"KOKUSUNU SEVENLER VAR"
Katran, kokusu ve kullanım alanları ile geçmişte insanların vazgeçilmeziydi.
Yarım asrı geçen esnaflık hayatında katran ve yağ çeşitleri satan Nafiz Ünalacak, "son katrancı" olarak kaldığını söylüyor.
Muhabbeti ile bizleri ağırlayan ve "son iyi esnaflar"dan olan Nafiz Ünalacak'a emekli olmadan bir uğrayın deriz.
???? Eski Mevlana Çarşısı yanında. Karatay, Konya adresinde.
"KATRANI KAYNATSAN OLUR MU ŞEKER?"
Evet katran şeker olmazdı ama belki yeri geldiğinde şekerden daha çok işe yaradığı durumlar olurdu diyor İsmail Detseli.
Karnının ağrısından dolayı uyumayan ve rahat edemeyen sabi çocuğun karın bölgesine katran sürülüp bir bez ile bağlanınca ağrısı diner, rahat bir uykuya dalardı. Bu tecrübeli anaların babaların hekimliği idi.
Koyun keçilerin yünlerinin kırkıldığı yaz aylarında kesici olan kırkım aletinin yanlış darbesi ile hayvanların sırtında açılan yaraların, yaz sıcağının oluşturduğu pişiklerden dolayı malların karın ve bacak arası bölgelerinde oluşan yaralara sineğin konarak kurt atması ile oluşan yaraların iyileşmesi için de kullanılır.
KATRAN NASIL ELDE EDİLİR?
Köy hayatının vazgeçilmezi olan katran Toroslar’da çok bulunan katran ağacından elde edilir.
Elde edilmesi güç ve eski bir çam cinsi olan katran ağacının dip tarafından bir kesici alet ile yara açılır ve buraya bir kap konur veya asılır.
Ağacın bilhassa yaz günlerinde salgı yapması beklenir ve o ağacın gövdesinden günlerce kabın içine katran denilen bir sıvı salgılar ağaç.
Birkaç ağaçtan daha temin edildikten sonra teneke veya başka kaplara konularak satışa arzedilir. Kesif bir koku salgılayan bu madde ilk aktığı şekli ile kalırsa koyu katran, biraz ataşe konurda eritilirse buna da duru katran denirdi.
Haber Dairesi