Suriye meselesine Türkiye imzası 

Soçi mutabakatının ayrıntıları belli oldu. 

Ayrıntıları Dışişleri bakanları açıkladı. Çavuşoğlu ve Lavrov , 10 maddelik anlaşmayı okudu. 

Peki, bu 10 madde ne içeriyor. 

Öncelikle Suriye’nin toprak bütünlüğü ile Türkiye’nin milli güvenliği karşılıklı teminat altına alınıyor. 

Anlaşmada terörle mücadele olmasa olmaz temel unsur olarak kabul ediliyor. 

İki ülke Adana mutabakatını esas alarak adım attıklarını ifade ederek, Suriye’nin de anlaşmaya uyacağını dolaylı olarak teyit ediyor. 

Bu anlaşmanın en önemli maddesi 30 km sınır boyunun terörden arındırılması... Bu madde ile ABD’den sonra Rusya da Türkiye’nin tezlerini kabul etmiş oluyor. Böylece Fırat’ın hem doğusu hem batısı güvenlik koridoru projesi çerçevesinde birleştirilmiş oluyor. Anlaşmayla Münbiç ve Tel Rıfat da PKK/PYD teröristlerinden kurtarılacak. Bunun için belirlenen süre 150 saat. Özetle 150 saat sonra Türkiye sınırı daha güvenlikli olacak, bölgede yaşayanlar iç savaştan kurtulacak. Ve Türkiye’deki göçmenlerden bir kısmı memleketlerine dönecek. 

Her iki ülke göçmenlerle ilgili ve mutabakatın uygulanması hususunda ortak bir mekanizma kurarak gelişmeleri kontrol edecek. 

Suriye’nin geleceğini ilgilendiren siyasi çalışmalara da her iki ülke destek verecek. Bunun ilk meyvesi ise 29 Ekim’de başlayacak olan anayasa görüşmeleri. 

Böylece Türkiye Barış Pınar’ı ile Suriye’nin geleceğini yakından ilgilendiren önemli bir gelişmeye imza attı. Suriye’de hiç bir şey artık 9 Ekim’den önceki gibi olmayacak. 

Erdoğan’ın mazlumların hamisi, adaletin timsali büyük bir dünya lideri olduğu bir kez daha dost düşman herkes tarafından müşahade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri