Kapıkırı Mahallesi'ndeki Herakleia Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürülen çalışmalarda çeşitli yapılar ortaya çıkarıldı, önemli bilgilere ulaşıldı.
Kazı Başkanı Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Herakleia'nın antik dönemde Bafa Gölü kıyısında yer alan bir liman kenti olduğunu, Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyonlarla zamanla körfezin ağzının kapandığını bu nedenle de liman kenti vasfını yitirdiğini belirtti.
Antik kentte milattan sonra 13'üncü yüzyılın ortalarına kadar uzun süreli yerleşimin devam ettiğine dair veriler elde ettiklerini aktaran Büyüközer, Herakleia'da dördüncü sezon kazı çalışmasına başladıklarını, çalışmaların bu yıl Geleceğe Miras Projesi'ne dahil edildiğini dile getirdi.
Roma hamamının antik kent için çok önemli bir yapı olduğuna dikkat çeken Büyüközer, "3 yıldır yaptığımız çalışmalarda elde ettiğimiz veriler kentin hem Roma hem de Geç Antik Çağ'da önemini büyük oranda koruduğu yönünde. Bu nedenle de önemli bir yapıyı kazıyoruz. Ulaştığımız veriler, kentin özellikle Roma döneminin aydınlatılmasına yardımcı olacak. Hamamın şu an 7 mekanını biliyoruz. Caldarium (Roma hamamlarında sıcak oda) kısmında kazı çalışmalarımız devam ediyor. Yürüttüğümüz kazılarda iki mekanın tabanında mozaikler açığa çıktı. Diğer mekanlarda da yine yapının tabanında benzer döşemlerle karşılaşacağımızı düşünüyoruz." diye konuştu.