Konyalı akademisyen salgını fırsata çevirdi, 3 esere imza attı

Konyalı tarihçi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, yeni tip koronavirüs salgınının getirdiği olumsuzlukları fırsata çevirerek alanına 3 değerli katkı daha sundu. Muşmal tarafından yayımlanan kitaplar, kütüphaneler ile seçkin kitapçılarda yerini aldı.

Türkiye'de 2020 Mart ayında görülen ilk Kovid-19 vakasıyla başlayan yeni tip koronavirüs salgını ekonomiden eğitime, sağlıktan turizme kadar birçok alanı derinden etkiledi. Sınır kapıları kapandı, uluslararası ulaşım kısıtlandı, ticari ilişkiler ötelendi. Aradan geçen yaklaşık 1,5 yıl içerisinde vaka yoğunluğunun olduğu dönemlerde tam kapanma ya da kısmi kapanmalar yaşandı. Eğitim-öğretim online usullerle gerçekleştirildi, sosyal yaşam durdu. 

Kovid-19'un sadece bedenlere değil toplumsal yaşantıya da olumsuz etkileri nedeniyle birçok çalışma askıya alındı. Ancak bu dönemi fırsata çevirenler de oldu. Salgınla gelen kapanmalarda hızla akan çağımızın en değerli kavramlarından biri olan zamanı çok iyi değerlendiren Konyalı Tarihçi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, 3 başyapıta imza attı. 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'ndeki idari görevinin yanı sıra akademik çalışmalarını ara vermeden daha da artırarak sürdüren Muşmal, 'Sultanın Camisi Aziziye', 'Tarih, Kültür, Sanat, Turizm, Sanayi ve Ticaret Şehri Beyşehir' ve 'Türkiye'de Müzecilik' adlı eserlerini bu dönemde yayımlayarak tarihçiler ile tarih meraklılarının istifadesine sundu. 

KAPANMA DÖNEMİNDE 3 KİTAP

Bugüne kadar yayımladığı tarih ve edebiyat eserlerine yenilerini eklemenin mutluluğunu yaşayan Muşmal, yeni kitaplarıyla ilgili sosyal medya hesabından "Salgının bütün olumsuzluklarına rağmen, çok şükür ki Yaradan salgının başladığı 2020 Mart ayından bu tarafa kapanma döneminde bize üç ayrı kitap hazırlamayı nasip etti. Hamdolsun." ifadelerini kullandı. 

PROF. DR. HÜSEYİN MUŞMAL KİMDİR?

1977 yılında Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde dünyaya gelen Muşmal, ilk (1987) Orta (1990) ve Lise öğrenimini Beyşehir’de tamamladı (1993). Lisans eğitimini 1993-1997 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamlayan Muşmal, 1998 yılında SÜSBE Tarih Anabilim Dalı Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı.

1999 yılında aynı üniversitenin tarih bölümünde görevlendirilen Muşmal, SÜSBE Tarih Anabilim Dalı Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı’nda Doç. Dr. Bayram Ürekli’nin danışmanlığında “XVII. Yüzyılın İlk Yarısında Konya’da Sosyal ve Ekonomik Hayat (1640-1650)” adındaki çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı (2000). Aynı enstitüde Prof. Dr. Bayram Ürekli’nin danışmanlığında “XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Beyşehir ve Çevresi’nin Sosyal ve Ekonomik Yapısı (1790-1864)” isimli çalışmasıyla doktorasını bitirdi (2005).

2007 yılı ocak ayında, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi kürsüsüne Yrd. Doç. Dr. olarak atanan Muşmal, 28 Ocak 2011 tarihinde Doçent, Ocak 2017’de Profesör oldu.

2018 yılı başında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görevlendirilen Muşmal, Nisan 2021'de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevine atandı. Hüseyin Muşmal halen bu görevini sürdürmektedir.

Alanıyla ilgili çok sayıda yayın üreten Muşmal’ın 'Yabancıların İzinde Osmanlı: Konya ve Çevresinde Araştırma Yapan Yabancılar (1876-1914)' isimli ilk kitabı 2009 yılı Nisan ayında Konya’da Me-Sa yayınları arasından çıkmıştır.

'Osmanlı Eski Eser Politikası: Konya Vilayeti Örneği (1876-1914)' ismindeki ikinci kitabı ise Kömen Yayınları arasında 2009 yılı ekim ayında yayımlandı. Alanındaki bir diğer kitabı Yüksek Lisans Öğrencisi Berna Burcu Korucu ile birlikte 'Beyşehir Gölü ve Adaları'nda Hayat' adıyla 2014 yılında Palet yayınları arasından çıkmış, uzmanlık alanıyla ilgili dördüncü kitabı ise Doktora Öğrencisi İrem Gürbüz ile birlikte 'Sultanın Camisi: Aziziye' ismiyle 2020 yılında Karatay Belediyesi tarafından yayımlanmıştır.

Alanla ilgili 'Türkiye’de Müzecilik 1839-1938' isimli 5. Eseri Selenga Yayınları arasında bu yıl yayımlanmıştır. Editörlüğünü yaptığı 'Tarih, Kültür, Sanat, Turizm, sanayi ve Ticaret Şehri Beyşehir' adlı eser de geçtiğimiz günlerde alana kazandırılmıştır.

Muşmal’ın akademideki önemli çalışmaları Osmanlı dönemi şehir tarihi, eski eser politikası ve arkeolojik faaliyetler gibi alanlarda olup bu konular üzerine yazılmış 100’ün üzerinde ulusal, uluslararası makaleleri ve tebliğleri vardır. 

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal ayrıca şiir, hikâye, deneme gibi alanlarda da ürünler vermekte, www.habedairesi.com'da köşe yazıları yazmaktadır. Yazarın serbest şiirlerinden oluşan ilk şiir kitabı 2010 yılında 'Kime Ne' ismiyle, ikinci şiir kitabı 2011 yılında 'Hecelerimin Cümlesi' ismiyle Konya'da, üçüncü kitabı 'Bir Elif Miktarı' ismiyle 2013 yılında Ankara’da yayımlanmıştır. Muşmal'ın 'Berlin Günlüğü' isminde 2011 yılı sonunda Konya’da yayımlanmış bir de seyahat-anı kitabı bulunmaktadır.

Prof.Dr. Hüseyin Muşmal, yazar Fatih Babaoğlu ile 2015 yılı Mart ayında, Beğ ve Kasım ayında Sultan, 2016 yılında ise Seyyid adıyla Eşrefoğulları Beyliği dönemini ele alan üç ayrı roman yayımlamıştır.

Muşmal’ın yine aynı yazarla 2018 yılında yayımlanmış Esatir, 2019 yılında yayımlanmış Rivayet adında iki Roman-Hikâye çalışması da bulunmaktadır. Yazarın, Fatih Babaoğlu ile birlikte hazırladığı Makalat isimli eseri ile son yıllarda ürettiği şiirlerinden oluşan Zümrüdü Anka isimli 16. Kitabı yayımlanmayı beklemektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür-sanat Haberleri