Konya Haber: Özellikle yaz aylarında vücut sıcaklığının 40 derecenin üstüne çıkması ile ortaya çıkan sıcak çarpmasının hayati tehlikeye neden olabileceğini belirten Anıt Hastanesi Medikal Direktörü Op. Dr. Cemil Er, “Sıcak havalar herkesi etkilese de sıcak çarpması en çok 5 yaş altı çocukları, 65 yaş üzerindeki kişileri, kronik hastalığı olanları, hamileleri ve aşırı kilolu ya da aşırı zayıf kişileri etkiliyor” dedi.
Hava sıcaklığının çok yüksek olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında mümkün olduğunca serin yerlerde zaman geçirilmesini öneren Er; sıcak havalarda açık renkli, sentetik olmayan, ince yazlık kıyafetler tercih edilmeli, güneş altında şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü kullanılmalı, su tüketimi artırılmalı, daha sık ılık duş alınmalı, yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durulmalı ve hava sıcaklığının yüksek olduğu saatlerde özellikle alkollü içecekler ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.” dedi.
Op. Dr. Cemil Er
Sıcak çarpması yani hiperterminin hafife alınmayacak bir sağlık problemi olduğunu söyleyen Op. Dr. Cemil Er, hiperterminin acil tedavi gerektirdiğini, tedavi edilmeyen sıcak çarpmasının bireyin beynine, kalbine, böbreklerine ve kas dokusuna hızla kalıcı zarar verebileceğini ve tedavinin gecikmesiyle hasarın ağırlaşacağını, ciddi komplikasyonlara hatta ölüme neden olabileceğini söyledi.