Konya, Aksaray ve Ankara illeri sınırlarında bulunan ve yaklaşık bin 665 kilometrekarelik alanıyla eşsiz bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapan Tuz Gölü’nde kuraklık nedeniyle çekilmeler her geçen gün daha da büyüyerek bölge halkını tedirgin ediyor.
2000’li yılların ardından su seviyesinin hızla çekildiği Tuz Gölü’nde daha birkaç yıl öncesine kadar sularla dolu alanlar şimdilerde kuruyarak çatlamış ve çoraklaşmış bir görünüme büründü.
Aynı zamanda flamingo cenneti olarak da bilinen Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü'nde ülkenin tuz ihtiyacının yüzde 55'i karşılanıyor.
Aksaray’ın Tuz Gölü havzası bölgesinde yer alan merkeze bağlı Altınkaya Köyünün Muhtarı Yılmaz Atak (55), bölgede su ve tuzun kalmadığını belirterek, “Burası Tuz Gölü havzası. Biz buralara gelip tuz çıkartırdık. Sonra köye götürür ihtiyaçlarımızı giderirdik. Daha sonra yağışların kıt olması nedeniyle göl giderek kurudu. Şimdi görüldüğü gibi tuz da kalmadı, herhangi bir yaşam alanı da kalmadı. Burası bomboş bir çöl oldu” dedi.
Bölge halkından Eren Akıncı (62) ise “Buralar su doluydu, kuraklık nedeniyle sular kayboldu gitti. Şimdi şu anda tabi su olmadığı için her şeyi çorak aldı, her şey mahvoldu” ifadelerini kullandı.