Türk futboluna yeni yıldızlar kazandırmak için MEB, GSB ve TFF arasında iş birliği protokolü imzalandı.
TFF Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirilen imza törenine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, davetliler ve basın mensupları katıldı.
FUTBOL GELİŞİM PROJESİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Açılış konuşmasını yapan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin Avrupa'da en genç nüfusuna sahip ülke olduğunu vurguladı.
Türk futbolunun gelişimi için çok önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Büyükekşi, “Süper lig kulüplerimize akademi kurma mecburiyeti getirdik. 2024 yılının sonuna kadar tüm Süper Lig takımlarının akademi kurmaları gerekiyor. Gelecek yıl 1. Lig için de akademi zorunluluğu getireceğiz.
Biz toprağa bir tohum atıyoruz. Futbol akademisi projemizin tam olarak işler hale gelmesiyle hem kulüplerimiz hem milli takımlarımız büyük bir kazanım sağlayacak. Toprağa ikinci tohumu da inşallah bugün Milli Eğitim Bakanlığımız ve Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile yapacağımız iş birliği ile atacağız.” dedi.
HER İLDE 20 OKUL SEÇİLECEK
Avrupa'da altyapıları incelediklerini ve çocukların futbol eğitimlerine 6 yaşında başladığını gördüklerini aktaran Başkan Büyükekşi, "Ayrıca bu eğitim, Avrupa’da kulüplerin ve okulların iş birliği ile organize bir şekilde yürütülüyor. Biz de imzalayacağımız iş birliği protokolüyle her iki bakanlığımızın koordinasyonunda ilkokul ve ortaokullarda çocuklarımıza futbol eğitimi vereceğiz.
Projemizle birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 bin çocuğa ulaşmak istiyoruz. Tabii bunun için öncelikle, bu çocuklarımıza futbol eğitimi verecek öğretmenlerimizi eğitmemiz gerekiyor. Hedefimiz her ilde kriterlere uyan yaklaşık 20 okul seçmek. Toplam 300 civarında okuldaki öğretmenlerimize antrenörlüğün ilk aşama eğitimini vermek. Burada, ilkokulda 3000-3500 sınıf öğretmenine, ortaokulda 2500-3000 beden eğitimi öğretmenine antrenörlük eğitimi vermeyi planlıyoruz.
İlkokul öğretmenlerimize antrenör eğitiminin en alt basamağı olan 'Gönüllü liderlik antrenör eğitim' programı çerçevesinde eğitim vereceğiz. Ortaokulda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerimize ise futbol uzmanlık alanında eğitim vereceğiz." şeklinde konuştu.
ÖĞRETMENLERE ANTRENÖRLÜK EĞİTİM VERİLECEK
Eğitimlerin yüz yüze ve çevrim içi olarak gerçekleştirileceğini dile getiren Büyükekşi, "Antrenörlük eğitimi alan öğretmenlerimize diploma vereceğiz. İlköğretimde başlatacağımız bu proje ile çocuklarımıza okullarda genç yaşta futbol kültürü kazandırmış olacağız.
Futbol akademileri kapsamında Hollanda ve Belçika’ya gittik. Orada kulüplerin futbol akademilerinde yer alan çocukların haftanın 4 gününü çift antrenmanla ve 1 gününü maç yaparak geçirdiğini gördük. Bu sayede çok iyi eğitim alarak, okullarından da geriye kalmadan futbolcu olmak için büyük bir adım atmış oluyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
"BU TESİSLERDE BÜYÜK İSİMLER YETİŞMELİ"
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise Türkiye'nin, Avrupa’nın en önemli spor alt yapılarından birine sahip olduğunu belirterek, “Bu tesislerde büyük isimler yetişmeli. Yeni Arda Güler’leri, Arda Turan’ları yetiştirmek istiyoruz. Uluslararası arenada Türk futbolunun hak ettiği yere gelmesini istiyoruz. Çocukların gençlerin olduğu her alanda biz de varız.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, iki bakana arkalarında isimlerinin yazılı olduğu 10 numaralı Milli Takım formasını hediye etti.
Futbol Gelişim Projesi İş Birliği Protokolü imza töreninin ardından katılımcılar, Riva'da bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Meral-Celal Aras Spor Lisesi'ni de ziyaret etti.