Karatay’da kerpiç bir ev yıkıldı, biri çocuk üç kişi hayatını kaybetti. Akçeşme Mahallesi Hazreti Mevlana türbesine birkaç dakikalık yürüme mesafesinde. Çalıştığım kurum bu mahalledeydi. Dolayısıyla 22 yıl boyunca bu mahallede bulundum. Mahallenin mimari dokusunu da kültürel dokusunu da en iyi bilenlerden sayılırım.
Şehrin gelişim yönü genel anlamda batı ve kuzey istikametinde olunca, Mevlana Türbesinin doğu tarafları fazlaca gelişmedi. ‘Meram’da bağı, türbe önünde evi olmak’ tabirinin tam da tarif ettiği mahallelerden biriydi Akçeşme Mahallesi. 2000’li yıllara kadar Konya’nın yerleşik eski aileleri bu bölgede oturmaktaydı. Ancak tarihi misyonu ve miras bölüşümündeki sıkıntılar nedeniyle kentsel dönüşüm fazlaca uğramadı bu mahalleye. Tarihi doku nedeniyle imar düşük olunca müteahhitler de buraya ilgi duymadı.
Akçeşme ve yakınındaki mahalleler bu nedenle dar gelirli ve fakir ailelerin gelip yerleştiği yerler oldular. Mal sahipleri başka yerlere taşınıp, evler de konut olarak kullanmaya elverişli olmayınca bazı evlere, ev sahiplerinin bilgisi dışında yerleşmeler de oldu.
Bölgede göçen ev misali, konut olmaya elverişli olmayan sağlıksız daha pek çok evin olduğunu tahmin ediyorum. Belediyelerin ve valiliğin bölgede yapacağı çalışmalar bu anlamda büyük önem arz ediyor. Bu arada olayın duyulması üzerine valilik ve belediyelerin gerekli her türlü çalışmayı zamanında yaptıklarını da belirtmek gerekir.
Konya ‘Zümrüt Faciasını’ yaşamış bir şehir. Daha dün gibi hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor. O gün 100 civarında hemşehrimizi kaybettik. Akçeşme’deki bu hadise Zümrüt’ten sonraki ikinci vakıa.
Marmara Depreminden sonra betonarme binalarda hassasiyet oluşmuş, konu ile ilgili olumlu yönde epey yol kat edilmişti. Edilmeye de devam ediyor. Öyle sanıyorum ki, 1-2 katlı kerpiç binalar için bu tür çalışmalar akla gelmedi. Veya yeterince çalışma yapılmadı. ‘Nasıl olsa kentsel dönüşüm var, bu binalar da dönüşecek veya düşük katlı binalarda bir şey olmaz” rehaveti yaşadık.
Aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında bu konuya değinmişti. ‘Konyalılar gecekondunuz yok ama gecekonduyu aratmayan evleriniz var” deyip dikkatlerimizi çekmişti.
Karatay ilçesinde bu yönü ile ciddi çalışmalar da yapılmıştı. Mehmet Hançerli başkanın en önemli başarılarından biri ilçede kentsel dönüşüm adına yaptığı çalışmalardı. Belediyeye de öncülük yaptırarak çok sayıda kooperatif kurdurdu. Ama belli ki yeterli olmamış.
Artık yeni bir dönem var. Merkezdeki belediye başkanlarımızın tamamı yeni. Bu hakikatten yola çıkarak önce bir tespit yapılmalı, sonra gereği düşünülmeli. Özelde Akçeşme ve civarındaki mahallelerin genelde Karatay ilçesinin eski kerpiç bina sorununun olduğu herkesin malumu. Meram ilçesinde de bu sorundan bir miktar bahsedilebilir.
Akçeşme Mahallesi şehrin en eski mahallelerinden. Burada yapılacak çalışmaların hassasiyetle yürütülmesi gerekmektedir. Burada yapılacak olan çalışmalar Mevlana Türbesi düşünülmeden, tarih, kültür ve turizm bileşenleri ele alınmadan olmaz.
Mahallede uzun süre yaşadığım için kentsel dönüşüm noktasında vatandaştan kaynaklı sorunların da olduğunu söylemek isterim. Çoğunluk ikna edildiği halde az sayıda mal sahibi itiraz ettiği için sona erdirilen çalışmalar, yürütülemeyen projeler bilmekteyim. Bu üzüncü hadisenin ortak bir noktada buluşulması konusuna vesile olmasını temenni ediyorum. Hayatını kaybeden hemşehrilerime Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Umarım bir daha böyle felaketler yaşamayız.