AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
KORONAVİRÜSTE ARTAN VAKA SAYILARI
Tüm dünyanın gündeminde 1,5 yıldan fazla zamandır yeni tip koronavirüs salgını olduğunu belirten Samancı, ülkemizde kontrollü normalleşme sürecinde son iki haftada vaka sayısının iki katına çıktığını ifade ederek, bireysel tedbirler ile aşılamanın önemine dikkat çekti. Samancı "Aşılama sürecinde devletimiz gerçekten başarılı bir süreç yürütüyor. Şu an toplamda 65 Milyon dozu geçmiş bulunuyoruz. Fakat 18 yaş ve üstü nüfusta henüz aşı olmayanların sayısı 23 milyona yakın. Buradan hemşehrilerimizden, vatandaşlarımızdan hem tedbirler konusuna hem de aşılama hususuna daha çok önem vermelerini rica ediyoruz. Kendiliğimizden alacağımız tedbirler sayesinde birlikte başaracağımız süreç önemini koruyarak devam ediyor." şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KKTC ZİYARETİ
Daha sonra sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kurban Bayramında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yaptığı ziyarete getiren Samancı, Erdoğan'ın “Kıbrıs Türkü’nün asli unsuru olduğu bu topraklarda güven ve huzur içinde yaşaması bizim için her şeyden önemlidir” ifadesinin Kıbrıs konusuna Türkiye'nin nasıl baktığını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.
Gülay Samancı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biraz tarihi geriye alacak olursak; 1974 yılına gelinen süreçte Yunanistan’ın desteğiyle oradaki soydaşlarımıza Rum’lar tarafından yapılan zulüm ve katliamların yoğunlaştığını hatırlamış oluruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin İngiltere ve ABD başta olmak üzere hiçbir otoritenin baskısına boyun eğmeyerek Kıbrıslı Türkleri bu cendereden kurtarmak adına aldığı sorumluluk, uluslararası hukuka uygun ve haklı bir refleksin tezahürü olarak Kıbrıs Barış Harekâtı’nın temelini oluşturmuştur. Harekât, Ada’da sadece soydaşlarımızın selameti ile sonuçlanmamış, aynı zamanda Rum halkının da istikrarsızlıklardan, darbeler döneminden uzaklaşmasına vesile olmuş, böylece Türk Askeri’nin müdahalesinin haklılığı ortaya konmuştur. Dün olduğu gibi bugün de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Türkiye, Yavru Vatan’daki kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunma kararlılığı ve azmi içerisindedir. Bu kapsamda 47 yıl sonra kapalı Maraş bölgesi açıldı ve Bilal Ağa mescidinde ilk Cuma Namazı kılındı. Maraş Bölgesinin açılması ile ilgili Cumhurbaşkanımızın yaptığı konuşmaların, bazı çevrelerin hoşuna gitmemesine anlam vermek mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanımız, Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini bir kez daha güçlü bir şekilde savunmuştur. Bazı ülkelerin bu açıklamalara karşı yaptığı hukuksuz değerlendirmeleri tümüyle reddediyoruz. Çünkü bu ifadeler tamamıyla Rum-Yunan Propagandasına dayanmaktadır. Maraş Bölgesi askeri bölge olarak da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemenlik alanı içerisindedir. Türkiye Cumhuriyeti, Karabağ’da olduğu gibi dünyanın neresinde olursa olsun hakkı ve hukuku esas almaya devam edecektir."
KONYA YATIRIMLARI
Basın toplantısında AK Parti iktidarı döneminde Konya'ya yapılan yatırımları da anlatan Milletvekili Samancı, Türkiye her alanda ihya olurken Konya'yı da sayısız yatırımla bir dünya kenti haline getirdiklerini ifade etti.
Gülay Samancı Konya yatırımlarıyla ilgili şunları kaydetti:
"Son 18 yılda Konya’ya da toplamda 60 milyar, eski rakamla 60 katrilyon lirayı aşan yatırım yapıldı.
Eğitimde 8 bin 604 adet yeni derslik inşa ettik, şehrimize Necmettin Erbakan ve Konya Teknik Üniversiteleri olmak üzere 2 devlet, bir de vakfa bağlı Gıda ve Tarım Üniversitesi’ni kazandırdık.
Üniversite öğrencilerimiz için 20 bin 537 kişi kapasiteli yükseköğrenim yurt binaları açtık. Toplamda 7 bin yatak kapasiteli üç yükseköğrenim yurdumuzun inşası ise devam ediyor.
Stadyum ile birlikte toplam 70 adet spor tesisi, gençlik merkezi gibi eserleri tamamlayıp eskileri yenileyip, Konya’nın hizmetine sunduk.
Ülkemizin ilk velodromunun inşasında sona gelindi.
Meram Millet Bahçemizi şehrimize kazandırdık, Merkez Seydişehir, Sarayönü, Karapınar, Beyşehir, Ereğli, Yalıhüyük, Tuzlukçu, Kadınhanı, Çumra ve Ilgın Millet Bahçeleriyle birlikte 14 Millet Bahçesini şehrimize kazandırıyoruz.
TOKİ aracılığıyla 23 bin 575 konut projesi yaptık. 4 bin sosyal konutu da hayata geçiriyoruz
Sağlıkta 33’ü hastaneden oluşan toplam 95 adet sağlık tesisini şehrimizin hizmetine verdik.
Şehir Hastanemizin yatak sayısını 1250’ye çıkarttık. Bunun yanında, hastanemiz 240 yoğun bakım yatağı, 49 ameliyathanesi, 17 yanık ünitesiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifadesiyle gerçekten iftihar vesilesi bir eser olmuştur.
Ulaşımda 167 kilometrede devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu 1185 kilometreye çıkardık. Çevre yolunun 22 kilometrelik birinci kesiminin resmi açılışını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İlimize son teşriflerinde gerçekleştirmişti. Kalan kesimlerinin yapımı da hızla tamamlanıyor.
Konya’nın dört bir yönüyle ulaşımını kolaylaştıracak pek çok bölünmüş yol inşaatları da sürüyor.
Konya’yı Ankara, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik ve Eskişehir illerine yüksek hızlı tren hatlarıyla bağladık.
Kayacık Lojistik Merkezi, Buğday Pazarı Yüksek Hızlı Tren Garı, AK Parti iktidarımızın hemşehrilerimizin istifadesine sunduğu eserler arasına hamdolsun katıldı.
Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın altyapı, üstyapı, elektrifikasyon ve istasyon düzenlemeleri tamamlayarak elektrikli olarak işletmeye açtık. Bütün yapım işleri tamamlandı. Uluslararası Sertifikasyon işlemleri tamamlandığında (yaklaşık 1 ay içerisinde) Eylül ayına kadar Konya-Karaman arasında da hızlı tren işletmeciliğine geçiyoruz.
Pandemi sürecinde düşürülen sefer sayıları tekrar Konya-Ankara güzergâhında 5, Konya-İstanbul hattında ise 3 sefere çıkarılarak gidiş dönüş olarak vatandaşımıza hizmet sunmaya başladı.
KONYA METROSU
Konya Metrosu’nun 21,1 km uzunluğundaki 1.Etabının (N.E.Ü-Yeni YHT Gar-Meram hattı) ihalesi 2 Ekim 2019 tarihinde yapılmış olup, 12 Aralık 2019’da sözleşme imzalanmıştır. Bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından inşallah bulunduğumuz yıl içerisinde ilk kazmayı vurarak Ring HRS hattı inşaatına başlamak için kolları sıvadık.
Hava yolu ulaşımını da ihmal etmeyerek, yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasını şehrimize kazandırdık. Hava limanımızın 2003 yılında 76 bin olan yolcu trafiği geçtiğimiz yıl 1 milyonu geçti.
Mavi Tünel projesiyle Konya’nın topraklarını ve şehirlerini suya kavuşturduk. Bu kapsamda Bağbaşı Barajı 2015 yılından beri faaliyettedir. Bozkır Barajı 2020 Ağustos’tan itibaren su tutmaya başladı. Avşar Barajı’nda ise su tutma aşamasına gelindi. Önümüzdeki ay itibariyle inşallah bu barajımızın da su tutmaya başlamasıyla Mavi Tünel’deki barajlar tamamlanarak Sultan Abdülhamid’in hayalini gerçekleştirmiş olacağız. Mavi Tünel ile aynı anda birkaç amaca birden hizmet verilecek. Hem Konya’mızın içme suyu tedarik edilecek, hem yaban hayatını koruma amaçlı sulak alanların oluşturulması sağlanacak, hem de kırsal sulama yapılarak Hububat deposu olarak addedilen
Konya’mızda ürün çeşitliliği sağlanacak, Konya birçok ürün açısından üretim merkezi haline gelecek.
Ayrıca Konya’ya 21 baraj ve 28 Gölet inşa ettik. 9 Baraj ve 5 Gölet daha inşa ediyoruz. Son 18 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleriyle 800 Bin Dekar zirai araziyi sulamaya açarak çiftçilerimize 610 milyon liralık gelir artışı sağladık. İnşaatı devam eden sulama tesisleriyle 361 bin dekar arazi daha sulamaya açılacak. 400 bin dekar arazinin de şebeke sistemi kapalı sisteme dönüştürülecek. Bunun adımını da inşallah atıyoruz.
Son 18 yılda Konyalı çiftçilerimize toplam 9,7 milyar eski rakamla 9,7 katrilyon liralık tarımsal destek verdik.
Konya’da toplamdaki 24,2 milyar liralık hayvansal ve bitkisel üretimle ülkemizin tarım başkenti olduğunu tescil ettik.
Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 2 ilaveyle 10’a çıkardık. Ayrıca şehrimize 3 endüstri bölgesi kazandırdık.
ASELSAN Silah Sistemleri Fabrikası ilimize ve ülkemize kazandırıldı.
Enerjide Konya’yı bir üs haline getirecek olan ülkenin en büyüğü Karapınar güneş enerjisi santrali Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. 11 Haziran’da da güneş enerjisi santrali Karapınar GES'in yönetim ve otomasyon birimi Scada Merkezinin temeli atıldı. (Toplamda 1 Milyar dolarlık yatırım. 20 milyon metrekare arazi üzerine kurulu. Yıllık 2,6 milyar kilovatsaat üretim yapılacak. 2 milyon vatandaşımızın elektrik ihtiyacını karşılayacak Ülkemizdeki elektrik üretimindeki güneş enerjisinin payı %25 artacak. Temiz enerji üretimiyle yıllık 2 milyon ton fosil ve karbondioksit salınımı engellenmiş olacak.)
Özetin özeti olarak ifade edebileceğimiz bu yatırımlar Selçuklunun Başşehri Konya’mızı, daima bir başkente yakışır şekilde hak ettiği yere taşımıştır. Halen devam eden ve bundan sonra yapacağımız çalışmalarla tarihi ve kültürel açıdan yerli yabancı herkesin dikkatini çeken şehrimiz, daha farklı alanlarla da sözünü ettirecektir.''