Konya şehir merkezi, geçmiş yılların aksine Aralık ayının ortasına gelinmesine rağmen henüz karla buluşamadı. Soğuk ve karlı kışlarıyla bilinen kentteki bu durum, vatandaşlarda “Eskisi gibi kar yağmıyor” endişesini artırırken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve iklim uzmanlarının analizleri uzun vadeli bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor.
Azalan kar örtüsü, Konya Ovası’nın tarımsal üretimi ve yeraltı su kaynakları için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Konya şehir merkezi Aralık ortasına gelinmesine rağmen henüz karla tanışamadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verileri ve iklim uzmanlarının analizleri, bu durumun geçici bir anormallik değil, uzun süreli bir düşüş trendinin sonucu olduğunu ortaya koyuyor.
KARLA ÖRTÜLÜ GÜN SAYISINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı MGM'nin 1970-2024 yılları arasını kapsayan Türkiye Yıllık Ortalama Kar Örtülü Gün Sayısı Analizi haritası, Konya'daki düşüşü netleştiriyor. Haritaya göre, Konya'nın büyük bölümü, yılda 4.04 ila 17.5 gün arasında karla örtülü olan sarı tonlardaki bölgede yer alıyor. Özellikle merkez ve çevresindeki bölgelerde karla örtülü gün sayısının ortalama olarak düşük kalması, son yıllardaki kurak kışların bilimsel bir kanıtı niteliğinde.
ARALIK NORMALLERİ İLE MEVCUT DURUM ARASINDAKİ UÇURUM
Normal şartlar altında Aralık ayı, Konya'nın kışa girdiği ve en fazla yağış aldığı dönemi ifade ediyor. Meteoroloji kaynaklarına göre, Aralık ayında ortalama sıcaklık 1,5 dereceye, ortalama en düşük sıcaklık ise -2.2 dereceye kadar düştü.
Ancak iklim uzmanları, küresel değişim ve hava kütlelerinin güzergahındaki sapmalar nedeniyle, bölgeye gelen soğuk havanın yeterince derinleşmediğini belirtiyor. Bu durum, normallerde kar olarak düşmesi gereken 45.6 mm'lik yağışın çoğunlukla sıvı (yağmur) fazında kalmasına yol açıyor.
ASIL RİSK SU KAYNAKLARINDA: KURAKLIK VE OBRUKLAR
Kar yağışının gecikmesi ve azalması, sadece hava durumu meselesi değil, Konya Ovası için hayati bir krizin habercisi olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlar, yeraltı su rezervlerinin en kritik besleyicisinin, yüzeyde uzun süre kalarak yavaşça toprağa sızan kar erimesi olduğunu vurguluyor. Karın olmaması, su besleme mekanizmasını felce uğratırken, kuraklık riskini ve buna bağlı olarak artan obruk oluşumlarını tetikleyen en büyük faktör olarak gösteriliyor. Kar örtüsünün yokluğu aynı zamanda kışlık ekilen tarım ürünlerinin donma riskini de artırmaktadır.
KISA VADEDE BEKLENTİ ZAYIF
Meteoroloji tahminlerine göre, kısa vadede (önümüzdeki 7-10 gün) Konya şehir merkezi için kar yağışı sinyali bulunmuyor. Vatandaşların, kar beklentilerini Ocak ve Şubat aylarındaki daha şiddetli soğuk hava dalgalarına saklamaları gerektiği belirtiliyor.