Acı kayısı çekirdeği kansere iyi geliyor

Acı kayısı çekirdeğinin kansere iyi geldiği tespit edildi. Çalışma bilimsel olarak yürütüldü.

Uzun zamandan bu tarafa Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi tarafından yürütülen çalışmalarda önemli bir noktaya gelindi. İki yıl boyunca deney hayvanları üzerinde denenen acı kayısı çekirdeğinin kanserli hücreler üzerinde olumlu etki yaptığı görüldü.

Bilimsel çalışmada deney hayvanlarına yüzde 5 ve yüzde 3 oranında amigadilin verildi. Amigdalinin en çok acı kayısı çekirdeğinde bulunduğunu belirten bilim insanları yüzde 1’lik amigadilinin bir acı kayısı çekirdeğine bedel olduğunu ifade etmektedir.

Halen Turgut Özal Üniversitesi rektörü de olan Tıbbi Biyokimya uzmanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut bu çalışmaları yürüten ekibin içerisinde bulunuyor. Çalışma 7 yıl sürdü. Son 2 yıl deney hayvanları üzerinde denenen acı kayısı çekirdeğinin kanserli hücreleri zayıflattığı ve öldürdüğü sağlıklı hücreleri ise yenilediği tespit edildi. 

Acı kayısı çekirdeğinde yüzde 6, badem çekirdeğinde ise yüzde 2 civarında amigadilin maddesi bulunuyor. Uzmanlar sağlıklı insanların da acı kayısı çekirdeği tüketmesinin faydalı olacağını belirtiyor. Bilim insanları bilimsel çalışmaların devam ettiğini hatırlatıp bir de uyarı yapıyorlar. “Acı kayısı çekirdeğinin fazlası ise zarar. Hatta aynı anda çok fazla tüketildiğinde zehirler ve öldürebilir. Bundan dolayı doktorlar farklı bir şey söylemedikçe günde 3’ten fazla acı kayısı çekirdeği tüketmemek gerekir.”

Yürütülen çalışmalar bilimsel dergilerde çok sayıda makaleye de konu oldu. Turgut Özal Üniversitesi tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda patent süreci devam ediyor. Patentin alınması ile birlikte elde edilen ürünler sağlık piyasasına sunulacak.

Kayısı çekirdeğinin acı veya tatlı olması ağacın aşılı olması veya aşılı olmaması ile ilgili bir husus. Doğada kendiliğinden yetişmiş veya fidan olarak dikildiğinde üzerinde herhangi bir aşılama işlemi yapılmamış kayısı ağacına Kayısı diyarı Malatya’da hudayi (Allah’ı yarattığı) denilmektedir.  Hudayi kayısı ağaçlarından elde edilen çekirdekler acı olmaktadır. Yani acı kayısı çekirdeği; en organik, en insan eli değmemiş en sağlıklı kayısı ağacının meyvesinden elde edilmektedir. Aşılı kayısının çekirdeği ise tatlı olmaktadır.

Acı kayısı çekirdeğinin faydaları neler?

Acı kayısı çekirdeği zaten uzun zamandan uyana ilaç sanayiinde kullanılmaktaydı. Kansere iyi geldiğinin tespit edilmesinden sonra fiyatları daha da arttı. Malatya’da acı kayısı ile tatlı kayısı fiyatı arasında iki katı geçen fiyat farkının sebebi bu.

Doktorlar günde 1 ile 3 acı kayısı çekirdeği yemenin ciddi faydaları olduğunu savunuyor. Tatlı kayısı ve badem çekirdeğinin da aynı şekilde faydası var. Tatlı olunca daha fazla adet yemede de herhangi bir sakınca görülmüyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri