EVDE DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR?

Eskiden herkes salçayı evinde, bahçesinde yapardı. Sanayileşme ile birlikte şehir nüfuslarının artması, köylerde fazlaca insanın kalmaması nedeni ile artık evlerde pek fazla salça yapılmıyor. Hâlbuki salça yapmak çok zor iş değil. Fazlaca maharet veya tecrübeye de gerek yok. Aşağıdaki tarifle kolaylıkla en doğal yoldan salçanızı yapabilirsiniz.

Evde domates salçası yapmanın püf noktaları neler?

  • Öncelikle salçalık domates de denilen etli domatesleri tercih etmeniz gerekiyor. Zaten Pazar ve marketlerde salçalık domates diye satılmaktadır. Salçalık domateslere Bursa domatesi veya armut domates de denilmektedir.
  • Tuz olarak salamura kaya tuzu kullanmanız daha iyi olacaktır. Tuz salçanın erken bozulmasını önleyecektir. Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Önerdiğimiz oran 10 kilogram domatese 100-150 gr tuzdur.
  • Domatesleri saplarından ayrıştırarak iyice yıkayınız. Çürük domates kullanmamanız gerekir. Tek tek inceleyerek domateslerde siyah bölgeler veya beyazlıklar varsa o bölümleri keserek atınız.
  • Salçayı karıştırmada uzun saplı tahta kaşık kullanınız. Tahta kaşık sulanmasını engelleyecektir.
  • Salçanızı cam kavanozlarda muhafaza etmeniz daha uygundur. Kapağını kapatmadan önce üzerine hava almayacak şekilde zeytin yağı dökünüz. Zeytinyağı (diğer sıvı yağlar da olabilir ancak zeytinyağı daha sağlıklı olduğu için tercih edilmelidir) hava ile teması keseceğinden küflenmesini önleyecektir.
  • Az sulu etli salçalık 10 kg domatesten yaklaşık olarak 1.5-2 kg koyu kıvam salça elde edilebilir.

Salça Nasıl Yapılır?  

- Yıkayıp saplarından ayrıştırdığınız domatesleri bıçakla iri iri doğrayınız.

- İri parçalar halinde doğradığınız domatesleri derin ve kapaklı bir kapta 7-8 saat beklettikten sonra alta biriken suyu süzünüz. Bu suyu atmayıp çorba, bulgur pilavı gibi yemeklerde kullanabilirsiniz.

- Yapacağınız salça az ise doğramış olduğunuz domatesleri blenderden geçirebilirsiniz. Ancak fazla ise son yıllarda mahallelerde her köşe başında rastladığımız salça makinalarını tercih edebilirsiniz.  

-Tuzu bu safhada atınız.

-Artık sıvı kıvama gelen domatesleri kevgirden geçiriniz. Salça yapmanın en zahmetli safhası burasıdır. Elinizle tüm sıvı kısmı aşağıya süzülecek şeklide bastırarak ovalayınız. Kevgirde sadece posalar ve çekirdekler kalacak kadar bu işleme devam ediniz.

-Bu aşamadan sonra iki ayrı yöntemle salçanızı kurutabilirsiniz.

1- Güneşte Kurutma: Yukarıdaki işlemden sonra posa ve çekirdeklerden arındırılmış sulu kıvamı temiz geniş tepsilere yayarak, toz almayacak yerlerde güneşe bırakınız. Günde iki üç defa karıştırarak her tarafının güneşte aynı şekilde kurumasını sağlayınız. Karıştırma işleminde tahta kaşık kullanınız. İklim koşullarına bağlı olarak 3-4 gün güneşte durması gerekir. Bu aşamada kıvamına bakarak daha fazla veya daha az güneşte kalmasını sağlayabilirsiniz. Güneşte kurumuş salçanın daha sağlıklı ve daha organik olduğunu unutmayınız.

2-Kaynatma: Güneşte kurutmak için imkânlarınız yoksa kaynatma yöntemini tercih etmek zorundasınız.  Tencerede kısık ateşte kaynattığınız salçanıza metal kaşık değdirmeyiniz. Metal kaşık sulanmasına neden olacaktır. Kaynama esnasında sık sık tahta kaşıkla karıştırarak suyunu iyice çekip salça kıvamına gelmesini sağlayınız. Kaynarken üzerinize sıçratmamaya dikkat ediniz. Çok sıcak olduğundan elinizi yüzünüzü yakabilir.

Son aşama: Her iki yöntemle salça kıvamına gelen ürününüzü cam kavanozlarda muhafaza etmeniz uygun olacaktır. Küçük küçük kavanozlarda muhafaza etmeniz, ileride ihtiyacınıza göre tüketmeniz noktasında küflenme sorununa karşı daha rahat etmenizi sağlayacaktır. Sıcak suda kaynatılarak dezenfekte edilen cam kavanozlara salçanızı koyunuz. Kapakların yeni ve sağlam olmasına dikkat ediniz.  Kapağını kapattıktan sonra ters çevirip bir gün bekletiniz. Bir gün sonra düzelterek üstüne hava almayacak miktarda zeytinyağı dökünüz. Zeytinyağı hava ile temasını engelleyip küflenmemesini sağlayacaktır. Salçanızı güneş almayan kuru yerde muhafaza ediniz. Afiyet olsun.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri