Mistik Müzik Festivalinde 'Cemevi musikisi' anlatıldı

Hazreti Mevlana’nın doğumunun 812. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, bu yıl 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali kapsamında Türkiye’nin önde gelen bağlama sanatçılarının yer aldığı atölye çalışmalarında “Cemevi Musikisi” uygulamalı olarak anlatıldı.

Hazreti Mevlana’nın 812. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali”nin kapsamında Türkiye’nin önde gelen bağlama sanatçılarından Hüseyin Bayrak, Hasan Özçırpan, Hasan Hüseyin Genç ve Zeynel Genç’in yer aldığı atölye çalışmalarında “Cemevi Musikisi” uygulamalı olarak anlatıldı. 

Kültürel ve müzikal değerler ile kültür ekonomisini yükseltmek amacıyla Türk müziğinde geleneksel formlar başlığı adı altında bu yıl ilk kez düzenlenen ve Anadolu’nun müzikal birikiminden çeşitli müzik ustalarının yer aldığı atölye çalışmalarında, Türkiye’nin ünlü bağlama virtüözlerinden Hüseyin Bayrak, Cemevi geleneği ve ritüelleri hakkında açıklamalar yaptı. 

Programın sonunda Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, sanatçılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek, çeşitli hediyeler verdi. Bağlama ustalığının yanı sıra aynı zamanda astronom, geometri ve matematikçi olan Hüseyin Bayrak, halen halk bilimi ve otantik halk müziği icra teknikleri alanında araştırmalar yapıyor. Bayrak’ın halk müziği alanında yaptığı derleme, düzenleme ve edebi işlemeleri ise birçok halk müziği sanatçısı tarafından da icra ediliyor. 

Festival kapsamında Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda düzenlenen atölye çalışmaları, 27 Eylül’de Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu ses sanatçısı Cumhur Enes Ergür’ün uygulamalı olarak anlatacağı ‘Tekke Musikisi’ programı ile devam edecek.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür-sanat Haberleri