Öğretileri ile tüm dünyada ilgi uyandıran düşünce adamı, mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 747'nci yılında törenlerle anılıyor.
"İhsan Vakti" temasıyla düzenlenen Mevlana'nın 747. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin ilk gününde "İhsan Vakti Yürüyüşü" ile başlayan etkinlikler, Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla devam etti.
Konya Valisi Vahdettin Özkan, Hazreti Mevlana'nın insanlığın en çok endişe ettiği ölümü, "Şeb-i Arus" diyerek düğün ve vuslat gecesi olarak gördüğünü hatırlattı.
Mevlana'nın ölümünün ardından 8 asır geçmesine rağmen, Mevlana maneviyat ve marifetinin bugün de insanlığa söyleyeceği çok şey olduğunu vurgulayan Özkan, "Bize her nefeste iyi düşünceler, iyi davranışlar içinde olmayı öğütleyen Hazreti Mevlana, bunu temin etmenin yolunu da gösteriyor, sürekli iyilik arayışı içinde olmak ve bunu da ihsanla tahakkuk ettirmek. Eserlerindeki görüşleri, anlatıları Hazreti Mevlana'nın 'ihsan'ı derinden işlediğini ve yaşadığını göstermektedir. İnsanlığın zorlukları aşmaya çalıştığı şu süreçte en çok ihtiyaç duyduğumuz ihsandır, ihsan sahipleridir. Gerçek şu ki zor süreçlerden ancak birbirimize ihsanda bulunarak çıkabiliriz." diye konuştu.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise Hz. Mevlâna’nın bakî âleme göçüşünün 747. yıldönümünde Konya'da her yıl büyük bir heyecanla misafir ettikleri Mevlâna muhiplerini, hakikat aşıklarını bu kez ağırlayamamanın burukluğunu yaşadıklarını belirtti.
Altay ''Küresel etkisini hâlen sürdürmekte olan Kovid-19 sebebiyle birçok hemşehrimizi, vatandaşımızı kaybettik. Bu vesileyle kendilerine rahmet diliyor, hasta olan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.
Özellikle Konya'mızı farklı ülke ve şehirlerden teşrif etmeyi planlayıp bundan mahrum kalan dostlara buradan en kalbi selamlarımızı gönderiyor, en kısa zamanda sağlık ve esenlikle buluşabilmeyi diliyorum.'' dedi.
Altay konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bedenler arasına mesafeler girse de Hz. Pir’in dediği gibi “Âşık gönüller hep bir vahdet içindedir”, hep bir aradadır. Bundan asla şüphe duymuyorum. Yaşadığımız günlerin bize evlerimizde kendimizi dinlememize, sıkça tefekkür etmemize imkân verdiği muhakkak. Hz. Mevlana Mesnevisinde “Belayı defetmenin çaresi sitem etmek değildir. Buna çare ihsandır, aftır, keremdir.” der. İhsan, iyilikte bulunmak, Allah rızası için vermek, bağışlamak demektir. Hz. Mevlâna “Bir dikenden yüzbinlerce gül elde etmek” diyerek onu ne güzel tanımlıyor. Yine onun dilince “Dünya bir dağ, eylemlerimiz de o dağın yamaçlarında yankılanan seslerdir. Bizden ne çıkarsa bize geri döner.” İyilik eden iyilik bulur. İnsan kendisinden iyilik umulan bir tohumdur: “Hangi tohum toprağa düştü de bitmedi? Ne diye insan tohumundan şüphe duyuyorsun?” diyerek iyiliğin yanına ümidi de koyar. Ümit bizim iyiliğe samimiyetle tutunmamızı sağlayan bir dostun elidir. Annemizin, babamızın, kardeşimizin, oğlumuzun, kızımızın, arkadaşımızın, komşumuzun elidir. Konya'mız; harcı ihsanla karılmış bir ümit şehridir. Asırlardır göğe yükselen abideleri, ilahi bir ümidin sesini yükseltiyor. Bütün dünya ve özellikle ülkemiz üzerinde Cenab-ı Hakk’ın ihsanıyla esenlik güneşinin yeniden parlayacağına, sağlık ve afiyetle daha güzel günlere kavuşacağımıza inanıyor, hepinizi en kalbî duygularımla saygı ve muhabbetle selamlıyorum.''
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da Hz. Mevlana'nın fikirlerine çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından törenlerin ilk gününde Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Mevlevi Ayin-i Şerifi yapıldı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında seyircisiz düzenlenen programa, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı ve bazı protokol üyeleri katıldı.
Önceki yıllarda ülke içi ve dışından binlerce yerli ve yabancının geldiği anma törenleri, bu sene iki günle sınırlandırılarak sadece bu akşam ve 17 Aralık Perşembe akşamı yapılacak.
Daha önceki senelerde yapılan yürüyüş, nevbe merasimi, türbe önü buluşmaları, Bana Sor (mobil rehberlik hizmetleri), sergi, konferans, konser, panel, tiyatro gibi sahne, salon ve açık alan etkinlikleri bu yıl düzenlenmedi.