Milletvekili Etyemez: İstihdamı teşvik ediyor, borçları yapılandırıyoruz

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "Gece geç saatlere kadar çalışmamızın ardından yasalaşan kanun teklifiyle, istihdam teşvik edilirken pandemi nedeniyle zorluk çeken esnaf, küçük işletme ve vatandaşlarımızın borçları yapılandırılacak.” dedi.

Milletvekili Etyemez: İstihdamı teşvik ediyor, borçları yapılandırıyoruz

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’yle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “AK Parti olarak daima milletimizin yararına olan ve toplumumuzun genelini ilgilendiren kanunları çıkarmak için çalışıyoruz. Gece geç saatlere kadar çalışmamızın ardından yasalaşan kanun teklifiyle, istihdam teşvik edilirken pandemi nedeniyle zorluk çeken esnaf, küçük işletme ve vatandaşlarımızın borçları yapılandırılacak.” dedi. 

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, geçtiğimiz gün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. TBMM Genel Kurulu’nun gece geç saatlere kadar çalışmasının ardından yasalaşan kanunun hayırlı olmasını dileyen Milletvekili Halil Etyemez, kanunla birlikte istihdam teşvik edilirken vatandaşların borçlarının da yapılandırılacağını söyledi. 

İSTİHDAMI TEŞVİK EDİYORUZ 

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde AK Parti olarak işveren, işçi, vatandaş ve toplumun tüm kesiminin yanında olduklarını kaydeden Milletvekili Etyemez, yasalaşan kanunla da işveren ve işçinin yanında olarak istihdamı teşvik ettiklerini belirtti. Halil Etyemez, “İstihdama dönüş teşviki kapsamında iş veya hizmet sözleşmesi 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 döneminde sona erenlerle SGK'ya bildirilmeksizin çalışanların en son çalıştıkları iş yerlerine başvurmaları ve işverenlerce de fiilen çalıştırılmaları halinde, işverenlere her ay SGK’ya ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek üzere günlük 44,15 lira destek verilecek. Ücretsiz izne ayrılanlar için günlük 39,24 lira, bu kapsamda olup başvurusunun kabul edilmediğini bildirenler için ise söz konusu şartlar dahilinde hane başına günlük 34,34 lira destek sağlanacak. Artı istihdam teşviki kapsamında işverene, Ocak 2019-Nisan 2020 döneminde en az sigortalı bildirimi yapılan ay veya dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edeceği her bir sigortalı için her ay SGK'ya ödeyeceği tüm primlerden mahsup edilmek üzere günlük 44,15 lira nakdi ücret desteği sağlanacak. İlave işe alınacaklardan işveren tarafından ücretsiz izne ayrılacaklara ise günlük 39,24 lira verilecek. Hızlı işe dönüş teşviki kapsamında işsizlik ödeneğinden yararlandırılanların, işten ayrılmalarını takip eden 90 gün içinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışmaları halinde işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süre uzun vadeli sigorta kolları kapsamında değerlendirilecek. İlave istihdam teşviki kapsamında bir önceki yılın ortalama sigortalı sayısına ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine 12 ay, bu kişinin kadın, genç veya engelli olması durumunda 18 ay pirim desteği devam edecek. Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverene ödenen prim desteği süresini 30 Haziran 2021'e kadar uzatabilecek.” dedi. 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE BORCU OLAN ÇİFTÇİLER YAPILANDIRMADAN FAYDALANACAK 

Yasayla birlikte bugüne kadarki en kapsamlı borç yapılandırmalarından birinin hayata geçirildiğini açıklayan Milletvekili Etyemez, yapılandırmanın pandemi nedeniyle ödeme zorluğu çeken esnaf, küçük işletmeler ve vatandaşlara nefes aldıracağını vurguladı. Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçiler ile kredi kullanan orman köylülerinin de düzenlemeden yararlanacağının altını çizen Etyemez, “Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, yılsonuna kadar müracaat etmesi gerekecek. En fazla 18 taksitte bu borçlar ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek. Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları yapılandırma kapsamında olacak. Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabilecek.” diye konuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.