Selçuk Üniversitesinden 'Bahar Yarıyılı' için flaş karar! Prof. Dr. Eken açıkladı

Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından Selçuk Üniversitesi’nde bahar yarıyılı için önemli kararlar alındı. Üniversite yönetimi bazı derslerde 'Hibrit Eğitim'e geçiş için düğmeye bastı. Ayrıntıları Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Emrullah Eken açıkladı.

Koronavirüs salgını nedeniyle halen uzaktan eğitimin yapıldığı Selçuk Üniversitesi’nde bahar yarıyı için önemli kararlar alındı. Üniversite senatosunda da gündeme gelen konuyla ilgili açıklamayı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken yaptı.

Pandemi nedeniyle güz yarıyılında eğitimin tamamen uzaktan, senkron ya da asenkron, yapıldığını  anlatan Eken, sağlık bilimleri ile ilgili birimlerde ise teorik derslerin uzaktan verildiğini, uygulamalı derslerin de yüz yüze yapıldığını hatırlattı.

ÖĞRETİM ÜYELERİNİN GÖRÜŞLERİNE BAŞVURULDU

Üniversite olarak ocak ayında eğitim-öğretim faaliyeti gösteren 52 birime yönelik bir anket çalışması yaptıklarını ve öğretim elemanlarının ‘Hibrit Eğitim’ ile ilgili görüşlerinin alındığını ifade eden Eken, “Bilimsel nitelikli bu çalışma sonucunda yüzde 17 civarında hibrit eğitim yapılması yönünde talep olduğu görüldü. Bu bilgiler doğrultusunda Selçuk Üniversitesinde hem uzaktan hem de hibrit eğitim modelini bahar yarıyılı için aynı anda planladık. Ders bazlı yapılacak hibrit eğitim modeliyle üniversitemizde yüzde 10 civarında bir öğrenci hareketliliğini ön görüyoruz” dedi.

DEVAM ZORUNLULUĞU YOK

Uzaktan eğitim modelinin önceki yarıyılda olduğu gibi öğretim elemanının tercihi doğrultusunda üniversitenin “Moodle Uzaktan Eğitim LMS Platformu” üzerinden Google Meet, Microsoft Teams ve BigBlueButton sanal sınıf uygulaması ile senkron ya da asenkron olarak devam edeceğini belirten Prof. Dr. Eken, burada derse devam zorunluluğu bulunmadığını, ayrıca öğretim elemanlarının vereceği konferans, seminer vb. bilimsel aktivitelerin de sanal ortamda WebinarJam ve Zoom programlarıyla da yapılabildiğini kaydetti.  

Hibrit Eğitim yaklaşımında ise öğretim elemanının dersini haftanın belirlenen gün ve saatte, biriminde mevcut ‘uzaktan eğitim sınıfı’ olarak isimlendirilen sınıf ortamında yapacağını ifade eden Eken açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Konuyla ilgili ‘Rıza Metni’ni onaylamış olan öğrenciler dilerlerse sınıf ortamında yapılan bu derse katılabilecektir. Uzaktan eğitim sınıfları, kamera ve yaka mikrofonu donanımına sahip ortamlar olacak. Kampüse gelemeyen öğrenciler senkron olarak sanal sınıf uygulaması üzerinden derse katılabilecektir. Yapılan ders elektronik ortamda kayıt altına alınacaktır. Yüz yüze ya da senkron eğitime katılamayan öğrenci, kaydı yapılan bu dersi daha sonra asenkron olarak izleyebilecektir. Bu konuda altını çizerek söylemeliyim ki ‘Hibrit Eğitim’de de uzaktan eğitim gibi devam zorunluluğu olmayacaktır. Selçuk Üniversitesi özgür düşünceye önem veren bir üniversitedir. ‘Hibrit Eğitim’ noktasında hiçbir öğretim üyemiz zorlanmamıştır. Tüm öğretim elemanlarımız derslerini uzaktan ya da ‘Hibrit Eğitim’ ile modeliyle verme noktasında özgür bırakılmıştır. Konuyla ilgili akademik planlamamızı yaptık ve dünkü senato toplantısında kararı çıkarttık”

Emrullah Eken, hibrit eğitime yüz yüze katılmak isteyen öğrencilerin barınmalarını sağlamak için üniversiteye bağlı yurtların hazırlandığını ayrıca KYK yurtları için de ilgili yerlerle temaslarının sürdüğünü açıkladı.

SELÇUK’TAN TEKNOLOJİYE YATIRIM

Selçuk Üniversitesi’nin Kovid-19 salgını nedeniyle değişen eğitim şartlarını göz önünde bulundurarak her türlü koşula karşı gerekli hazırlığının olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, özellikle teknolojiye yönelik ciddi bir yatırım yaptıklarını ve bilgi-işlem altyapısını güçlendirdiklerini kaydetti. Eken “2020-2021 güz yarıyılının başında Selçuk Üniversitesi Rektörlüğünün bilgi işlem altyapısına yönelik yaptığı yatırım sonucu güvenlik duvarı sistemleri güçlendirilmiştir” diye konuştu.

SINAVLAR UZAKTAN YAPILACAK

Uzaktan ya da hibrit eğitimde devam zorunluluğunun olmayacağını bir kez daha yineleyen Eken, öğrencilerin hangi derslerin hibrit modelle yapılacağını resmi internet sitesindeki akademik birimlerin sayfalarından önümüzdeki hafta itibariyle öğrenebileceğini açıkladı. 2020-21 Güz Yarıyılında olduğu gibi bahar yarıyılında da gerek uzaktan gerekse hibrit eğitim derslerinin sınavlarını online/çevrimiçi (test, yazılı vs.) ya da çevrimdışı (proje, ödev vs.) olarak yapabileceğini ifade eden Eken, stajla ilgili konulardaki kararları da salgın şartlarının dikkate alınması kaydıyla ilgili birimlere bıraktıklarını kaydetti.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, üniversite olarak alınan kararların Kovid-19 salgınının seyrine de bakılarak önümüzdeki süreçte yeniden şekillenebileceğini de sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri