2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu kararla birlikte, hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde de artık üretim planlaması uygulamaya alınacak.
Buna göre;
- İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı.
- İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı.
- Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi.
- Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak.
- Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek.
- Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak.
- Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak.
- Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.
PLANLI ÜRETİME GEÇİLİYOR
Yine bu kararla birlikte, çiftçiler üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece üreticiler planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçilmiş olacak.
TEMEL DESTEKLER
Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor.
Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak.
İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak.
2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı'nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025'ten, bazıları da 1 Mayıs 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, “2024-2025 üretim sezonuyla başlayan 3 Yıllık Bitkisel Üretim Planlaması ve 2025-2026-2027 üretim yıllarını kapsayan desteklerin çiftçilere ve üreticilere hayırlı olmasını diledi.