Neden Web Sitesinde "Güvenli Değil" Uyarısı Çıkar?

İnternet ortamında bir web sitesini ziyaret ettiğinizde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri de tarayıcı tarafından gönderilen "güvenli değil" uyarısıdır.

İnternet ortamında bir web sitesini ziyaret ettiğinizde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri de tarayıcı tarafından gönderilen "güvenli değil" uyarısıdır. Söz konusu uyarı esasında bir sorundan ziyade bilgisayarınızı ve verilerinizi korumak için alınmış bir tedbirdir.

Girmeye çalıştığınız web sitesinde karşılaştığınız "güvenli değil" hatası, web sitesinin SSL sertifikası tarafından korunmadığının göstergesidir. Web siteleri, en güvenli protokol olan HTTPS ile korunmalıdır. İlgili web sitesinin HTTPS yerine HTTP protokolünü kullanması durumunda "güvenli değil" hatasını alırsınız. Söz konusu hata, Google'ın Chrome 68 ve sonraki sürümlerinde görülür. Diğer tarayıcılarda da benzer uyarı dizilimleri ile karşılaşabilirsiniz.

Girdiğiniz web sitesinde "güvenli değil" hatası alıyorsanız; hemen panik yapmanıza gerek yoktur. Bu uyarı, web sitenizin saldırı altında olduğu ya da bilgisayarınıza virüs bulaştığı anlamına da gelmez. Bahse konu ikaz, web sitenizin bir SSL sertifikası ile korunmadığı anlamına gelir. Web sitesinin SSL sertifikasının olmaması da web sitesini ziyaret eden kullanıcıların iletilerinin üçüncü kişiler tarafından görülebileceği anlamına gelir. Yani kullanıcı, SSL sertifikası olmayan bir web sitesine girdiğinde kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgileri girdiğinde bu bilgilerin başkaları tarafından çalınma ihtimali vardır.

Arama motoru tarafından gösterilen "güvenli değil" uyarısı tamamen kullanıcının menfaatine olan bir uygulamadır. Her ne kadar internet kullanıcıları bu durumdan rahatsız olsa da uyarının dikkate almak ve SSL sertifikası olan güvenli sitelerde işlem yapmak her zaman daha uygundur.

SSL Sertifikası Nedir, Ne İşe Yarar?

SSL sertifikası, web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı ile iletişim sağlayan bir mekanizmadır. SSL'nin Türkçe karşılığı 'güvenli yuva katmanı'dır. Özellikle şirket ve kuruluşlar, çevrimiçi işlemlerin güvenli şekilde yürütülmesini sağlamak maksadıyla müşteri gizliliği ve güvenliğine önem vermek zorundadır. Bunun için de web sitelerini SSL sertifikası ile güvence altına almalıdır.

SSL, internet bağlantısının güvenli şekilde yapılmasını sağlar. Siber saldırılara karşı güçlü bir koruma sağlayan SSL sertifikası, üçüncü kişilerin sisteme erişimine engel olur. Peki, bir web sitesinin SSL sertifikası olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bunu anlamak da çok basittir. Web sitesi adresinin yazıldığı URL satırının yanında asma kilit işareti görüyorsanız; bu, web sitesinin SSL sertifikasının olduğunu gösterir.

SSL protokolü 25 yıl önce kullanılmaya başlanmıştır. Bu süre içinde protokolün birçok sürümü kullanılmıştır. Her sürümde protokolün güvenlik seviyesi artırılmış ve kullanıcı koruma altına alınmaya çalışılmıştır.

SSL, kullanıcı ve web sitesi arasında oluşan güvenlik açıklarının tamamının önüne geçmeyi hedefleyen bir protokoldür. İki sistem arasındaki veri akışı hiçbir şekilde üçüncü kişiler tarafından okunamaz ya da ele geçirilemez. Bu da verileri karmaşık hale getirerek oluşturulan şifreleme algoritmaları ile sağlanır. Yapılan şifreleme işlemi sayesinde kullanıcının kişisel bilgileri, kredi kartı verileri ya da buna benzer finansal verilerin ele geçirilme ihtimali ortadan kalkar. SSL protokolü aşağıdaki adımlar uygulanarak gerçekleştirilir.

  • Bir sunucu ya da tarayıcı tarafından SSL ile koruma altına alınmış bir web sitesine bağlantı girişiminde bulunulur.
  • Sunucu ya da tarayıcı, web sunucusunun kendini tanıtmasını ister.
  • Web sitesi, sunucuya yanıt olarak SSL sertifikasının kopyasını gönderir.
  • Sunucu, SSL sertifikasının güvenli olup olmadığını kontrol eder. Sertifikanın güvenliğine inanırsa sunucuya, bu doğrulamayı belirten bir sinyal gönderir.
  • Sonrasında web sitesi, SSL sertifikası ile şifreli oturum başlatmak için dijital imzalı bir onaylama işlemi ile yanıt verir.
  • Şifrelenmiş veriler, tarayıcı ile web sitesi arasında paylaşılır.

SSL Sertifikası ile Web Sitenizi ve Verilerinizi Koruyun!

SSL sertifikası, kullanıcı verilerinin güvenliğini sağlamak maksadıyla kullanılması tavsiye edilen bir protokoldür. Bu sertifikaya sahip olan web siteleri ziyaretçiye ayrıca güven verir. Özellikle kullanıcının kişisel bilgilerinin istendiği web sitelerinde bilgilerin korunması ve yetkisiz kişilerce paylaşılmaması çok önemlidir. Kullanılan sertifika programı, bilgilerin gizli kalmasını sağladığı gibi, kullanıcının gönül rahatlığı ile web sitesindeki faaliyetlerini yapmasına imkân tanır.

HTTPS, HTTP'nin güvenli versiyonudur. Şirketler için HTTPS web adreslerinin SSL sertifikasına sahip olması çok önemlidir. HTTPS, web sitesi trafiğinin SSL sertifikası ile çok daha güvenli hale getirildiğini gösterir. HTTP web sitelerinde karşılaşılan "güvenli değil" uyarısı, kullanıcının verilerinin yetkisiz kişilerin eline geçebileceğinin de bir sinyalidir. SSL sertifikası, kullanıcının aşağıdaki verilerinin güvence altına alındığının da göstergesidir.

  • Kullanıcının oturum açma bilgileri,
  • Kredi ya da banka kartı hesap bilgileri,
  • Kullanıcının adı, adresi, doğum tarihi ve telefon numarası gibi kişisel bilgileri,
  • Yasal belge ve sözleşme verileri,
  • Tıbbi veriler,
  • Tescillenmiş bilgiler.

Natro'yu tercih ederek, aşağıdaki SSL sertifika türlerini tercih edebilirsiniz. Tüm sertifika türlerinden arzu ettiğiniz güvenli kullanım şartlarını elde edebilirsiniz.

  • Hızlı Kurulum (DV) SSL Sertifikaları
  • Gelişmiş Kurumsal (EV) SSL Sertifikaları
  • Subdomain (Wildcard) SSL Sertifikaları

Dilerseniz yukarıdaki SSL sertifikalarının yanı sıra fırsat paketlerini de tercih edebilirsiniz. Hangi paketin tercih edilmesi gerektiği ile ilgili Natro'yu arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca SSL checker aracını kullanarak, web sitenize uygun SSL çözümüne de karar verebilirsiniz.

En Uygun ve En Güvenli SSL Sertifikası Nereden Alınabilir?

Web sitenizin sık sık "güvenli değil" hatası vermesini istemiyorsanız; pratik şekilde SSL sertifikası satın alabilirsiniz. Bu sayede web sitesine giren kullanıcıların verilerini şifreleyerek koruma altına alabilirsiniz. Aradığınız sertifika türlerini ve istediğiniz özellikleri Natro'nun SSL sertifika paketleri içinde bulabilirsiniz. Bu anlamda Natro'nun güvenli hizmet anlayışından istifade ile satın aldığınız sertifika türünü gönül rahatlığı ile web sitenize yükleyebilirsiniz.

Güvenliğin öncelikli olarak ele alındığı günümüz dijital platformlarında SSL sertifikası çok önemlidir. Satın aldığınız sertifika protokolü ile web sitenizin trafiğini artırabilir, sitenizi tercih eden kullanıcıların güvenli bir platformda faaliyetlerini yürütmesine zemin hazırlayabilirsiniz. Natro sayesinde kaliteli ve güvenli hizmete sahip olmak için natro.com’u ziyaret etmeyi unutmayın!

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri