Hasan Atilla Uğur kimdir, kaç yaşında, nereli? Neden gözaltı kararı verildi?

Kaşif Kozinoğlu’nun Silivri Cezaevi’ndeki ölümüne ilişkin soruşturmada hakkında gözaltı kararı verilen emekli Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur’un hayatı, askeri kariyeri ve geçmişi merak konusu oldu.

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılında Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında emekli Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur hakkında gözaltı kararı verildi.

Uğur’un Kozinoğlu ile aynı koğuşta kaldığı öğrenildi. Gelişmenin ardından “Hasan Atilla Uğur kimdir, kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor?” sorularının yanıtı araştırılmaya başlandı.

HASAN ATİLLA UĞUR KİMDİR, NERELİ?

Hasan Atilla Uğur, 19 Aralık 1957 tarihinde Ankara’da doğdu. Uzun yıllar jandarma bünyesinde görev yapan Uğur, emekli Jandarma Albay olarak biliniyor. 1970’li yıllarda Kuleli Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu’nda eğitim gören Uğur, 1979 yılında Jandarma Teğmen rütbesiyle mezun olarak mesleğe başladı.

HASAN ATİLLA UĞUR KAÇ YAŞINDA?

19 Aralık 1957 doğumlu olan Hasan Atilla Uğur, 2026 yılı itibarıyla 68 yaşında. Uğur, 2007 yılında kendi isteğiyle albay rütbesindeyken emekli oldu.

HASAN ATİLLA UĞUR HANGİ GÖREVLERDE BULUNDU?

Askeri kariyeri boyunca Türkiye'nin farklı bölgelerinde jandarma birliklerinde görev yapan Uğur, istihbarat alanında da çeşitli görevler üstlendi. 2002-2004 yılları arasında Jandarma Teknik İstihbarat Daire Başkanlığı görevinde bulundu. Daha sonra Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı ve Çanakkale 116. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

HASAN ATİLLA UĞUR, ABDULLAH ÖCALAN’IN SORGUSUNDA GÖREV ALDI

Uğur’un kamuoyunda tanınmasını sağlayan gelişmelerden biri, 1999 yılında Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilen Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki sorgu sürecinde görev alması oldu. Uğur, Öcalan’ın ilk sorgusunda görev alan askerler arasında yer aldı.

HASAN ATİLLA UĞUR NEDEN GÜNDEMDE?

Hasan Atilla Uğur, son olarak eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılında Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gündeme geldi.

Soruşturma kapsamında dönemin Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Ali İşgören, olay tarihinde cezaevi savcısı olarak görev yapan Necip Doğan ve Kozinoğlu’nun koğuş arkadaşı emekli Deniz Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım hakkında gözaltı kararı verildi ve 3 kişi gözaltına alındı.

Kozinoğlu’nun bir diğer koğuş arkadaşı olan Hasan Atilla Uğur hakkında da gözaltı kararı verildi. Uğur’un Kıbrıs’ta bulunduğu ve yakalanmasına yönelik işlemlerin sürdüğü bildirildi.

HASAN ATİLLA UĞUR DAHA ÖNCE NEDEN GÜNDEME GELMİŞTİ?

Uğur, 2008 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı. 2014 yılında tahliye edilen Uğur, yeniden yargılandığı davada 2019 yılında beraat etti ve karar kesinleşti.

Askerlik görevinden emekli olduktan sonra siyasete de giren Uğur, 2018 genel seçimlerinde Vatan Partisi'nden Ankara 2. Bölge 1. sıra milletvekili adayı oldu. Aynı yıl partiden ayrıldı.

Ayrıca içerik üreticisi ve Babala TV'nin kurucusu Oğuzhan Uğur'un babasıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri