Konyaspor’un Kocaelispor karşısındaki 2-1’lik yenilgisini uzun uzun maç üzerinden değerlendirmeye gerek yok. Çünkü ortada çok net bir tablo var:
Kazanabileceğiniz bir maçı önce beraberliğe, ardından mağlubiyete bırakıyorsanız düşünmeniz gereken şey skordan fazlası.
Konyaspor ilk yarıda istediğini aldı. Öne geçti, rakibini kontrol etti ve soyunma odasına avantajlı girdi. Ancak ikinci yarının hemen başında Enis Bardhi’nin gördüğü kırmızı kart bütün hesabı değiştirdi.
Bardhi’nin yaptığı hata elbette kabul edilebilir değil. Oyuna yeni girmiş bir futbolcunun böylesine kritik bir anda takımını 10 kişi bırakması Konyaspor’un başına büyük iş açtı.
Ancak faturayı sadece Bardhi’ye kesmek de kolaycılık olur.
Çünkü 1-0 öndesiniz ve önünüzde korunması gereken bir skor var. Konyaspor kırmızı karttan sonra bir süre bunu başardı ancak maç ilerledikçe kontrolü tamamen Kocaelispor’a bıraktı.
İlhan Palut’un maçtan sonra söylediği “Rayan’ı oyuna alıp 5’li savunmaya dönmek istediğimiz anda oyuncu değişikliği gerçekleşemedi, tam da orada golü yedik” sözleri önemli.
Futbolda bazen doğru hamleyi düşünmek yetmiyor. Doğru zamanda yapmak gerekiyor.
Asıl sıkıntı ise 1-1’den sonra yaşandı.
10 kişi kalmışsınız, takım ciddi efor sarf etmiş ve rakip oyunun kontrolünü ele geçirmiş. Böyle bir ortamda alınacak 1 puan küçümsenecek bir sonuç değildi. Ama Konyaspor onu da koruyamadı.
İlhan Palut’un, “Bizim için rahat giden, galibiyeti işaret eden bir karşılaşmayı berabere bile bitiremedik” sözleri aslında başka yoruma ihtiyaç bırakmıyor.
Bence Palut’un açıklamasındaki en dikkat çekici bölüm ise şuydu:
“Sorumluluk bende. Bunu pozitife çevirmek için bütün gücümle çalışacağım. Ama sonuna kadar bu çalışma zamanımın olmadığını çok net biliyorum.”
İşte Konyaspor açısından asıl mesele burada başlıyor.
Palut da kötü başlangıcın farkında, üzerindeki baskının da...
Üstelik artık mesele yalnızca puan kaybetmek değil. Kazanılabilecek maçların da elden kaçmaya başlaması tehlikeli.
Konyaspor’un ihtiyacı mazeret değil, reaksiyon.
Bardhi’nin kırmızı kartı bu maçın kırılma noktasıydı. Ancak sezonun kırılma noktası olmak zorunda değil.
Bundan sonrası İlhan Palut ve oyuncularının vereceği cevaba bağlı.
Çünkü Süper Lig’de bazı kayıpları telafi edebilirsiniz.
Ama kaybetmeye alışmaya başlarsanız, işte onu telafi etmek çok daha zordur.