Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile KOP Gençlik Derneği, Türkiye Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği ve Ulusal Ajans desteğiyle düzenlenen ‘Gençlik ve Kırsal Kalkınma Modeli Eğitimi’nin ilki Konya’da gerçekleştirildi. Genç nüfusun kırsalda karşılaştığı sorunlar ve gençlerin kırsaldaki üretim süreçlerinde aktif olarak yer alması gibi konu başlıklarının masaya yatırıldığı eğitim toplantısında İtalya ve Türkiye arasındaki iyi tarım uygulamaları paylaşıldı.
Ulusal Ajans desteği ile hayata geçirilen ve salgın kurallarına uygun gerçekleştirilen Gençlik ve Kırsal Kalkınma Modeli Projesi toplantısına KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türkiye Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, çözümün bir parçası olmak adına gerçekleştirilen sivil toplum faaliyetlerini çok önemsediğini belirterek, güçlü Türkiye’nin geleceği olan gençlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Kovid-19 gibi zorlu bir salgın hastalık sürecinde Türkiye’nin zorlu ama başarılı bir sınav verdiğini ifade eden KOP Başkanı Şahin, “Salgın sürecinde, ülkemizin gıda güvenliğini, gıda arz zincirini güçlü bir şekilde sağlamak ve kendi kendine yeten hatta bölge coğrafyasını da destekleyecek yapıya ulaşması için gerekli her türlü çalışmalar yapılmaktadır. Bu anlamda en büyük rol de elbette ki siz gençlere düşüyor. Kırsaldaki yaşamın parçası olmak adına bir araya gelmeniz ve bu zorlu mücadele gerektiren yaşamın nasıl olursa daha tercih edilebilir olacağı noktasında ortaya koyduğunuz yaklaşım ve bakış açısını çok önemsiyorum” dedi.
“Özgüvenli ve üreten gençliğe ihtiyacımız var”
“KOP İdaresi olarak; model üretmek, bizzat sahadan aldığımız beklenti, ihtiyaç ve önceliklerle, yenilikçi ve sürdürülebilir projelerin hayata geçirilmesini sağlamaya yönelik önemli bir misyonumuz var” diyen KOP Başkanı Şahin; “Bugün burada konuştuklarınız ve geçmişten bugüne tartıştığınız, ortaya koyduğunuz sonuçları İdare olarak dikkate alan ve planlamalarını yaparken gençliğin istihdamını da arttırmayı hedefleyen bir bakış açısına sahibiz. Bir ülkenin geleceğini görmek istiyorsanız o ülkenin gençlerinin ne ile uğraştığına bakmanız gerekir. Tamda buradan hareketle sizler ülkesi için tarım alanında gayret eden, çalışmalar yapan gençlersiniz. Gelişmiş ülkelerin gelişmesindeki temel nedenleri incelediğimizde gençliğin sadece tüketen değil aynı zamanda özgüveni yüksek araştıran ve üreten bireyler olduğu gerçeğini görüyoruz. Bizim de her alanda ihtisaslaşmış bireylerin artmasına maddi ve manevi katkıda bulunmamız gerekiyor. Meslek edinmenin yanında hangi alanlarda uzmanlaşması gerektiğini bilen ve o yönde kendini geliştiren gençlerimizin yetişmesini sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.
Eğitim toplantısının ikinci ayağının İtalya’da yapılacağını hatırlatan Başkan Şahin, program sonrasında belirlenecek 14 kişinin İtalya’daki Kırsal Yaşam ve Tarım Uygulamalarını yerinde görme fırsatı yakalayacağını belirterek “Sizlerden ricam, vazgeçmeyin. Bizim vazgeçmeyen, gecesini gündüzüne katan, bilgisiyle emeğini yoğurarak ülkesi için hep daha iyisini yapmaya çalışan gençlere ihtiyacımız var. İtalya’dan döndüğünüzde her birinizin uygulamaya konulabilecek en az bir projesinin olmasını arzuluyorum. Biliniz ki, bu ülkenin size sizin de bu vatana ihtiyacınız var” ifadelerini kullandı.