Tarımın başkenti olarak adlandırılan Konya; buğday, arpa, mısır ve şeker pancarı gibi ürünlerin yanı sıra kuş yemi üretimiyle de öne çıkıyor.
Kafes kuşlarının beslenmesinde büyük öneme sahip Türkiye’de kuş yemi üretiminin yüzde 80’lik kısmı Konya’dan karşılanıyor.
Kuş yemi üretimi ise en çok Konya’nın Altınekin ilçesinde yapılıyor.
TARLALARDA İNCELEMELERDE BULUNDU
Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, kuş yemi hasadı devam eden tarlalarda incelemelerde bulundu. Seçen’e Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve İlçe Müdürü Murat Harmankaya eşlik etti
“DÜNYA’YA İHRAÇ EDİLİYOR”
İncelemelerin ardından açıklamalarda bulanan Seçen, “Tarımın Başkenti Konya birçok ürünün üretiminde ilk sırada yer almasıyla dikkat çekiyor. Konya, özellikle buğday, arpa, mısır, şekerpancarı gibi ürünlerde diğer illere kıyasla üretimde açık ara önde.
Kafes kuşlarının beslenmesinde büyük öneme sahip olan kuş yeminin Türkiye’deki üretiminin yüzde 80’lik kısmını Konya karşılıyor. 2023 yılında 3 bin 348 ton üretimi gerçekleşen kuşyemi, Türkiye ile birlikte dünya ülkelerine ihraç ediliyor, milli gelire katkı sağlanıyor” dedi.
“EN FAZLA ÜRETİM ALTINEKİN’DE YAPILIYOR”
Kuş yemi üretiminin Konya’da en çok Altınekin ilçesinde yapıldığını belirten Seçen, “Kuş yemi çiftçilerimiz tarafından geniş alanlarda ekilmeye başlandı. İlimizde 2023 yılında 11 bin 290 dekar alanda ekilişi yapılan kuş yeminin 9 bin dekarlık kısmı Altınekin ilçemizde gerçekleştirildi.
Mayıs ayından Temmuz başına kadar ekiminin yapılabilmesi, 2. ürün olarak ekime uygun olması, diğer hububat çeşitlerine göre daha az gübre kullanılması, dane mısır, patates, şekerpancarı, ayçiçeği gibi baharlık ürünlere göre daha az su gereksiniminin olması, gerek iç piyasada gerekse ihracatta mevcut pazar payı ile özellikle ilimiz ekonomisine, daha sonrasında ihracat ile ülke ekonomisine ciddi kazanımlar sağlamakta. Kuş yemi avantajlı bitkiler içerisinde yer almaktadır” diye konuştu.