İlk bakışta ona benziyor! Tek rakipleri de Konya’nın ünlü lezzeti

Kayseri’nin Develi İlçesi Esnaf Odası Başkanlığını Mehmet Somuncu, Develi Cıvıklısı adını verdikleri pide çeşidinin tek rakibinin Konya etliekmeği olduğunu iddia etti. Somuncu’ya göre, Develi Cıvıklısı 500 yıllık geçmişe sahip. (Etliekmek nasıl yapılır?)

'Develi Cıvıklısı', parça etin çift bıçak altında kıyılarak küçük parçalara ayrılması, etin yağının da çift bıçak darbeleriyle 'cıvıtılması' ile yapılıyor.

Erciyes Dağı eteklerinde yetiştirilen koyun ve danaların etinin, 1 gün boyunca dinlendirilip pişirilmesiyle hazırlanan, domates ve biber eklenmesiyle tamamlanan 'Develi Cıvıklısı', yıllardır bölgede en çok tercih edilen tatlar arasında olması özelliğini koruyor. Yavuz Sultan Selim döneminde adına ferman yazıldığı rivayet edilen ve 500 yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen pide çeşidi, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılıyor.

"TEK RAKİBİMİZ KONYA ETLİEKMEĞİ"

25 yıldır ilçede 'Develi Cıvıklısı' yapan ve aynı zamanda ilçe Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanlığını yürüten Mehmet Somuncu, "Develi'ye has bir lezzet olduğu için kendi hayvanlarımızdan elde ettiğimiz etlerle, kendi yöremize ait unumuzla yapmış olduğumuz bir üründür. Türkiye genelinde Develi'ye ait olan bu lezzet Develi Belediyesi'nce patenti alınarak tescillenmiştir. Eti taze olmalı, günlük doğranmalıdır. Cıvıklı'nın eti kesinlikle makinede çekilmez; çünkü etin suyunu çıkarıyor. Onun için genelde bıçakla doğranması lazım. Eti doğradıktan sonra 1 gün eti dinlendiririz. Et, dinlenme sırasında ağlar. İçindeki kan boşalır. Sadece 1 gün dinlendirildikten sonra domatesimizi ve biberimizi doğrarız, harç haline getiririz. Daha sonra eti hamurun üstüne dökeriz. 45 dakikada pişirilemeyen eti biz 5 dakikada pişiriyoruz. Önemli bir lezzet olan Develi cıvıklısı Konya'nın etliekmeğine rakip. Bir yiyen bir daha vazgeçemiyor.  Erciyes'e gelen yerli ve yabancı turistler cıvıklı yemek için Develi'yi tercih ediyor. İlçemizde sayısı 30'u bulan cıvıklı salonu var.” dedi.

ETLİEKMEK NASIL YAPILIR? KONYA’NIN ÜNÜ ÜLKE SINIRLARINI AŞAN LEZZETİ ETLİEKMEK

Konya’nın ünü ülke sınırlarını aşan etliekmeği, usta ellerde lezzet bulur. Unu, eti, sebzesi, fırında yakılan odunu önemlidir.

Hamurunu hazırlarken esmer ve beyaz unu karıştırılır. Fırında meşe odunu kullanılır, dumansız, çırasız, randımanlı odundur. Sabah erkenden kasap, düvenin kaburgasının yağlı kısmından eti çeker. Düve eti olması önemlidir. Etin kemiğe yakın kısmı iyi olur. Domates, biber, maydanoz halden alınır. Sonra iç hazırlanır. Etli ekmek için her 180 gramlık hamur bezesine 100 gram et, 100 gram sebze harcı konulur. Bu, geleneksel Konya etliekmeğidir. Etliekmek mayalı hamurdan yapılır. Hamurun fırında sebzenin suyunu, etin yağını iyice emmesi lazım. Meşe odunu olmazsa fırın çok alevlenir, etliekmeğin kenarını yakar, randıman vermez. Hazırlanan bezeler bir usta tarafından sadece el yardımıyla açıldıktan sonra içine et harcı yayılıp hemen fırın kürekçisine servis edilir. Pişirme işini sadece kürekçi yapar. 5 ila 7 dakika fırında pişen etli ekmek servise hazır hale gelir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Türkiye Haberleri