Bugün 14 Mart 2022. Tıp Bayramı. Vatanını seven, başkalarının canı için canından fedakârlık yapan tüm doktorlara selam olsun.
Konya’da müthiş bir dönüşüm başlıyor. Türbe karşısında ‘Mevlana Çarşısı’ ve ‘Altın Çarşı’ ile başlayan dönüşüm aşama aşama genişleyerek devam ediyor.
Türbe civarları, Alaeddin Caddesi, Millet Parkı’ndan sonra Larende Caddesinde başlatılacak olan dönüşüm, Şükran Mahallesi projesinin tamamlanması ile birlikte şehre farklı bir çehre kazandıracak. İnanın projelerin bitmesi halinde bundan birkaç yıl önce Konya’ya gelenler, gözlerine inanamayacak.
Konya 10 bin yılı aşkın tarihi ile Türkiye’nin değil dünyanın önemli merkezlerinden biri. Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük’te başlatıldığında 10 bin yıl, Alaeddin Tepesi’nde başlatıldığında ise 5 bin yılı aşkın bir süre… Alaeddin Tepesi’nde devam eden kazı çalışmalarından sonra şehir merkezinin tarihi hususunda daha net tarihler telaffuz edebileceğiz. Ama 5 bin yılın garanti olduğunu söyleyebilirim.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın bugünkü basın buluşmasında altını çizdiği bir husus çok önemli… Başkan Altay, Konya’nın ulaşım ve su ücretlerinde Türkiye’nin en ucuz şehri olduğunu söyledi. Ekmek ile ilgili önemli bir çalışma yürüttüklerini, onunla ilgili müjdeyi de en kısa sürede vereceklerini kaydetti.
Kim ne derse desin. Belediye demek, su demek, kanalizasyon demek, toplu ulaşım demek, yol demek. Masanın dörtlü ayağı olarak kabul edilebilir. Bu dördünde sınıfta kalan belediye, ‘ben başarılıyım’ demesin. Bu hizmetleri en ucuza sunmak büyük özveri ister. Çünkü sonuçta yeni yatırımlar yapabilmenin yolu da buradan gelecek gelirlere bağlı. Bir taraftan cebine dokunmayacaksınız, diğer taraftan da yaptığınız yatırımlarla vatandaşı memnun edeceksiniz. Bunu başaran başkan, büyük başkandır.
Ne diyeyim… ‘Konya Büyükşehir’e nazar değmesin.” “Konya Modeli Belediyecilik” sloganının altının boş olmadığı görülüyor.
‘Konya’da hizmet üretmek kolay’ diyenler kusura bakmasın. Konya’da hizmet üretmek zor. Tarihi geçmişinden dolayı şehir merkezine kazma vurmak cesaret ister. Her vurduğunuz kazmanın ucunda binlerce yıllık bir tarih fışkırabilir. Başkan Altay’ın Larende Ceddesi dönüşümünde ‘Eski Konya Surları’ kazısı yapacağını söylemesi beni heyecanlandırdı. Selçuklu başkenti Konya’yı çevreleyen surların bulunabilecek kalıntıları, gelecek nesillere ‘Eski Konya’yı anlatma babında büyük önem arz etmektedir. İnşaallah gözle görünür kalıntılarına rastlarız surların…
Unutulmaması gerekiyor, Konya Türkiye’nin en geniş coğrafyasına sahip il… Büyükşehir Belediyesi aynı hizmeti bir ucundan diğerine yer yer 400 kilometreyi bulan mesafelerin tamamına eşit oranda götürmek zorunda. Ayrıca Konya şehir merkezi, 50 kilometreyi aşan çapı ile çok geniş bir alana oturmaktadır. Bu kadar geniş bir alana oturmuş başka bir şehir var mı Türkiye’de bilmiyorum.
Eski sanayinin taşınıyor olması önemli bir dokunuş. Konya Şeker Fabrikası’nın ve cephaneliğin taşınacak olması da… Sanırım devamı gelecek. Dışında kuruldukları halde hızla büyüyen şehrin yuttuğu bu tür yerlerin tamamının kaldırılması gerekiyor.
Başkan Altay, şehirdeki dönüşüm ile ilgili güzel bir ufuk verdi. “Hızlı Tren İstasyonu’ndan inip Mevlana’ya yürüyecek bir kişinin bakış mesafesinde şehrimizin imajına zarar verecek görüntü kalmaması için çaba sarf ediyoruz. “ gibi bir cümle… Sonra buna Meram’ı, Sille’yi, Akyokuş’u ekledi. Doğru bir tespit. Mevlana, Meram, Sille, Akyokuş bu ilin simge alanları. Buralara yapılacak dokunuşlar çok önemli. Hizmete buralardan başlamak şehre de başkana da çok şey kazandıracaktır.