Konya buram buram pekmez kokuyor

Konya’nın Hadim ilçesindeki Aladağ bölgesinde bağ bozumu sürüyor. Bugünlerde ilçenin dört bir yanını pekmez kokusu sarmış durumda. HaberDairesi.com ekibi Ali Gürbüz’ün bölgeden gönderdiği görüntüleri sizin için derledi. İşte “Şifa kaynağı pekmez nasıl yapılır?” sorusunun da cevap bulduğu haberimiz.

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez, Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilir. İçeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alır. Bugüne kadar ''Armudu sapıyla, üzümü çöpüyle, pekmezi küpüyle'', ''Pekmez gibi malın olsun'', ''Küpün içinde pekmez, bu pekmez bize yetmez, bizim köyün kızları davulsuz gelin gitmez'', ''Dolapta pekmez yala yala bitmez'', ''Kavutu olan pekmeze katar, aklı olan öğüt tutar'' gibi birçok atasözü, deyim ve tekerlemeye de konu olan pekmez, günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşıladığı gibi çocukların beslenmesinde de önemli rol oynar. 

- KONYA, PEKMEZ ÜRETİMİNİN LİDER İLLERİ ARASINDA

Konya, pekmez üretiminde lider illerin başında geliyor. Özellikle Hadim'deki Aladağ bölgesi pekmezin ana merkezi. Doğa harikası Yerköprü Şelalesinin de içinde bulunduğu, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, Torosların dik yamaçlarındaki bereketli toprakların yer aldığı Aladağ, etrafında kurulu olan köyler, yeni adıyla mahallelerle üzüm yetiştiriciliğinde adından söz ettiriyor. Romalılar döneminden buyana bağcılık yapılan bölgenin en ünlü iki ürünü; kuru üzüm ve pekmez.

- DOĞAL PEKMEZ NASIL YAPILIR?

Bölgede pekmez üretimi tamamen doğal yöntemlerle yapılıyor. Bu nedenle de Türkiye'nin her yerinde Hadim-Aladağ pekmezi aranır. Yapımı oldukça zahmetli. Torosların dik yamaçlarından toplanan üzümlerin saatlerce çiğnenerek şırasının çıkarılmasıyla başlayan zorlu süreci Güplüce Mahallesi sakinlerinden Ali Gürbüz HaberDairesi.com ekibi için anlattı.  

Bölge halkının yüzyıllardır Aladağ'da yetiştirdiği lezzetli üzümlerden, rengi, tadı ve kendine has kokusuyla doğal pekmez ürettiğini belirten Gürbüz, “Bir gün önce kendi imkanlarımızla çıkarttığımız şırayı sabaha kadar pekmez kumuna yatırdık ve çökerttik.  Sabah bakır kazanımızı kurduk. Şırayı süzgeçten geçirip kazana doldurduk. Biz pekmezimizde beyaz, ekşi-kara, gülsuyu ve esabali cinsi üzümleri kullanıyoruz. Aladağ pekmezinin en önemli özelliği 7-8 saat ardıç odunuyla kaynatılması. Ama ateşe çok dikkat etmek, kazanı yakmamak gerek.” dedi.  

- PEKMEZ KÖPÜĞÜ: BU LEZZETİN TARİFİ YOK!

Pekmez yapımının zorluğunu unutturan ise kazan başındaki köpük keyfi. Kaynayan pekmezin köpüğü, bütün yorgunluğu anında alıyor. O farklı lezzeti tatmak isteyen çocuklar, çoğu zaman ellerinde kaşıklarla kazan başında nöbet tutuyor.

 

Haber Dairesi / Ali GÜRBÜZ 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri