Tarihi dönüşüm sürüyor! Mevlana Türbesi önü inşaat alanına döndü

Mevlana Türbesi önü inşaat alanına dönüştü. Türbe merkezli dönüşüm projeleri hızla ilerliyor. Tarihi misyona uygun şekilde devam eden çalışmalarda önemli bir merhale kat edildi. İşte detaylar.

Cumhuriyet Dönemiyle birlikte ihmal ve kusurlardan beslenen imar faaliyetleri Türkiye’nin en önemli tarihi misyonlarından birine sahip Mevlana Külliyesi ve civarlarında çarpık bir yapılaşma oluşturmuştu.

Tarihi eserlerin bir bölümü yok edilirken, kalanları da aslına uygun bir şekilde korunamadı.

‘Türbe önünde evi, Meram’da bağı olmak’ sözü anılarda yaşayan bir cümle haline geldi.

Bir zamanlar Konya’nın belli başlı ailelerinin oturduğu Türbe Önü’nden kaçış başladı ve bölge kaderine terkedildi.

Yeni dönemde tarihi eserleri koruma amaçlı başlatılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

Türkiye’nin tamamında olduğu gibi Konya’da da restorasyondan geçmeyen, tamir edilmeyen, onarılmayan, ayağa kaldırılmayan, kültür ve turizme açılmayan eser neredeyse kalmadı.

Mevlana Dergahı ve Sultan Selim Camiinde yapılan bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarından sonra sıra civarlardaki eserlere geldi.

Konya’nın tereddütsüz en önemli simgesi Kubbe-i Hadra’nın  (Yeşil Kubbe) bakım, onarım ve çinilerinin değiştirilmesi çalışması kısa bir süre önce başlatılmıştı. Türbede çalışmalar büyük bir hassasiyetle devam ediyor.

Şehrin yılan hikâyesine dönen ‘Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı Yıkım ve Tarihi Misyona Uygun Dönüşüm Projesi’ ise geçtiğimiz günlerde hayata geçirildi. Projeye Mevlana Çarşısı’nı yıkmakla başlandı. Ön taraftaki çarşı bölümünün yıkımı tamamlandı. Sıra yüksek katlardan oluşan ana gövdeye geldi. Binanın tamamının yakılması ile birlikte tarihi misyona uygun bir şekilde inşa edilecek yeni çarşılarla bölge güzelleştirilecek. 

Projede Mevlana Meydanı ile Aziziye Camii arası açılıyor ve muhteşem bir siluet oluşuyor.

Birkaç ay sonra Altın Çarşı’da da yıkımın başlatılması planlanıyor. O bölümde ileride sorun oluşturabilecek tek bir yer kalıyor. O da, yakın dönemde yapılan Piri Mehmet Paşa Çarşısı.

Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’nın Bedesten Çarşısı ile bütünlük oluşturacak yapısını bozacak olan Piri Mehmet Paşa Çarşısı için ne düşünüldüğü şimdilik bilinmiyor.

Mevlana Meydanı’nın kuzeyinde ise anlamlı bir yapı yükselecek. Şimdilerde yıkımı gerçekleştirilen Eski Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü binasının yerine yenisi yapılacak. Yıkılma riski bulunan bina uzun zamandan bu tarafa kullanılamıyordu. Yeni İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Binası’nın mimarisi de Konya tarihi misyonuna uygun olacak.

Bu günlerde Konya’ya gelip Mevlana’yı ziyaret edenler yoğun bir inşaat görüntüsü ile karşılaşıyorlar.

Yakın zamanda çok şeyin değişeceği bölge, yeniden cazibe merkezi olacak.

 

Haber Dairesi

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri