Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonunda düzenlenen ödül törenine; Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Valisi Cüneyt Orhan Toprak’ın eşi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Funda Toprak, Tıp Fakültesi Aile Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, Yeşilay Konya Şubesi Başkan Vekili Nevzat Yeğin, dekanlar, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin törende yaptığı konuşmada “Sağlığın kıymetinin ne olduğunu en iyi bizler anlarız. Bu münasebetle yapılan organizasyon çok anlamlı ve manidar. Sigara insan sağlığını doğrudan olumsuz etkileyen faktörlerden birisidir. Birçok hastalığın tetikleyicisi bazen de bizzat sebebidir. Genelde kanser hastalığı üzerinde yoğunlaşırız ama kısırlık dâhil birçok sorunun sebebidir. Üst solunum yolları enfeksiyonlarının da aslında en önemli hazırlayıcılarından birisidir. Çünkü KOAH olarak bilinen kronik akciğer hastalıklarının en önemli sebeplerindendir. Yapılan çalışma son derece önemli, her ne kadar şu an için 150 civarında arkadaşımız bir aylık kısa bir sürede sigaraya bırakmış olsa da üniversitemizin, Tıp Fakültemizin, Aile Hekimliği Polikliniğimizin bu konudaki çalışmaları 10 yıllık bir sürece dayanmaktadır. Nerdeyse binlerce insan sigaraya bırakmıştır. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde kanuni ve hukuki zorlamalarla sigaranın bırakılması yönünde alınan tedbirler gerçekten önemlidir. Ama işin bu boyutunu daha yukarılara taşımamız lazım, daha başarılı sonuçlar elde etmemiz gerekir. Çünkü sigaranın insan sağlığına verdiği zarar, yaşam kalitesi ve ekonomik anlamda ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Bundan sonra sigarayla ilgili bilinçlendirme çalışmalarımız devam edecektir. Bu konuda gerçekten bıkmadan gayret eden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Koronavirüsle ilgili açıklamalarda ve uyarılarda bulunan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin “Koranavirüsün bir biyolojik silah olup olmadığı konusunda bir şey söyleyemem, bunu işin uzmanları araştırıp inceleyip karar vereceklerdir. Bu konuda bir şey söylemek doğru değil, net bir bilgiye de dayanmamaktadır. Ancak şunu net bir şekilde müşahede etmek gerekir. Koranavirüs’ün yayıldığı ve ortaya çıktığı durum bir psikolojik savaş aracı olarak kullanılmaktadır. Çok hızlı yayılan bir virüs, ölüm oranı benzerlerine göre çok düşük, çünkü dünya son 10 yıl içerisinde 3 defa koronavirüse bağlı enfeksiyon atağı geçirdi. Sars Virüsü’ne bağlı toplam ölüm sayısı 800’dü, ölüm oranı yüzde 19’lardaydı. Mers Virüsü ile ölüm oranı yüzde 60/70’lerde idi. Bu iki virüsünde yayılma oranı gerçekte düşüktü ama koronavirüsün en önemli dezavantajı çok hızlı yayılıyor olmasıdır. Yoksa ölüm oranı diğerleri kadar yüksek olmuş olsaydı, gerçekten ciddi manada bir felaket olurdu. Bunun psikolojik savaşa dönüştürülmesi gerçekten büyük bir tehlikedir. Planlı mı? Bilmiyoruz ama ortaya çıkan durumdan istifade eden karanlık odaklar olduğu kesin. Dün talihsiz bir açıklama yapıldı, sanki insanların ve dünyanın felaketini istermiş gibi bir açıklamaydı. ‘Koronavirüs enfeksiyonu 6 ay daha bu şekilde devam ederse dünyanın tüm ekonomisi çöker ve dünyada tüm iktidarlar değişir’ yani bunu söyleyen insanlar bundan mutlu mu olacaklar, böylece niyetlerini açıkça ortaya koymuş oluyorlar. Dolayısıyla açık net şekilde ifade edelim, koronavirüs gerçekten ciddiye alınması gereken tedbir alınması gereken bir durumdur. Ama benzerlerinden hatta hiç dikkate almadığımız diğer örneklerinden çok daha tehlikeli ve kötü değildir. Koronavirüsten dolayı gerçekleşen ölümleri bir psikolojik savaş aracı olarak kullanmak isteyen insanlar var. Ve algı operasyonlarıyla toplumlarda huzursuzluk ve kaos çıkararak birtakım hedeflere ulaşmak isteyenler var. Buna müsaade etmemek gerekiyor, bu çerçevede Sağlık Bakanlığımız gerçekten dünyada örnek teşkil edecek şekilde tedbirleri, daha işin başında aldı ve virüsün ülkemize gelmesi dünyada en geç gelen ülkelerden biri olarak geciktirildi. Bunun yanı sıra tek vaka tespit edildi. Bireysel ve toplumsal tedbirler baştan alındı. Bireysel olarak uygulayacağımız bir takım tedbirler var; yakın temastan kaçınmak, sürekli elimizi düzenli bir şekilde yıkamak, toplu olarak kullanılan alanlarda insanların ellerinin temas ettiği yerlerden kaçınmak önemli tedbirlerdir. Gerekli tedbirler alındığı zaman ciddi manada sorun ortaya çıkmayacaktır” diye konuştu.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tıp Fakültesi Aile Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu ise “Ülkemizde yaklaşık 16 milyon vatandaşımız tütün ürünlerinden sigara kullanmakta ve her yıl 100 binden fazla insanı sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle kaybetmekteyiz. Ülkemizde Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sağlık Bakanlığımızın bu konudaki hassasiyetleri ve yürütülen tütün kontrol mücadelesi sayesinde, sigara vergilerinin yüzde 80 oranında arttırılması, kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanım yasağı, tütün ürünlerinin reklam sponsorluk ve promosyonunun yasaklanması, sigara paketleri üzerindeki resimli uyarıların yüzde 65’e çıkarılması sayesinde son 6 yılda sigara içimi yüzde 15 oranında azalmıştır. Tütünle mücadelede DSÖ’nün belirlediği kriterlere göre ülkemiz dünyada başarılı ilk 4 ülke arasında yer almaktadır. Sigara bırakmaya niyet etmek kurtulmanın yarısıdır. Diğer yarısı ise ülkemizde sağlık bakanlığına bağlı, onaylı bir sigara bırakma polikliniklerinin birinden davranışsal terapi ve kişiye en uygun etkili bir medikal tedavinin önerilmesi ve başlanmasıdır. Ülkemizde 2020 itibariyle 90’ı üniversiteler bünyesinde olmak üzere 534 adet sağlık bakanlığına bağlı sigara bırakma polikliniği olup, 845 sertifikalı hekim hizmet vermektedir. Konya’da toplam 14’ü hizmet vermektedir. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Sigara Bırakma Ve Tedavi Polikliniği Sağlık Bakanlığı’na bağlı sigara bırakma polikliniklerinden biridir. Aktif olarak hizmet vermeye başladığı 2009’dan beri 25 bin 650’nin üzerinde hastaya sigara bırakma danışma ve tedavi hizmeti vermiş olup, halen aktif bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. Ocak ve Şubat aylarında fakültemiz sigara bırakma polikliniğinde ilk başvuru ve kontroller dâhil toplam bin 600 kişiye sigara bırakma hizmeti verdik. Bu bireylerden 250’si üniversite mensubumuz. Şimdi bunlardan sigarayı bırakan 150 kişiyi teşekkür ve tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yeşilay Konya Şubesi Başkan Vekili Nevzat Yeğin de “Üniversitemizde Konya ve tüm ilçelerde tütün bağımlılığına bir kez daha dikkat çekildi. Yeşilay olarak yıl boyunca bağımlılıklarla ilgili farkındalığı arttırmak için pek çok çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sigarasız ve dumansız bir hava sahası için mücadelemiz devam ediyor. Biliyorsunuz, dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Sevgili gençler yüklerin paylaşıldıkça azalacağı mutlulukların paylaşıldıkça çoğalacağı tezinden hareketle sizleri daima yanımızda görmek daima en büyük hedefimizdir. Bu zorlu mücadelenin değirmeni tamamen eğitim camiamızdır. Hayatımızın değirmeni okullar olarak düşünürsek; unu öğrenciler, değirmencisi ise kesinlik hocalarımızdır. Bağımlılıkla mücadelenin her safhasında başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ülkedeki bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket etmek zorundayız. Bu alanda üniversitelilerimizin oynayacağı rol hiç de yabana atılmamalıdır. Tabii Yeşilay olarak bizler de kendimizi bu zorlu mücadele sizler için gayret olacağız” diye konuştu.
Sigaraya bırakan 150 katılımcıya belgeleri ve ödülleri protokol tarafından takdim edildi.
Selçuk Üniversitesi ve Konya Yeşilay Derneği iş birliği ile “Sigarasız Selçuk Üniversitesi” projesinin düzenlenmesinde emeği geçenlere de hediye takdim edildi.