Kahramanmaraş depremi, Hatay'da bulunan tarihi camilere de büyük zarar verdi.
Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen hoşgörü, kardeşlik ve huzurun sembolü Anadolu'nun ilk camilerinden Habib-i Neccar Camisi, depremin meydana getirdiği etkiyle tamamen yıkıldı.
Avlusunda Hz. İsa'nın üç elçisinin mezarı bulunması nedeniyle Müslümanlar için olduğu kadar Hristiyanlar için de önemli merkezler arasında yer alan tarihi camiden geriye sadece moloz yığını kaldı.
HABİB-İ NECCAR CAMİSİNİ KONYA ONARACAK
Depremin ilk anından itibaren Hatay’ın yanında olan Konya, bu allanda da çalışma yapmak için kolları sıvadı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı açıklamada, “Hatay’da kültürel mirasımız Habib-i Neccar Camii’ni Konya olarak restore etmek istiyoruz. İlgili kurumlarımızla irtibat halindeyiz. Hayırlı haberi tüm dünyaya vermek için heyecan duyuyorum. Ecdadın emanetine hep birlikte sahip çıkacağız.” ifadelerini kullandı.
HABİB-İ NECCAR CAMİİ NEREDE, NE ZAMAN YAPILDI?
Hatay Antakya’da bulunan Habib-i Neccar Camii, 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edildi.
Caminin, günümüzdeki Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul ediliyor. Kurtuluş Caddesi’nde yer alan cami, Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalı’nın adını taşıyor. Bu olay Kur’an-ı Kerim’de Yasin Suresi’nde geçiyor.