TYT sınavı, YKS’nin ilk oturumudur. YKS, üniversiteye gitmek isteyen kişilerin girdiği ve çeşitli alanlardan sorular ile bilgilerini ölçtükleri bir sınav olarak tanımlanabilir; TYT ise bu sınavın temel bilgilerin ölçüldüğü ilk oturumudur. TYT sınavına giren öğrenciler elde ettikleri puan ile iki yıllık ön lisans bölümlerine gidebilirler. Çoğu kişi TYT’nin, AYT kadar ön planda olmadığını düşünüp bu sınava gereğinden daha az önem vermektedir. Hâlbuki, TYT, üniversite sınavı söz konusu olduğunda bir kilit noktası olarak görülebilir. YKS sınavına hazırlanmakta olan öğrencilerin özellikle puanlarını ve başarı sıralamalarını büyük oranda etkileyecek olan TYT’ye hazırlanmaları fazlasıyla önemlidir.
TYT, AYT sınavına göre daha kolay olması ve temel seviyede konuların çıkmasından ötürü sınava girecek kişilere büyük bir avantaj sağlamaktadır. TYT sınavından alınacak puanın AYT’den alınacak puanı da etkilediği düşünülürse, kısa sürede bitebilecek olan TYT sınavına iyi bir şekilde hazırlanmak üniversite sınavında iyi bir başarı sıralaması elde etmeyi sağlayacaktır. Bu sebeple son zamanlarda “TYT sınavına nasıl çalışılır?” sorusu sıklıkla sorulmaya başlandı. Eğer siz de TYT sınavına nasıl hazırlanmanız gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Mezuna Mı Kaldınız? Umudunuzu Yitirmeyin
İlk olarak mezuna kalanlara bir tavsiye vererek başlayalım. Üniversite sınavı liseye geçiş sınavının aksine her yaştan insanın belli bir uzmanlık seviyesine erişmek için girdiği bir sınavdır. Dolayısıyla, üniversiteye gitmek için ya da üniversite sınavına girmek için ideal bir yaş yoktur. Liseden mezun olur olmaz üniversiteye gitmek zorunda değilsiniz, bir ya da iki yıl çalışıp hayalinizdeki bölüme gitmek, sadece okumak için gideceğiniz bir bölümü seçmekten çok daha iyi olacaktır. Bu sebeple, mezuna kaldıysanız asla umudunuzu yitirmeyin ve ne olursa olsun çalışmaya devam edin.
Asla Pes Etmeyin
Üniversite sınavına hazırlanmak stresli olsa da sonunda size kazandıracağı nitelikleri düşünün. Belki mezuna kaldınız ya da denemelerden aldığınız planlar beklentilerinizin altında; hiç fark etmez, elinizdeki her saniyeyi doğru kullanarak bir sonraki sınavdan harika bir sonuç alabilirsiniz.
Zamanınızı İyi Planlayın
Söz konusu üniversite sınavı olduğunda zamanınızı iyi bir şekilde ayarlamak elzemdir. Sınava hazırlık sürecinde pek çok kişi zaten bol bol zamanları olduğu yanılgısına kapılarak zamanlarını verimli bir şekilde değerlendiremiyorlar. Evet, bol bol zamanınız var ancak çalışacak çok konunuz var. TYT soru dağılımı hakkında bir bilgi edinmeye çalışarak ve TYT sayaç üzerinden ne kadar zamanınız kaldığına bakarak hangi konulara nasıl çalışacağınızı belirleyin. Bu noktada bir sonraki adıma geçiyoruz: çalışma programı.
Çalışma Programı Yapın
Zaman planlamasını nasıl yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız o zaman hemen bir çalışma programı oluşturarak bu planlamayı gerçekleştirebilirsiniz. Oluşturacağınız çalışma programı ile ne kadar sürede hangi konuları bitireceğinizi belirleyebilir ve zamanınızı verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Çalışma programı oluşturmanın bir püf noktası ise programın tamamen size özel olmasıdır; herkesin çalışma tarzı ve yöntemi farklıdır, hangi konulara ne şekilde ve ne kadar sürede çalışacağınızı kendiniz belirlemelisiniz.
Denemelere Ağırlık Verin
Deneme sınavları sizi gerçek sınav psikolojisine sokmanın en iyi yoludur. Tıpkı YKS sınavında olduğu gibi deneme sınavında da zaman tutarak ve tıpkı YKS’ye giriyormuşsunuz gibi hazırlanarak sınav atmosferine de hazırlanmış olabilirsiniz. Bu sebeple, üniversite sınavına hazırlanan kişilerin sık sık deneme çözmeleri kendilerini sınava hazırlamaları açısından önemlidir. Denemelerin bir diğer avantajı is size hangi konularda eksiğiniz olduğunu göstermesi ve bu konulara odaklanma fırsatı sunmasıdır. Bu sebeple denemelere çalışma programınızda daha fazla yer ayırmanızı ve mümkün olduğunca çok deneme çözerek sınava en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz.
Temelinizi En Baştan İnşa Edin
Temelinizin olmaması ya da bir derste zayıf olmanız kesinlikle umudunuzu kaybetmeniz için geçerli bir sebep değildir. Pes etmek yerine bu derslere sıfırdan çalışarak temelinizi kısa sürede inşa edebilir ve sınava en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz. TYT sınavında çözdüğünüz her soru kardır, bu sebeple mümkün olduğunca zayıflarınızı kapatmanız ve temelinizi en iyi şekilde inşa etmeniz gerekmektedir. Çeşitli yayınevlerinin altyapısı olmayan kişilere yönelik hazırladığı kaynaklara göz atabilir ya da internet üzerinden konu anlatımlarına bakabilirsiniz. TYT konuları, genel olarak AYT konularına kıyasla daha az sayıda olduğu için bu konularda bir temel inşa etmek çok daha kolay olacaktır. Kısacası, hemen kendinize bir çalışma programı oluşturarak, deneme sınavı çözmeye başlayarak ve temelinizin olmadığı konulara yoğunlaşarak iyi bir TYT sıralaması elde edebilirsiniz. ÜniRehberi sitesi üzerinden pek çok YKS içeriklerine ulaşabilirsiniz.