"Alaeddin Keykubat zehirlendi mi?"

M. Doğukan Akbıyık

“Size verilen hiç bir öğüne güvenmeyin, yağlı kurabiyeler annenin zehriyle kararıp kaynarlar. Annen ne verirse versin sana, bırak önce biri bunu ısırsın, ödlek öğretmenin tatsın önce içecekleri.” (Romalı Yazar İuvenalis)

Tarihte bugün: 31 Mayıs 1237…

Türkiye Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat, Ramazan bayramında elçilere verdiği ziyafette yediği av etinden zehirlenerek vefat etti.

Tarih boyunca pek çok hükümdar verdiği ziyafette zehirlenerek öldürüldü.

Ortaçağ devletleri ise hükümdarın zehirlenme olasılığına karşı daha basit bir yol izlediler: Hükümdarın yediğini, içtiğini sıkı biçimde denetlemek.

Selçuklular, bu görevi “çaşnigir” (günümüzdeki söylenişiyle “çeşnici”) makamıyla kurumsal bir hale getirdi.

Anadolu Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat da, 1237’de Kayseri’de verdiği bir ziyafette Çaşnigir Nasıreddin Ali’nin sofraya getirdiği yemekten yer yemez zehirlendi. Bir kaç saat içinde tüm vücudu kasılıp konuşamaz hale geldi ve hayatını kaybetti.

Sultanın ölümü ardından yaşanan gelişmeler, bunun bir gıda zehirlenmesi değil, organize bir suikast olduğuna işaret eder.

Anadolu'nun En Büyük Sultanlarından Biri: I. Alaeddin Keykubat

Alaeddin Keykubat, 1221 yılında tahta çıktıktan sonra Anadolu Selçuklu Devleti'ni altın çağına taşıdı. Birçok önemli eser yaptıran ve devleti her alanda ilerleten Keykubat, Moğol istilasına karşı da önemli mücadeleler verdi.

Eyyubilerle Mücadele ve Zehirlenme

Keykubat'ın ölümüne neden olan zehirlenme olayı hakkında farklı görüşler mevcut. Bazı tarihçiler, Keykubat'ın zehirlendiğini ve zehri Eyyubiler tarafından konulduğunu savunurken, bazı tarihçiler ise Keykubat'ın doğal nedenlerden öldüğünü savunmaktadır.

Murat Bardakçı'nın yazısında aktardığı bilgilere göre; 1237’de Kayseri’de zehirlenerek öldürüldüğü rivayet edilen Alanya Fatihi Anadolu Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın kemiklerinde yapılan analizlerde zehirlenme tespit edildi.

Anadolu'ya Damgasını Vuran Bir Lider

Alaeddin Keykubat'ın vefatı, Anadolu Selçuklu Devleti için büyük bir kayıptı. Ölümünden sonra tahta oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev geçti.

Alaeddin Keykubat'ın Mirası

Alaeddin Keykubat, Anadolu'ya birçok önemli eser kazandırdı. Bu eserler arasında Sivas Divaneli Külliyesi, Konya Alaeddin Keykubat Külliyesi, Kayseri Ulu Camii ve Beyşehir Kubâdâbad Sarayı yer almaktadır.

Alaeddin Keykubat'ın Mezarı

Alaeddin Keykubat'ın naaşı Konya'ya götürülerek kendi adını taşıyan Alaeddin Tepesi'ndeki aile mezarlığına defnedildi.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin Son Dönemi

Alaeddin Keykubat'ın ölümünden sonra Anadolu Selçuklu Devleti'nin altın çağı sona erdi. Devlet, Moğol istilası ve iç karışıklıklar nedeniyle zayıfladı ve 1307 yılında yıkıldı.

Türkiye Selçuklu Sultanı I.Alaeddin Keykubat Ramazan bayramında elçilere verdiği ziyafette yediği av etinden zehirlenerek vefat etti. (31 Mayıs 1237). Yukardaki çini üzerindeki portrenin sultana ait olduğu düşünülüyor. (Beyşehir’de bulunan Kubâdâbad Sarayı kalıntılarından)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.