Halit Çalış, “Fıkıh ve Değişim” konusunu ele alırken, Dr. Jaan Islam “Ethical Governance: Akhlaq for the Postmodern Muslim” dersiyle modern dönemde ahlak ve yönetişim ilişkisini tartıştı. Hamza Andreas Tzortzis, “In Pursuit of Clarity” sunumuyla düşünsel arayışlara ışık tutarken, Dr. İbrahim Çağrı Kurt “Büyük Patlama’dan DNA’ya Yaşamın Yazılışı” başlıklı dersiyle evren ve yaşamın kökenlerini ele aldı. Doç. Dr. Muhammed Enes Topgül, “Yolculukla Var Olmak: Muhaddisler ve Rıhleler” dersinde ilmî yolculuk geleneğini aktarırken, Prof. Dr. Halis Aydemir “Hidayet ve Dalalet Arasında İnsan” sunumuyla insanın manevi yolculuğunu inceledi. Dr. Haitham Al-Haddad, “Fiqh and the Challenges of Modernity” başlığıyla modern dünyadaki fıkhi meseleleri tartışırken, Joram Van Klaveren “History of Islam in the West” dersiyle Batı’da İslam tarihini ele aldı. Dr. Hasan Sevim ise “Kur’an’ı Nasıl Okuyalım?” dersiyle Kur’an okuma ve anlamaya dair yöntemleri paylaştı.