Ayasofya Camii’ne girişler yabancılar için paralı oldu, yeni sisteme bugün itibarıyla geçildi.
Ayasofya tam 86 yıl müze statüsünde kaldı. Yerli ve yabancı ziyaretçiler bu güzel mabedi ücret ödeyerek görebildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın hayali onu cami yapmaktı. Ve nihayetinde 2020 yılında asıl misyonuna geri çevrildi ve camiye dönüştürüldü.
Her gün binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Ayasofya’ya yabancılar da herhangi bir ücret ödemiyor. Dünya’da benzer hiçbir tarihi eseri ücretsiz ziyaret etmek mümkün değil. Özellikle de batıda… Bir süreden bu tarafa mabedin özellikle yabancılar için ücretli hale getirilmesi konuşuluyordu. Ve nihayetinde doğru bir kararla Ayasofya yabancılara ücretli hale getirildi. Ayasofya’yı gezmek isteyen yabancılar 25 Euro ödeyecek.
Mevlana Külliyesi de yıllarca herkese ücretli idi. 2014 yılında ücret kaldırıldı. Tıpkı Ayasofya’da olduğu gibi yabancı ziyaretçiler de yerli ziyaretçiler de girişte herhangi bir ücret ödemiyor. Ayasofya’nın yabancı ziyaretçilere ücretli hale getirilmesi Mevlana Külliyesi’ni akıllara getirdi.
Mevlana Müzesi neden yabancılara ücretli olmasın?
Her yıl on binlerce yabancı burayı ziyaret ediyor ve bir kuruş para ödemiyor. Üstelik Konya’ya gelen turistlerin çoğu konaklamadan şehirden ayrılıyorlar. Mevlana ve birkaç tarihi mekânı ziyaret ettikten sonra ya Antalya’ya ya da Kapadokya’ya geçiyorlar. Madem şehre ciddi bir ekonomik katkısı yok yabancıların, o zaman neden Mevlana ve diğer bazı tarihi mekanlar turistlere ücretli olmasın. Mevlana Külliyesi’nin her yıl bakımı, onarımı ve diğer birçok masrafı var. En azından bu masrafların bir kısmı buradan gelecek parayla karşılanır.
Yabancılara 3 Euro olur, 5 Euro olur. Bir ücret belirlenir o ücreti öderler. Bu rakamlar onları için ciddi rakamlar değil. Ama toplandığında ciddi yekûn oluşturur. Atalarımız, ‘damlaya damlaya göl olur’ dememiş boşuna…
Yetkililerin Mevlana Külliyesi’nin ücretli olması konusunu gündemlerine almasında fayda var.