Konya’nın Beyşehir ilçesinde, Türkiye’de doğada sınırlı sayıda yaşam süren yeşil papağan, fotoğraf tutkunu Kemal Gültekin tarafından görüntülendi.
Türkiye genelinde 1355 yeşil papağan bulunduğu biliniyor. Ancak bu sayının büyük bir kısmının, yaklaşık olarak 1000 kadarının İstanbul'da yaşadığı tahmin ediliyor.
İstanbul ve farklı coğrafyalardan sonra yeşil papağanın Beyşehir’de de görüntülenmesi görenleri şaşırttı, kuş severlerde ise heyecana yol açtı.
Beyşehir Kültür, Turizm ve Doğa Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Beyşehir Fotoğraf Kulübü üyesi fotoğraf tutkunu Kemal Gültekin, Beyşehir çevresinde hiç rastlanmayan bir türü kayıtlara dahil etmeyi başardı.
Dernek Başkanı Mustafa Büyükkafalı, yaptığı açıklamada, “Beyşehir’de iki yıldır bu anı bekliyordu” ifadesiyle heyecanını dile getirdi.
Büyükkafalı, Türkçe adı yeşil papağan olan türün İngilizce isminin Rose-ringed Parakeet, bilimsel adının ise Psittacula krameri olduğunu belirtti.
Yeşil papağanı Beyşehir coğrafyasında objektiflerine yansıtan Kemal Gültekin, Türkiye’de iki tür papağanın bulunduğunu belirterek, “Bugün basında istilacı tür mü, yoksa değil mi, diye konuşulan ve birçok büyük şehrimizde yaygın şekilde görülen ‘yeşil papağan’ ve ülkemizde sadece İstanbul’da ürediği bilinen ‘İskender papağanı’, yeşil papağandan daha büyük gövdeleri olmasının yanı sıra iri gagalarıyla ayrılır. Ayrıca, pembe boyu halkasına sahip İskender papağanının gagası da tamamen kırmızıdır. TRAKUS Türkiye Kuşları Rehber kitabına göre ülkemizde kafesten kaçıp doğal yaşama uyum sağlamış bir kuş türüdür. Türkiye şartlarına ise evcil olarak getirilmiş.” diye konuştu.