Konya’nın adı da lezzeti de Türkiye sınırlarını aşan yemeği etliekmekteki fiyat tartışması hala gündemde. Kendisi de etliekmek satışı yapılan bir restoran zincirinin sahibi olan Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, 220 TL olarak belirlenen etliekmek rakamını 60 TL’ye kadar düşürenlere tepki gösterip, 1 Ocak itibarıyla dava açacaklarını söylemişti.
Karamercan’ın bu açıklamalarına önce ucuz etliekmek satışı yapanlar sonra da bazı vatandaşlar tepki göstermişti.
TEPKİLERE ŞAŞIRDI
Konya'nın merkezindeki Türbe Önü Çarşısında yer alan Damla Restoran'ın sahibi Adem Alemdar, konuya farklı bir yorum getirdi. Gazeteci Alemdar, Memleket Gazetesi’ndeki köşesinde son dönemde artan maliyetlere rağmen yaptıkları indirime verilen tepkiler karşısında şaşkınlığını dile getirdi.
Alemdar, etrafındaki restoranların etliekmeği 220 TL'ye satarken kendi restoranında bu fiyatı 100 TL'ye düşürdüğünü belirtti. Diğer ürünlerde de benzer indirimler yaparak müşterilerine en uygun fiyatları sunmaya çalıştığını ifade etti. Ancak bu durum, bazı müşteriler tarafından şüpheyle karşılandı ve ürünlerin kalitesinden şüphe edilmeye başlandı.
Alemdar, köşe yazısında tüm ürünlerin nereden alındığını, hangi markaların tercih edildiğini ve maliyetlerin ne kadar olduğunu detaylı bir şekilde açıkladı.
"MEMNUN EDEMİYORUZ"
Boykot ürünlerini satmadıklarını ve yerli markaları desteklediklerini belirten Alemdar, fiyatların bu kadar düşük olmasına rağmen bazı müşterilerin hala memnun olmadığını belirtti.
Alemdar, etliekmeğin maliyetini madde madde açıklayarak, bu fiyata kar edilmediğini, sadece müşterilerine uygun fiyatlı yemek sunmak istediğini belirtti. Fırının başında çalışan personelin maaşları, yakılan odun, kullanılan malzemeler, kira, vergiler gibi birçok giderin olduğunu ve etliekmeğin maliyetinin neredeyse 100 TL'ye ulaştığını ifade etti.
İşte Adem Alemdar’ın konuya ilişkin köşe yazısındaki o bölüm:
"10 yıl aşık zamandır işlettiğimiz Damla Restoran'da yeni yıl yaklaşırken etrafımızdaki lokantalar fiyatlarını zamlamaya başladılar. 200'den 220 TL'ye çıkardı hemen hepsi...
Biz de bir süredir kârı mârı bir yana bırakıp milleti şaşırtalım ciddi bir indirim yapalım dedik..
Kış gününde restorana sırf pahalı diye gidemeyen hemşehrilerimizin gönlünü kazanalım dedik...
Etrafımızdaki tüm restoranların 220 TL'ye sattığı etliekmeği 100 TL'ye satmaya, 425-500 TL aralığında satılan tiridi 250 TL'ye, yağ somununu 120 TL'ye, iskenderi 250 TL'ye indirdik..
Sağolsunlar pek çok müşterimiz memnun oldu, teşekkür ettiler..
Kapının önünden geçen bir aile bizim fiyat listemize burun kıvırarak geçip giderken "ne eti bakalım" diyerek arkamızdan konuşuyordu, duyduk. Lâ havle dedik...
Başka biri yemeklerin içeriğini kısdığımızı söylemiş girmeden, görmeden, yemeden...
İnsanları memnun etmek ne kadar zor!
Şuraya yazayım da kayıtlara girsin. Kuzu etini de dana etini de tüm kargas olarak İlket firmasından faturalı olarak alıyoruz. Sebzelerimizi Hal'den İsmail Hamarat firmasından alıyoruz. Tereyağımızı karşı komşumuz Berberoğlundan alıyoruz. Yoğurdumuzu Aygın'dan, ayranımızı Eker'den alıyoruz...
Boykot ürünlerini dükkanımıza sokmadığımız için yerli marka Sarıyer kola satıyoruz. Pek çok su markasının boykot kapsamında olmasından dolayı hem kaliteli hem de milli Badem Pınarı markasını satıyoruz.
Aldığımız tüm ürünler, faturalı, yerli ve milli firmalardan hülasa. Hal böyleyken bile sırf çok ucuza sattığımız için burun kıvıranlar, dudak bükenler oluyor. Yaranamıyorsunuz yani...
Son olarak etliekmek fiyatını hesaplayanlara bir maliyet hesabı yapayım şuraya da madem 100 TL'ye kazanıyorsunuz niye şimdiye kadar 200'e satıyordunuz diyenlere cevap olsun..
Fırının başında 3 kişi maaş alıyor, fırında meşe odunu yanıyor, en az 100 gr et, domates, biber, soğan ile 200 gr'lık bir harç oluyor. Üç çeşit un ve maya... Komi ve garson vasıtasıyla masanıza geliyor. Masaya meze ve baharatlar oluyor. Masa batıyor, ıslak mendil, peçete veya sabun ve su kullanılıyor. Tabak batıyor, bulaşıkçı deterjan ve sıcak su ile elektrikli bulaşık makinesinde yıkıyor, kuruluyor, istifliyor..
Sonra kasaya gelip kredi kartı çekiyorsun ve %10 vergiye gidiyor. Banka da %3 civarı komisyon alıyor.
Dükkanın kirası, stopajı, elektriği, gazı, suyu, aidatı derken...
Etliekmeğin bize birim maliyeti 100 TL'ye varıyor neredeyse. Bu şekilde para kazanmıyoruz! Biz kampanya yapalım da gönül kazanalım demiştik. Hâlâ da diyoruz, beğenmeyenler iki misli ödeyerek mutlu oluyorlarsa bu da onların sorunu..."