Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 15. Olağan Genel Kurulu, Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlendi.
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, AK Parti Milletvekilleri Tahir Akyürek, Mehmet Baykan, TYB Konya Şube önceki dönem Başkanları ve üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, açılış konuşmasında salgın döneminde faaliyetlerine ara vermediklerini vurgulayarak, Yazarlar Birliği'nin 1994 yılında mütevazı imkanlarla kurulduğunu hatırlattı.
Köseoğlu “Irak'ın kuzeyinde Pençe Kilit Harekât bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Kahraman Mehmetçiklerimize Cenabı Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize şifalar diliyorum. Bunu söyleyerek başlamak durumundayız. Onlar şehit oluyorlar, bizi koruyorlar ki biz de buralarda bu programları yapabiliyoruz. Rahmetler olsun. Şubemiz 1994 yılından beri Konya'da faaliyet göstermekte olup, 2002 yılından itibaren de planlı ve programlı yıllık takvimleri doğrultusunda çeşitli kültürel-sanatsal etkinlikler gerçekleştirmektedir. 22 yıldır devam eden takvimli, planlı kültürel etkinlikler, salgın döneminde dahi ara vermeden (dijital mecradan) devam etmiş ve her bir etkinlik, katılımcılara sanatın ve kültürün zengin dünyasını sunma hedefiyle özenle düzenlenmiştir. Etkinliklerin çeşitliliği, sinemadan düşünceye, hikâyeden şiire, romandan edebiyatın diğer dallarına kadar geniş bir yelpazedeki konuları içermektedir. Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi bu faaliyetlerini sadece sosyal medya üzerinden canlı yayınlayarak ve YouTube üzerinden kayıtlara alarak sınırlı tutmamış, aynı zamanda bu değerli içerikleri kitaplaştırarak yazılı kültürümüze, kitap medeniyetimize karınca kararınca katkıda bulunmaya çalışmıştır, çalışmaktadır. Bu çerçevede 2023’ün Aralık ayında iki yeni kitap daha yayın hayatına dahil oldu. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin kuruluşunun 30. yılında ,15. genel kurulumuzu yapmakta olduğumuz bugün burada şehrimizin kültür, sanat edebiyat, folklor ve düşünce hayatına katkılarına şahit olduğumuz değerli TYB üyelerimizden üstadlarımızı ve önceki dönemlerde TYB Konya şubemizde görev yapmış başkanlarımızı , günümüze değin yaptıkları güzelliklere bir nişane olması temennisiyle oluşturduğumuz ŞEREF KURULU’na teklif etmeyi yönetim kurulumuzca konuştuk birazdan divana önerisini verilecek değerli protokol misafirlerimizle şeref kurulu beratlarını takdim edeceğiz.” dedi.
Gazze’ye değinerek konuşmasını sonlandıran Köseoğlu “99 gündür Gazze’de kan akıyor, Dünyanın idarecileri de bakıyor. Yazık ki batılı idarecilerin ve batı uşağı doğulu idarecilerin insanlık adına utanılacak halde olduklarına üzülerek şahit oluyoruz. İnsan hakkı, demokrasi, özgürlük, çevre, iklim diyen batılı yöneticilerin, kadın hakkı, Çocuk hakkı hayvan hakkı diyen iki yüzlü egemenlerin sahtekarlıklarını yüzlerine vurmanın ve dahi sahte değerlerinizle canınız cehenneme demenin adı olmuştur Gazze…
Arzın dört bir yanında Küresel intifada ya kalkışanlarla, susup başını kuma gömenlerin turnusol kağıdıdır Gazze…
Dünya halklarına yaptıkları boykotlar, haykırışlar ile insanlıklarını hatırlatan , yanı sıra Yahudilerin ve Yahudi Sevici modern kölelerin maskelerini de düşürendir Gazze…
Vicdanın göklere çekildiğini zannettiğimiz Gazze deki soykırımın 99. gününde Rabbimizin 99 ismi azamının himmetiyle, lütfu keremiyle görüyor ve teselli buluyoruz ki Dünyanın İslamla yüzleşmesinin ve İslam gerçeğiyle karşı karşıya kalıp birçok güzelliklere vesile olmasının da adı oldu Gazze…” dedi.
TYB Genel Başkanı Arıcan, kültürel faaliyetlerimizin her zaman devam edeceğini de söylerek “Değerli dostlar, bunu hiçbir hilaf ve hiçbir hamaset katmadan söylüyorum, yaptığımız tüm faaliyetlerde paramız yok, pulumuz yok ama çok iyi bir düşüncemiz var, yola çıkıyoruz bir sürü paydaş buluyoruz ortak buluyoruz ve bereketli programlar gerçekleştiriyoruz. Ahmet Köseoğlu’nun az önce söylediği üzere de mutlaka etkinliklerimiz kitaplaşıyor. Her biri bir ansiklopedi olan kalıcı eserimiz oluyor.
Türkiye Yazarlar Birliği'nin bir yol haritası var, bizim kıtamızdaki en önemli ismimiz Mehmet Akif Ersoy. Türkiye Yazarlar birliğinin bir tür Anayasası gibi parolası gibi vizyonu ve misyonu olarak İstiklal Marşı'nı da kabul ediyor istikrarla şöyle de düşünüyoruz ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!’ Biz gerçek anlamıyla hür bir kuruluşuz, hiçbir kurum ve oluşumun altında değiliz ve çılgınlar gibi de çalışmaya gayret ediyoruz.” dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan “Türkiye Yazarlar Birliğini Konya'daki muhabbet ve samimiyete dayalı varlığı yıllardır hep bilgimiz dahilindedir. Patenti bana ait bir sözüm var söylediğim her yere de ilgi görmüştür. Bizim Mahalle, bizim camia geçmişte yokluğu çok güzel bölüştü de bugünlerde varlığı paylaşım imtihanı yaşıyor maalesef, yokluğu bölüşmekte gösterdiğimiz başarıyı varlığı paylaşmakta biraz zorluk çekiyoruz. Yazarlar Birliğinin Konya Şubesinin ve genel merkezinin bu noktadaki imtihanının başarılı geçtiğini acizane ifade etmek isterim çünkü paylaşılacak çok fazla bir şey yok, muhabbetten ve samimiyetten başka, paylaşılacak fazla bir şey yok istikametten iştiyaktan başka. Rabbim bugüne kadar hizmet veren emek veren herkesten razı olsun. Bundan sonra çalışmalarda, yol yürüyüşünde bugün elimizde bulunan imkanların yazarlar birliğinin emrine daha fazla daha samimi verilerek daha iyi noktalara varmasını vesile olsun” dedi
AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, TYB'nin sanat ve kültür alanlarına önemli katkılarda bulunduğunu söyleyerek “Kırk yılı aşkın bir süredir bu mücadelenin içinde olmak, fikir hayatına katkı yapıyor olmak kolay bir hadise değildir. Mehmet Baykan Bey de ifade etti, burada bir varlık bölüşmesi falan yok, burada çileye talip olmak var. Ben eskiden beri Yazarlar Birliğini hem takdirle hem de biraz da gıptayla takip ediyorum. Birçok kurum ve kuruluşumuzun onlarca personeli ile ve milyonlarca liralık bütçeleri ile yapamadığı birçok faaliyeti Yazarlar Birliğimiz Türkiye çapında ama Konya özelinde de büyük bir başarıyla ve herkesin aslında ‘Nasıl başarılıyor bu’ diye hayretle takip ettiği birçok çalışmayı başardı. Birçok güzel hizmete imza attı. Yazarlar birliğinin değerli başkanlarından tüm üyelerine ve bu çalışmalara katkı yapan dostlarımıza, abilerimize, kardeşlerimize şehrimiz adına, kültür hayatımız adına hakikaten ne kadar teşekkür etsek azdır Allah hepinizden razı olsun.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından, Şubenin 30. Yılına özel olarak seçilen yazarlara şeref kurulu üyeliğine seçilecek liste genel kurul divanına teklif edildi.
TYB Üyesi Şeref Kuruluna seçilenleri şöyle açıklandı; Mehmet Ali Uz, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu,Dr. Kâmil Uğurlu, Doç. Dr. Halil Ürün, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Mustafa Kabakcı, Prof. Dr. Caner Arabacı, Ali Işık, Prof. Dr. Ahmet Alkan ,Dr. Mustafa Güçlü,Dr. İbrahim Demirci,Hüzeyme Koçak,Ahmet Efe,Mustafa Çalışkan,Bekir Şahin,Prof. Dr. Hayri Erten, M. Ali Köseoğlu.
Şeref Kurulu Üyelerine Tahir Akyürek, Mehmet Baykan, İbrahim Ulvi Yavuz, Musa Kâzım Arıcan ve Ahmet Köseoğlu tarafından Şeref Kurulu beratları takdim edildi.
Yönetim Kurulu Üyeleri:
Ahmet Köseoğlu
Ahmet Sorgun
Prof.Dr Ahmet Çaycı
Prof .Dr. Nuri Şimşekler
Vural Kaya
Prof.Dr. Ahmet Tarhan
Atilla Yaramış
Doç.Dr.Zehra Odabaşı
Dr.Ümit Savaş Taşkesen
Saffet Yurtsever
Melahat Ürkmez
Mustafa Güden
Sadık Gökçe
Ahmet Aka
Zafer Karakuş
Ahmet Demirel
Dr. Faruk Yazar
Fatma Tutak
Denetim Kurulu Üyeleri:
Doç.Dr. Ahmet Akman
Prof.Dr.Nazmi Zengin
Salih Sedat Ersöz
Prof.Dr. Ahmet Kâzım Ürün
Bedir Köseoğlu
Ruşen Eşref Bayraktar