Dünya Emzirme Haftası kapsamında Konya'da önemli açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Yıldırım, anne sütünün bebeklerin hem bugünkü hem de gelecekteki sağlığı açısından vazgeçilmez olduğunu söyledi.
Dr. Yıldırım, anne sütüyle beslenen bebeklerde uzun vadede obezite ve diyabet riskinin daha düşük olduğunu, astım gibi hastalıkların da daha az görüldüğünü belirtti. Anne sütüyle bebeğe geçen immünoglobülinlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Yıldırım, özellikle ilk 2 yılda emzirilen bebeklerin zatürre ve orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlara karşı daha dirençli olduğunu dile getirdi.
"2 YAŞINA KADAR ANNE SÜTÜ ALAN BEBEKLER DAHA AZ HASTALANIYOR"
Uzm. Dr. Fatma Yıldırım, "Bir kadın için hayatın en önemli tecrübesi ve deneyimini yaşıyorlar. Tabii bu süreçte biraz zorlanacaklar ister istemez ama bebek açısından anne sütü çok önemli. İlk başta bana göre uzun vadeli faydalarından bahsetmek istiyorum. Anne sütü alan bebekler uzun vadede daha az obez, daha az diyabetle karşı karşıya kalıyor. Bu açıdan çok önemli. Ayrıca astım gibi hastalıklar daha az görülüyor. Bunun haricinde özellikle ilk 0-2 yaş döneminde anne sütü alan bebekler anneden bebeğe geçen immünoglobülinler sayesinde daha az hastalanıyor. Özellikle pnömoni, otit gibi hastalıklara daha az maruz kalıyorlar” dedi.
ANNENİN DOĞUM SONRASI TOPARLANMA SÜRECİNİN DE HIZLANDIRIYOR
Anne sütünün her zaman hazır, hijyenik ve tamamen maliyetsiz olduğuna dikkat çeken Yıldırım, emzirmenin anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirdiğini, salgılanan oksitosin hormonu sayesinde annenin doğum sonrası toparlanma sürecinin de hızlandığını söyledi.
Doktor Yıldırım, “Hazırlaması çok kolay, her an her yerde hazır. Ulaşımı kolay, maliyeti yok. Maliyet açısından baktığımız zaman oldukça ekonomik. Özellikle emzirme anne ve bebeğin bağlanması açısından çok büyük bir faaliyet. Emzirme sırasında salgılanan oksitosinden dolayı hem anne hem bebek ikisi de bağlanma duyguları arttığı için anne ve bebeğin ilişkileri uzun vadede daha iyi olabiliyor. Anne açısından söyleyecek olursak emzirme sırasında salgılanan oksitosinden dolayı rahmin daha çabuk toparlanması ve lohusalık dönemindeki kanama miktarının daha az olmasını sağlıyor" ifadelerine yer verdi.
BEYİN GELİŞİMİNE DE KATKI SAĞLIYOR
Anne sütünün içerdiği özel yağ asitlerinin bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişimini desteklediğini belirten Yıldırım, kolay sindirilebilen yapısı sayesinde gaz sancısı ve kolik şikayetlerinin de daha az görüldüğünü kaydetti.
Özellikle sütün içerisindeki immünoglobülinler sayesinde bebeğin ilk 6 ay ve 1 yaşında dışarıdan alacağı bakteri ve virüslere karşı da otomatik bir koruması olduğunu söyleyen Fatma Yıldırım, "Anne sütü alan bebeklerde içindeki proteinlerin emilimi daha kolay, bebeğin sindirimi daha kolay ve bu bebeklerde özellikle ilk 6 ayda karşılaştığımız gaz sancısı, kolikler daha az oluyor. İkinci olarak da anne sütünün içindeki yağ asitleri özel formundan dolayı bebeğin sinir ve beyin gelişimini daha pozitif yönde etkiliyor. Bu yüzden anne sütü bizim için çok önemli ve nasıl emzirmeyi arttırabiliriz ona bakalım” diye konuştu.
"İLK 40 GÜN HER FIRSATTA DİNLENİN"
Anne sütünü artırmanın en önemli yollarının bol su tüketimi, protein açısından zengin beslenme ve kaliteli uyku olduğunu vurgulayan Dr. Fatma Yıldırım, annelere özellikle ilk 40 gün bebekleriyle birlikte her fırsatta dinlenmelerini önerdi.
Dr. Yıldırım, “Emzirmeyi nasıl arttırabiliriz; birincisi annenin sütünün miktarının yeterli olması, burada en önemli faktör annenin yeterince bol su alabilmesi. Kaliteli proteinden yüksek beslenebilmesi, üçüncü olarak da dinleniyor olabilmesi. Bu çok önemli. Çünkü prolaktin hormonu en çok uyku sırasında özellikle de gece uykusu sırasında salgılanıyor ve benim buradan annelere önerim şu; ilk 40 gün her fırsatta uyuyun, bebeğinizle beraber uyuyun. Özellikle anne ve bebeğin aynı odada uyuyor olması bizim için çok önemli. Bebeklerin anneyle bağlanması ve emme isteği daha fazla. O yüzden her fırsatta annelere uyumalarını öneriyorum” dedi.
Yakınlarına da çağrıda bulunan Yıldırım, “Ziyarete giden yakınlarına da diyorum ki annenin işleriyle ilgilenin, bebekle ilgilenmeyin. Annenin hayatını kolaylaştırın, ona fırsat alanları açın" ifadelerine yer verdi.