Seçim gününe kadar söz siyasilerin, seçim günü ise milletindir. Millet dün son sözünü söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırken, TBMM seçimleri tamamlandı. Milletvekilliği seçim sonuçları Konya’da ne anlama geliyor?
İktidardan başlayalım.
AK Parti’nin Türkiye oylarında bir önceki seçimlere göre yüzde 7’lik bir düşüş oldu. Konya’da ise yüzde 11 civarında bir oy kaybı söz konusu. Rakamsal olarak Konya’da daha fazla bir düşüş görünüyorsa da hakikat öyle değil. Ak Parti Konya’da Türkiye ortalamasından çok fazla oy aldığından (yaklaşık yüzde 50 fazla) rakamları oranladığımızda bu düşüşün Türkiye geneli ile örtüştüğü görülmektedir. Yani AK Parti aşağı yukarı Türkiye genelinde hangi oranda düştüyse Konya’da da aynı oranda düşmüştür. Bu şu anlama geliyor: AK Parti Türkiye genelinde hangi sebeplerden oy kaybettiyse Konya’da da aynı sebeplerden ok kaybetmiştir. Umarız bu düşüşün sebepleri araştırılır.
Milliyetçi Hareket Partisi’nde de benzer bir durum söz konusu. MHP’nin Türkiye geneli oyları yüzde 11.1’den yüzde 10.07’ye düşmüş. Yani yaklaşık 1 puanlık bir düşüş var. MHP Konya’da yüzde 15.5’ten yüzde 14.3’e gerilemiş. Burada da yaklaşık 1 puanlık bir düşüş yaşanmış. MHP’nin de bu düşüşün sebeplerini araştıracağını düşünmekteyiz.
Cumhuriyet Halk Partisi bir önceki seçimlerde Türkiye genelinde yüzde 22.6 oy alırken bu seçimlerde yüzde 25.33’e çıkmış durumda. Konya’da ise oylarını yüzde 9.7’den yüzde 13.4’e yükseltmiş görünüyor. Türkiye ve Konya’daki yüzde 3-4’lük artışın içerisinde Deva ve Gelecek Partisi oyları ile kısmen İyi Parti oyları var. Nasrettin Hoca’nın fıkrası gibi… ‘Kedi buysa ciğer nerede, ciğer buysa Kedi nerede?” Deva ve Gelecek Partisi’nin oy toplamı da aşağı yukarı ortaya çıkmış oluyor. Aynı çatı altında seçime gidecek partiler için ilginç bir örnektir bu birliktelik… Normal şartlarda tek milletvekili dahi çıkaramayacak partilerin elde ettikleri milletvekillikler ‘temsilde adalet’ ilkesine ne derece uygun? Bu örnek dahi tek başına yüzde 50 artı 1 sistemi ile ilgili kanaat oluşumunda yeterli olur diye düşünmekteyim.
İyi Parti hem ülke genelinde hem de Türkiye’de az bir düşüşle seçimi tamamladı. Ancak Türkiye’de herkes birkaç ay önce İyi Parti’nin bugün aldığı oylardan en az yüzde 50 daha fazla oy alacak durumda olduğunu bilmektedir. İyi Parti’nin gerilemesinin sebepleri, üzerinde kafa yormayacak kadar basit. Millet İttifakı ve özellikle de HDP ile yapılan işbirliği İyi Parti’yi aşağı çekti. Zira İyi Parti’nin tabanının hassasiyetleri biliniyor. Akşener, bu hassasiyete uymayarak partisinin de kendisinin de sonunu getirebilecek tehlikeli bir politika izledi. Tam bir amatörlük, tam bir siyaset bilmezlik…
Bana göre bu seçimin en beklenmeyen sonucu HDP’de yaşandı. Yeşil Sol Parti adı ile yedek bir parti logosu altında seçime giden HDP’nin oyları Türkiye genelinde yüzde 11.7’den yüzde 8.8’e düştü. Bu, yüzde 30’un üzerinde bir düşüş anlamına geliyor. Ben şahsen bölgede güvenliğin dört dörtlük sağlanması durumunda bu oranın daha da düşeceğine inanmaktayım.
Konya’da oy yüzdeleri değişse de milletvekili tablosu hemen hemen değişmedi. Sadece Ak Parti bir milletvekili kaybetti. O da ittifak ortağı Yeniden Refah Partisi’ne gitti. Açıkça bir itirafta bulunmak istiyorum. Ben şahsen Ak Parti’nin bir vekil kaybedebileceğini tahmin ediyordum. Ancak bu vekilin ya CHP’ye ya da MHP’ye gideceğini düşünmekteyim. Yeniden Refah Partisi beni yanılttı.
Daha yerinde bir tespiti bu noktada yapmak gerekmektedir. Yeniden Refah Partisi Konya’da yüzde 5.08 oy aldı. Bu oyların tamamına yakınının Ak Parti’den gittiği kesin. Az bir kısmı da Saadetten… Neden gitti? Bu, Erbakan soyadına duyulan vefadan mıdır, yoksa Ak Parti’ye gösterilen kısmi kızgınlıktan mıdır? Konya siyasetinin bu sorunun cevabını araştırması gerekmektedir. Şurası bir gerçektir ki Saadet Partisi Konya’nın da Türkiye’nin de kaybeden partisidir. Bu kaybediş oy kaybı değil, kendini kaybetmedir.