Cv Hazırlama Teknikleri Nelerdir?

İş bulma sürecinde ki en önemli adımlardan biri cv hazırlamaktır. CV iş arama sürecinde ki en önemli teknikler içerisinde yer almaktadır. CV içerisinde de en gerekli bölümlerden biri de özet niteliğinde olan özgeçmiş vardır.

İş bulma sürecinde ki en önemli adımlardan biri cv hazırlamaktır. CV iş arama sürecinde ki en önemli teknikler içerisinde yer almaktadır. CV içerisinde de en gerekli bölümlerden biri de özet niteliğinde olan özgeçmiş vardır.

Özgeçmiş kişinin reklamını yapıp kendini gösterebildiği ve ifade edebildiği alanlardan biridir. Sadece başarılı anların yer aldığı bir alan olarak görmemek gerekir. Kişinin isim, iletişim, eğitim hayatı ve iş deneyimlerinin bir özetinin bulunduğu özgeçmiş bölümü ön bilgi niteliğindedir.

Özgeçmişin içeriği fazla uzun ve detaylı olmamalıdır. Özgeçmiş de amaç kısa ve net bir şekilde eğitim ve tecrübeler ifade edilir. CV ve özgeçmiş de iş ve başvurulan ilan hakkında ki deneyim ve düşünceler de paylaşılabilir.

Etkili CV Hazırlamak İçin Kritik Noktalar

Cv genel itibari ile uzun olmayan net ve kısa cümlelerden oluşmalıdır. Kişi okuduğunda sıkılmamalı ve yazılanları anlayabilmelidir. Etkili olabilmesi için fazla detaya girmemek, cümlelerde anlatım bozukluğu yapmamak, doğru bir yazı karakteri seçmek gereklidir.

Etkili CV hazırlama sürecinde yer alması gereken bazı kurallar;

  • CV A4 kâğıdına hazırlanmalıdır.
  • CV hazırlanırken iki sayfayı geçmediğine dikkat edilmelidir.
  • Kısa ve açıklayıcı paragraflara yer verilmelidir.
  • Üçüncü ve ya birinci tekil şahıs ile yazılmalıdır.
  • Yazı karakteri ciddi olmalıdır. Times New Roman gibi.
  • İmla kurallarına ve anlatım bozukluklarına dikkat edilerek yazılmalıdır.
  • Başvurulan pozisyon ve girilen sektör ile ilgili de düşünceler paylaşılmalıdır.
  • Kronolojik olarak tersten bir yol izlenmelidir.
  • Detay bilgiler içermemelidir.
  • Kullanılan fotoğraf iş ortamına uygun olmalıdır.

Yazı ile ilgili kuralların yanında kullanılan fotoğrafa gerekli özen verilirse, içerikte iş ve ilan ile ilgili doğru paylaşımlar yapılırsa ve uzun bir anlatım yapılmazsa etkili bir CV hazırlanmış olur. Yazım kurallarına dikkat edilmiş, özet niteliğinde, kısa ve açık bir dil ile anlatılmış, kronolojik olarak doğru sıralama ile hazırlanmış bir CV dikkatleri çekecektir.

Etkili Bir CV’de Bölümler Nasıl Olmalıdır?

Kariyer

Bu bölüm kişinin başvurmak istediği pozisyon ve sektör ile ilgili özelliklerini anlattığı, kendini tanıttığı ve amaçlarından bahsettiği bir bölümdür. Bu bölüm çok kısa ve açıklayıcı olmalıdır.

Kişisel İletişim Bilgileri

İsim, soy ad, adres ve telefon gibi bilgilerin yer aldığı bir bölümdür ve mutlaka iletişim bilgileri doldurulmalıdır. CV’de doğum tarihi, yeri ve medeni durum gibi kişisel bilgiler bu bölüme yazılmalıdır.

Eğitim

Mezun olunan üniversite ve programlar yazılır fakat ters bir kronoloji ile yazılmalıdır. Bununla beraber okurken alınan burs ve dereceler, elde edilen önemli başarılar ve not ortalamaları belirtilmelidir.

İş Tecrübeleri

Eğitim gibi iş ve staj deneyimleri de ters bir kronoloji ile yazılmalıdır. Çalışılan yerde ki pozisyon ve bu pozisyonda verilen görev ve sorumluluklar kısa anlatılmalıdır. Bunlar anlatılırken özellikle elde edilen başarılar vurgulanmalıdır.

Beceriler/Yetkinlikler

Bilinen tüm yabancı dil ve bilgisayar ile ilgili programlar yazılmalıdır. Program bilgileri e dil bilgileri yazılırken yanlarına seviye de eklenebilir. Ek olarak başvurulan pozisyon ile ilgili ek beceriler varsa eklenmelidir. Meslek ile ilgili bir kuruluşa üye olunmuş ise yazılması önemlidir. Eğer başvurulan pozisyona gerekiyorsa sürücü belgesi eklenebilir.

Sertifikalar

Meslek ile ilgili alınan eğitim, kurs ve sertifikalar başlıklar halinde, tarihleri ve isimleri ile belirtilmelidir.

Referanslar

Referans CV için önemlidir, en az iki tane olmalıdır. Referans olarak yazılan kişilere de önceden haber verilmelidir.

İş arama sürecinde CV’nin büyük bir önemi vardır. İyi hazırlanmış etkili bir CV öne geçmede büyük bir fayda sağlar. Hazırlarken içerik boyut ve amaç iyi belirtildiği taktirde ortaya etkileyici bir CV çıkar.

Cv hazırlama sürecine başlamadan önce özgeçmiş örnekleri incelemek de hazırlayacağınız cv’nin kalitesini artıracaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri