Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) tarafından Antalya Kundu Turizm Merkezi'ndeki bir otelde istişare toplantısı düzenlendi.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da katıldı.
Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, şeker pancarı üretiminin yüzde 40 artışla 3 milyon tona ulaştığını, bunda bakanlığın, özel sektörün, mühendislerin, çiftçilerin emeğinin bulunduğunu ifade etti.
Suyun verimli kullanılması yönünde çalışmalar yaptıklarının altını çizen Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orta Anadolu bölgemizde pancar üretimi yoğunlukta ve su tüketimi, su ihtiyacı had safhaya ulaşmış vaziyette. Pancar sulamasında kullanılan suyun yaklaşık yüzde 90'ı yer altı sularından elde ediliyor. Yeterince yağış almayan bölgelerde bu büyük bir problem. Yer altı suları neredeyse bitmeye yüz tutmuş vaziyette. Artık yer altından da çekilen sular sıcak ve tuzlu çıkmaya başladı. Yani üretim için kullanabilecek durumda değil. Dolayısıyla biz her hal ve şartta üretimimizi buna göre düzenlemek durumundayız. Tedbirleri almak için suya yön veren yatırımları hayata geçirdik. 2025 yılında su ve sulama projelerine bakanlığımızın ayırmış olduğu kaynak 106 milyar lira. Bunun tamamını 2025 yılında su ve sulama projelerine ayıracağız."
Türkiye'nin tohum üretiminde de iyi bir konumda olduğunu aktaran Yumaklı, "Bu konuda da dezenformasyonlar yapılıyor. Hep söylüyoruz, Türkiye'nin birçok üründe, yani kahir ekseriyette tohum konusunda herhangi bir dışa bağımlılığı yok. Bazı ürünler var, bunlar da geç kalınmış. Son dönemde özellikle bunların da yerlileştirilmesi ve millileştirilmesiyle ilgili çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor." diye konuştu.
Tohum üretiminde kamu ve özel sektör işbirliğinin sürdüğünü ifade eden Yumaklı, "Tohum üretiminde dünyada ilk 10 içerisindeyiz." dedi.
Şeker sektöründe kaçak ve kayıt dışıyla da mücadele ettiklerini aktaran Yumaklı, üretimde sürdürülebilirliği sağlamayı önemsediklerini kaydetti.
Sözleşmesiz olarak ekilen ürünlerin günü kurtarmak adına yapıldığını ancak sektöre zarar verdiğini dile getiren Yumaklı, "Sözleşmesiz pancar üretimi, ne olursa olsun günün sonunda çiftçimizin faydasına değil zararına çalışır. Bunun pancar tarımını doğru yapanların işine de tabiri caizse çomak sokacağını, onların düzgün yapmasına engel olacağını unutmamak gerekir. Bu konuda sözleşmeli üretim modelinin sizlerin desteğiyle mümkün olduğu kadar az delineceğini, hatta mümkünse hiç de istisna tanınmayarak devam etmesini canı gönülden diliyorum." şeklinde konuştu.
Başkan Ramazan Erkoyuncu da toplantıdaki konuşmasında yerli ve milli tohum geliştirme faaliyetleriyle pancar üreticilerinin karşılaştığı sorunları dile getirdi.
Erkoyuncu, günün anısına hediye takdim ettiği Bakan Yumaklı başta olmak üzere tüm sektör temsilcilerine teşekkür etti.